Tuesday, 19 February 2013

The Famous Chop Suey

Kalau chinese dah biasalah ngan chop suey kan..lebih kurang macam stir fry jugaklah kan...kalau melayu lak macam paprik...Few vegetables yang dimasak bersama2 ngan ayam, mahupun daging atau udang atau sotong atau pork (errrr..)

Anyway kalo kat sini chop suey nie memang femes mahupun dimana2 restauran samada chinese, indian mahupun Fijian...so kalau taknak makan local foods boleh order chop suey ngan nasi putih...satu set lebih kurang $6.00 paling murah. So bila kami makan kat luar nie jerlah yg selalu diorder..cepat dan not bad rasanya...



Since nak masak chop suey nie taklah susah..jadi kalo time nak senang dan ade beberapa sayur2an kat umah..masak ini jerlah..sejenis lauk nie ngan nasi putih dah cukup daa jika malas...malah big boss pun tak pernah komplen (sbb dia mmg suka chop suey)

Cara yang biasa dimasak adalah menggunakan soy sauce, sos tiram, bwg putih serta bawang besar. (bwg merah takder dijual kat sini). Nak pekatkan kuah letak sesudu tepung jagung..15 minit dah boleh masak daaa....

Honestly paprik lagi sedap dari chop suey...malangnya tak pernah buat sebab big boss takleh makan pedas..huhuhu.

23 comments:

  1. tak pernah masak pulak..mesti byk khasiat ni..

    hasil tanaman sendiri ye..:)

    ReplyDelete
  2. paprik mmg peberet...sedap walaupun ringkas...

    tu hasil tanaman sendiri ke?

    ReplyDelete
  3. Lengkap dah ada sayur dan lauk memang kalau nak makan nasi dah bolehlah.

    ReplyDelete
  4. Kalo tak mo pedas sangat kurangkan sedikit cili giling...Insyallah kurang pedas.

    ReplyDelete
  5. kt tempat I ni, chop suey adalah sayur mewah! amatlah mahalnyaa...jadi dah lama sgt dah rasanya I x masak sayur ni....$6.00 tu bersamaan dgn berapa RM ye?

    ReplyDelete
  6. @knor
    oklah kan since ade sayur, ade lauk..serba cukup..sayur beli tuh..yg kat umah blom ready...

    @kamsiah
    paprik mmg makan gitu pun dah sedap takder lauk lain...
    tak ..tuh semua sayur beli tuh yg kat kebun lum ready lg kak...

    @kakzakie
    betul tuh kakak..makan cam tuh pun dah beres...

    @ibu qistina
    ohh kurangkan cili yer...sy tak pernah buat kat sini tak lupa crnya...hehe

    @pendragon
    sayur mewah yer...wah tak sangka lak..hehe senang jer kan nak masak nie..anyway $6.00 tuh lebih kurang RM10.00 tuh pun yg ayam paling murah..

    ReplyDelete
  7. Ni mcm sayur taruk ayam ek..kalu saya yg mkn..ada la syr yg saya keluarkan..main pilih2

    ReplyDelete
  8. menu jenis sayuran ni memang kegemaran bunda..tapi tak suke pedas2 sangat..

    ReplyDelete
  9. Kalau nak senang masak macam ni pun dah ok kan... satu lauk merangkumi semua hehehe

    ReplyDelete
  10. sy suke pedas..klu pedas lgi sedp..hihi

    ReplyDelete
  11. @Nor azlina
    heheeh..tak makan sayur cam aidan jer hehehe...

    @Bunda
    sy tak kesah pedas ker tidak ..lg pedas lg suka...namun en suami pulak yg cerewetnya.heheh

    @azmatun
    betl tuh ..kalau malas2 ..masak jer yg camni .senang cerite

    @saya disini
    akak pun suka pedas ..cuma hubby jer yg leceh sket pedas2 nie...

    ReplyDelete
  12. I heard about the chop suey. I'd like to try it some time, it looks very appetizing :)

    ReplyDelete
  13. sy 1st time dengar chop suey ni Ummu..maklum jarang makan chinese food ni.. klu paprik mmg favourite lah..tapi tu lah Sabah ni kurang menu2 mcm tu..klu nak jg kenalah maksak sendiri.. Sedap nampak masakan Ummu tu..:)

    ReplyDelete
  14. kalau buat paprik... letak lada merah yg besar je... tak perlu cili padi... lada tu potong-potong je... jangan ketuk / kisar... kalau ketuk nnt pedas... potong-potong cukup... saya kat rumah paprik mmg laku... tapi sbb ada budakkan... jd kena kurangkan pedas... :)

    ReplyDelete
  15. paprik kalau tak pedas mmg kurang umphh kan.

    ReplyDelete
  16. kat sini ada bawang merah, tapi mahal yg berkali-kali ganda... so mmg selalu masak guna bawang besar jugak.. saya pun suka chop suey!

    ReplyDelete
  17. Pernah dgr lebih kurang cam sayur campur je hehe...alamak..mr bos xmkn pedas so ummu pun xmkn ke? Kalau saya....mesti kena buat sambal untuk sendiri punya hehee

    ReplyDelete
  18. salam,Nor...ini pun feberet k'imi ni...:)) bwg merah takde?Nor c=xnak try tanam ke?

    ReplyDelete
  19. @dewberry
    chop suey is very easy to make..just cook few vegetables with chicken or prawn or beef and add a little bit of soy sauce..very tasty..

    @atie yusof
    sy pun samalah tie sblm nie tak tah sangat..masak camni ringkas tie..1 lauk nie cukuplah

    @ejamaria
    wah bagus jgk idea eja nie..sy teringin sebenarnya tapi malas jgk nak buat kalao sorang jer makan..

    @nastyna
    kan...sy suka paprik campur2 yg pedas..tp kat sini depa mana ade buat campur2 seafood ngan chicken ker kan..sejenis jerrr...

    @nurbijen
    wah mahal jgk bwg merah kat sana yer..yg besar kot tuh ...agaknya psl dorang tak guna sgt kot...

    @kniedaz
    sy nak buat kniedaz jgk..tapi selalu tak tercapai hajat..nantilah kalo rajin sy bat utk diri sendiri..heheh

    @QA's mamapapa
    salam kak imi...
    bwg merah susah nak tanam kat sini kak..cuaca tak sesuai kot...

    ReplyDelete
  20. ni ala2x paprik la kot kak nor...campak2x semua bahan siap...hihihi :))

    ReplyDelete
  21. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji pernah dengar aja chop suey, x pernah tahu mcm mana bendanya. Boleh acu cuba try ni! Sound and looks simple tapi sedap!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads