Sunday, 17 February 2013

Cantik Walaupun Tempatnya di bawah

Kalau lepas2 hujan mudah sangat mereka nie muncul..


Bukannya perlu bersusah paya untuk ditanam



Dari jauh terserlah dikalangan hamparan bumi yang kehijauan

Kadang-kala kita memijaknya tanpa menilai cantiknya siempunya diri..


20 comments:

  1. Selamat berhujung minggu dengan family... :D

    ReplyDelete
  2. apa nama bunga tu...tentu cantik kalau ditanam atas batas...:)

    ReplyDelete
  3. betul tu ummu..kadang2 kita terlupa yang berada dibawah tu ada keistimewaan nya yang tersendiri tanpa kita sedari..

    ReplyDelete
  4. Assalam Ummu..
    Apa nama bunga tu Ummu?
    cantik plak kan.. tak sampai hati nak pijak klu terjumpa..hehe:)

    ReplyDelete
  5. Assalam ummuaidan
    Kesihan si cantik ayu tu, ya. Nampaknya dia kena masuk Miss Universe. Kalau tab buat begitu, the whole universe will miss her beauty. Selamat berhujung minggu.

    ReplyDelete
  6. @mia kassim
    thanks...sam to you..:)

    @ini bunga rumput jer kak..ade kaler kuning dan purple..mmgg cantik...

    @wana
    mmg betul kak..kalo kita asyik mandang kat atas jer kan..:)

    @atieyusof
    wkumsalam atie...nie bunga rumputlah tiee..heheh tipah tertipu...:)

    @temuk
    waalaikumsalam paktemuk..
    wah gambar baru yg muda nampaknya...:)
    eeee...ade ker miss universe utk bunger yer...kalo ade nak jgk dibawa pergi ..manalah tahu kot2 nak menang nanti....heheh

    ReplyDelete
  7. As salam ummu,
    Di Malaysia, pokok bunga kecik comel ni org tnm sbg hiasan laman. Kat rumah saya pn ada. Bila mereka berbunga sgt cantik. Biarpun kecil tp jumlah yg byk. Kita kena tanam dlm bekas besar baru nmpk serinya.

    ReplyDelete
  8. Cantik bunga ni ..memang akan berserakan selepas hujan..kalau korek ada bawang dan boleh tanam dalam pasu..nostalgia masa duk rumah MIL di Kuarters Cochrane ..halaman luas..masa tu takde hp lagi utk capture momen indah itu..bunga ni ada juga warna putih..kalau tak silap namanya rain lily

    ReplyDelete
  9. ada bau tak? saya suka lepas winter sini semua memutih bunga2 rumput ni keluar. Bahagia hati rasanya.

    ReplyDelete
  10. Nama rain lily yang disebutkan Suka-suka adalah betul. Nama botaniknya ialah Zephyranthes carinata. Yang jenis putih ialah Z. alba.

    ReplyDelete
  11. Yang tumbuh meliar tu memang cantik cuma kita tak sedar je

    ReplyDelete
  12. cantik nyer... bunga rumput kat sini pun cantik2...

    ReplyDelete
  13. @adry@daun
    salam ceh adry...boleh buat hiasan jgk kat...tp bunga ni & pokoknya mmg senang tumbuh dimerata2..betul tuh kalau tanam proper lagi elok...

    @rain lily ya kak..yaaa baru ingat ade ubi cam bawg gitu kan..yg putih, kuning ..semua ade...

    @nastyna..
    eh..lupa lak nak cium..ade kot...bahagia yer tgk bunga nie..hehehe..kena tanam elok2 tuh...

    @stiletto
    thanks for sharing the info..looks very nice kan..

    @kniedaz
    betul tuh..kalau tidak perhati tul2 barulah leh appreciate kan..

    @nurbijien
    bunga rumput nie mmg cantik kalau perhati betul2 kan...

    ReplyDelete
  14. setiap ciptaan Allah mmg indah... :)

    ReplyDelete
  15. Tukang-tukang potong rumpat kat rumah ni selalu terpotong sekali daun pokok bunga ni bila tak berbunga. Macam mana tukang kebun tak tension hehehe...

    ReplyDelete
  16. bungo gapo tu akak? Maaf la kito ni mmg xtau jenis2 bunga ni.hihi.

    ReplyDelete
  17. bunga rumput, Nor?uhuhuh!!!teruk betul k'imi nikan...ngeheheh!!! tak tau byk pasal plants :(

    ReplyDelete
  18. lynn punya ada pink & white..bila berbunga mmg cantik.. yg tanam kat luar susah nak merasa berbunga sbb si bangla selalu mesin rumput, dibelasahnya sekali..

    ReplyDelete
  19. @ayut
    indah untuk kita semua hayati kan...

    @tukang kebun
    heheh..tapi pokok nie mmg mudah tumbuh merata2 bila hujan..tuh psl mudah kena potong kan...

    @nuraim
    nie bunga jenis bungo rumput jgk ..ado mace bwg dale tanoh..

    @QA's mamapapa
    sy pun bukan tahu sangat pun kak..heheh main bedal jer jgk

    @lynnhelite
    bunga nie senang tumbuh actually..tak tanam pun tmbuh sendiri..tnm byk2 pun cantik jgk kan..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads