Thursday, 21 February 2013

Homemade Frozen Potato Fries

Hujan seharian, cuaca sejuk..cepat benar terasa lapar dan nak makan jer...namun kemalasan tu melebihi kelaparan. 

Bila dah malas, cuba baring2 nak ketiduran..namun dengan adanya yang 'antu kecik' sorang tu yg tak tahu tido siang bukan boleh tido dgn aman..tak sampai 20min nak terlelap dah kena kacau..ahhh.lagi baik bangun & cari sesuatu yg boleh dibuat makan... namun semuanya macam makanan ala2 bosan...biskut yang kering...huhuhu

Mao tak mao kena buat sesuatu jgk nak penuhi selera..yg paling mudah adalah kentang goreng.. godek2 internet cari cara yg paling mudah buat kentang goreng yang garing..mcm yg frozen kita biasa beli kat supermarket tuh kan... 


Tak susah pun.. untung kentang goreng garing/ rangup goreng 2 kali. Yang pertama gorenglah utk 3 minit..angkat..keringkan minyak..kasi sejuk sikit..kemudian goreng lagi sampai garing..Rsnya tetap sama ngan yg kita beli kat dlm plastik tuh..sedap..

Kalo nak buat yang frozen lak, yang digoreng 3 minit tadi, disejukkan & kemudian bekukan dalam deep freezer. ..boleh buat byk2 simpan..tinggal goreng jer ms nak makan...jimat belanja,  jimat masa ..anak2 hepi, mak ayah pun makin gemuk...:)

Anyway utk detail cara2nya leh rujuk sini.

14 comments:

  1. hujan memainkan peranan utk rajin kedapur..

    perut pun keronconglah ye..

    ReplyDelete
  2. Assalam Ummu...
    lambat dtg sini..atie cuti hari ni & besok..ingat nk gi jln2 makan angin tapi keadaan di sini belum mengizin kan.. duk umah je lah jwp nya..siap2 dgn sebarang kemungkinan..
    sedap kentang goreng.. sllu juga makan buat jajan.. sllu beli yg frozen tu pastu goreng sndiri..:)

    ReplyDelete
  3. ni mmg sedap kunyah2 habis sepinggan, sepinggan huhu. Proses gorengan dua kali saya tak pernah try lg, selalu rebus jer.

    ReplyDelete
  4. :)) sini pon ujan..mmg makan jer.sekali type keje...skali amik makanan...CNY punye kuihla katakan..kepek pon telan jugak...hohhoho

    ReplyDelete
  5. Yummy! I love homemade potato fries! :)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak nor :)

    rajin sunggoh eh akak masok. mace2 masakan akak reti. hehe.

    #eh kak fiji tu cuaca dia gano? ko lbh kure mesia jah?

    ReplyDelete
  7. Mama nadz ni kalau makan banyak ubi kentang, akan berangin2 sehingga terkadangnya sesak nafas dibuat..jadi tak berani nak goreng2 mcm tu..
    ..tengok gambar tu..sangat menjadi rangupnya ya.

    ReplyDelete
  8. tak pernah lagi buat sendiri... biasa beli jer sbb frozen chip kat sini super murah... mmg selalu standy dalam freezer

    ReplyDelete
  9. @knor
    hujan mmg cepat laparkan..

    @atieyusof
    wkumsalam atie..selamat bercuti yer..mkn angin ngan pa'e kat mah yer
    yg frozen kat sini ragu2 jgk kehalalannya...:)

    @nastyna
    kalau goreng 2 kali mmg menjadi rangupnya..nanti nas cuba.. kalo goreng 3,4 biji kentang pun leh habess...:)

    @ayut
    hmmm ayut pun kelaparan jgk kan..makan2 lah yer sambil buat keje..

    @dewberry
    homemade much healthier dan fresh right..:)

    @nuraim
    wkkumsalam aim
    buka ghajin...terpakso...

    cuaco fji lebih kurang m'sia jgk..tp adolah musim sejuk sikit bulan 6-9

    @nadz
    berangin yer nadz ngan ubi kentang..hmmm tak dpt makan ng mcD dan kfc nyer lah cam tu yer...

    @nurbijen
    kalo murah & halal elok jer beli kan yg frozen..

    ReplyDelete
  10. Salam Ummuaidan,

    Oh goreng dua kali eh, padanlah rangup semacam!

    ReplyDelete
  11. Oooo...macam tu rupanya nak buat kentang goreng yg sama macam dalam paket kat pasaraya tu...lepas ni tak payah beli la yang segera tu...buat sendiri je, jimat dan lagi berkhasiat sebab takde bahan pengawet:)

    *follow sini jugak!

    ReplyDelete
  12. owh...mcm tu rupanya ye Nor..goreng 2 kali ye :)

    ReplyDelete
  13. wah sy br tahu ye kita boleh buat sama macam froxen fries yang kita beli kat supermarket. terima kasih atas resepinya. saya kadang2 buat juga, tapi berminyak2, saya jenoh lap dgn tisu, lepastu yang tak best sebab tak berapa nak garing freis yg saya buat tu.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads