Monday, 11 February 2013

Donut Kentang Yang Enak

Korang semua mesti masih lagi dalam mood cuti kan...berjalan2, balik kampung,

Back to  Monday kat sini, tak cuti pun tetap cuti manjang kan (almaklumlah surirumah..kat sini rasminya dipanggil domestic worker..huhuh). itulah yg bestnya kan dok umah nie..takyah susah2 pikir pasal keje...

Anyway..seperti biasa bekfes hari2 mmglah awal..kalo hari kerja bekfes kul 6.30am, hari minggu still before 8.00am. Oleh kerana itu by kul 9.00am dah lapar balik, tambah2 perut preggy woman. Kalo dulu tahan jerlah sampai kul 11.am, early lunch. But dlm condition skrang elok amek light meals in between kan, sebelum lunch tu.

Bukan sebab rajin masak2 buah kuih kat umah nie...tapi since bosan kalau asyik makan biskut ngan kerepek jer...nak beli kuih manalah ade gerai2 kat sini..makan kat luar bukan tradisi..malah even En. Abuaidan tak pernah makan kat kantin waktu rehat..makan lunch yg dibawa dr umah jerr...jimat kan poketnya..heheheh.

So setelah ditunda2 ngan ubi kentang rebus dah 2 hari dalam fridge barulah ade kerajinan nak buat donut kentang  nie....


Bila dah siap, yg maknya habis dalam 6 biji yang anak bujangnya pulak dalm 5 biji, lps satu, satu mintak...(mcm tak percaya lak boleh makan sebanyak tuh kedua-duanya..hehehe)

Actually donut adalah kuih yang pertama yang tuan blog belajar buat sendiri since dok kat sini..Kat M'sia haraplah kalau pernah cuba buat kuih...cuba makan jer ade..huhuhu. First time belajar menguli, guna yeast dan membuat adunan..masih lagi blur2 masa tuh maklumlah belajar dari bacaan jer kan.

Setelah 2, 3 kali buat barulah dpt hasil yang lebih baik dan kepahaman tentang kerja2 menguli..ceehhh... lama2 makin paham tentang pembuatan2 kuih yang lebih kurang ingredients nya spt pau, pizza base dan lain2 yg menggunakan tepung..alhamdulillah. 

Lama2 boleh buat sendiri tanpa ikut sukatan..jadi bila orang makan sedap, mintak resepi complete sukatan memanglah susah sikit nak share..sbb kita main campak2 jer kan.....hwahawhwa..


Resepi Donut Kentang (spt yg diminta oleh kak Puteri Purnama (kang dah ckp main campak2 jer...nak jugak kerr....)
>Bahan2
- 2 cawan gandum
- 1 senduk kecil butter yg dipanaskan
- 1 biji telur
- 1 biji kentang sebesar telur
- 1  sk gula
- 1 cawan susu segar
- secubit garam
- 1 sb yeast kering

Cara2:
- rebus kentang sehingga lembut, kemudian lenyek sampai betul2 halus
- panaskan susu suam2 kuku, letak gula dan kacau sikit dan masukkan yis..biarkan sekejap hingga yeast berbuih
- gaulkan tepung ngan butter, garam, masukkan kentang & telur -gaul hingga betul2 rata..
- masukkan susu yang mengandungi yeast sedikit demi sedikit hingga membentuk doh yang tak lekat ditangan..jika lembik sangat tambah gandum, kering tambah susu lagi...
- rehatkan doh dalam 45min atau hingga naik 2 kali ganda..
- bila dah naik, buang angin ..leperkan dalam 2cm..kemudian tekap ngan apa2 gelas ker membentuk bulat,..cucuk ngan jari ditengah2 kasi lubang..
- terus goreng dlm minyak panas api sederhana besar..
-siap untuk dingap...

23 comments:

  1. salam ummuaidan..kalau bolih sampai buat donat maknanya sihat alhamdulilah lah tu..rasa lama tak duduk mengadap laptop..rindulah pulak..Ayam blackpeper hari tu dapat pujian..terutama kentang lenyek tu ..hehe.Roti nan pun dapat pujian..haha.Terima kasih sudi kongsi resepi.takpayah kak siti nak tercari cari dalam internet..thanks..

    ReplyDelete
  2. ketumbar tak tumbuh2..arrrgghhhh..kecewa..

    ReplyDelete
  3. Assalam Ummu..
    sana tk cuti ye?? sini Rabu baru kerja.. pndai Ummu buat donat..mesti sedap tu yg makan bertambah2..Aidan pn sama kan...hehe.. duk perantauan kena rajin cuba masak sendiri kan? takut jg klu beli rasa was-was tu ada takut nak makan..:)

    ReplyDelete
  4. donut kentang...erm, mesti sedapkan

    ReplyDelete
  5. salam ummuaidan...

    sedapnya...donat tu...yan pernah juga buat donat kentang nie...lembut dan gebus je kan...?

    ReplyDelete
  6. salam ummi,
    kongsi kan resepi donat kentang ni..kalau ada masa, email pun tak apa.
    Tq dik.

    ReplyDelete
  7. oh sedapnyaaaaa....pernah belajar buat dgn dgn my sister pastu tak pernah diamalkan ilmu yg diperturunkan...skrg dah lupa cara2 nk buat donut!

    ReplyDelete
  8. @wana
    salam kak..alhamudlillah kami kat sini semakin sehat.. tahniah kerana berjaya membuat blackpepper, roti nanti dsbnya..moga akak semakin sentiasa berjaya..ketumbar tuh kena rajin2 siram, takpun benih yg prblm..

    @atie yusof
    salam atie..a'a tak cuti kat sini..heee donat alhamdulillah menjadi kena selera anak branak..kalo tak sedap aidan 2 pun tak hebeh..heheh ..kat luar takut jgk tak halal kan..

    @smrose
    sedap lagi dari donut biasa yg kentang nie

    @yan's cottage
    salam yan.. mmg donit kentangg lembut dan gebu..rs dlmmnya pun taklah plain sgt kan..

    @puteri purnama
    salam kak..
    alaa kang orang cakap main campak2 jer..tgklah kalo sempat nanti sy kongsikan ok...

    @pendragoon
    Hhehehe..alhamdulillah..yg kentang lg sedap dr plain actually..hheheh u blh korek2 lagi internet tuh kalao berminat..senang jer nak buat..kang kalo ade party kat umah u leh msk sendiri..:)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Ummu..rindu lama tak sampai ke Fiji nih! Waaa, rajin tul mendonat ya, cantik elok gebusss jadi donat tu. Air tgn isteri mmg tiada tandingannya kan..:))

    ReplyDelete
  10. gebunya..saya tak pernah buat sendiri hehe...

    ReplyDelete
  11. Salam, gebu donut dari air tangan mak yong.. tak pernah dengar pun donut kentang ni.. aduss..

    ReplyDelete
  12. Preggy ker, congratulations.
    Gebu nyer donut, ini saya sorang boleh habis semua nya, so far dah berkali2 duk uli terap sampai muak, still tak jadi. hehhee tension kadang2.

    ReplyDelete
  13. sukanya dapat resepi ni. donut ni kuih favorite Irfan, tapi umminya tak pandai nak buat... bila ummi dia masak mesti keras tapi dia tetap puji sedap (ambil hati ummi la tu)

    Nanti ada masa nak cuba :)

    ReplyDelete
  14. Assallamualaikum Puan,
    Salam kenal. Mama Nadz pun nak salin resepi ni..menarik tu..

    ReplyDelete
  15. @AZlina
    walaikumsalam kak azlina..tuhla lama tak dengar citer..heheh..mmg airtangan isteri utk keluarganya sangat melazatkan..:)

    @kamsiah
    mungkin kalo rajin nanti akak leh cuba gak.heheh

    @che mid
    salam..donut kentang ni pun baru sy cuba ms kat sini..tp sedap dari plain donut kalau pernah cuba..

    @nastyna
    hehehe..alhamdulillah
    peminat donut yer..rsnya tak susah sgt nak menguli..janji pandai gaulkan antara susu atau air ngan tepung..gaul2 & bentukkan doh..senang jer..hehehe

    @nurbijen
    heheh..baik irfan ni amek hati ummi dia..rsnya keras tuh tak cukup air kot...yg penting doh mesti lembit tp tak melekat lekit kat tangan..

    @nadz
    wkumsalam nadz
    salam kenal...alaa rsepi cincai jer tuh ...selamat mencuba ..hehe

    ReplyDelete
  16. @puteri purnama
    akak...dah share kan dah resepinya dalam entri tuh...baca balik yer...tak jd jgn mare yer...:)

    ReplyDelete
  17. banyak gula tu..budak2 mmg tak lps punya tu..

    ReplyDelete
  18. Salam Ummuaidan,

    Nampak gebu sekali donutnya!! Kecur air liur hinggakan yg x mak yong pun terliur! Pasal domestic worker, x setuju tu, Mak Aji suka Home Manager or better Pengarah Urusan Rumah Tangga!! Itu baru betul!!

    ReplyDelete
  19. sedapnya donut tu,Nor,..nmpak sangat sedap tu..selalu duk tgk Nor masak macam2 nmpaks enang...tringin nk try sndri..tp bilalaaaaa,eheheh!!

    ReplyDelete
  20. donut kentang? first time dgr ni. pahni blh la raso kak buat. hihi

    ReplyDelete
  21. Sebab semuanya airtangan isteri dah tak selera nak makan luar abuaidan dah ummu. Tapi kakak kerja pun bawa bekal ummu..

    ReplyDelete
  22. KA suka donut but w/o sugar. Cuti2 kali ni x balik kg sebab kena standby huhuhu

    ReplyDelete
  23. paktis make perfect!hihihi...now dh smakin rajin membuat kuih dan menguli bagai :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads