Tuesday, 5 February 2013

[Our Garden] Yang Ade dan Takder

Jutaan terima kasih dari tuan rumah atas perhatian dan nasehat2 dari kawan2 blogger yang prihatin berkenaan masalah tuan blog didalam entry smalam..terharu rsnya..manalah nak dpt berpuluh2 nasehat dan guides sebanyak itu dalam masa sehari dok jauh2 ditempat orang nie.. itulah dunia maya blog, walaupun dialam nyatanya jauh, jauh terasa begitu dekat dihati...:)

Antara saranan kawan2 adalah mengambil banyak sayuran hijau seperti bayam dan brokoli untuk meningkatkan kandungan darah..namun begitu inilah sahaja yang ade dikebun buat masa ini...

Bayam masih berusia 'kanak2' masih belum ready untuk harvest..pun tidak banyak tumbuh drp benih yg disemai kerana cuaca begitu panasa pada waktu tuh...bayam begini tidak dijual dipasar disini, inipun kerana budi baik Olive yang menghantar benih dari tanahair.

Bayam merah..sedap nie dimasak lemak...namun benihnya susah tumbuh..sikit jer bercambah dr yang disemai.


 Brokoli pun baru semai..belum pun dialihkan lagi kebatas..mungkin kalau berhasil pun boleh dikecapi bila dah lepas selamat bersalin nanti..huhuhu..kena belilah jwbnya nak makan skrang...

  Sayur hijau - sawi putih. baru jer bercambah benihnya. Rupa2nya kat pasar orang dah jual..dan neighbour dkt umah pun nampaknya dah mula bertanam..kita jgk yg ketinggalan..mcm mana nie???...

Yang ever ready adalah...


Che kangkung...tak berhabis nak makan..hujan baru2 nie makin subur jadinya... 

 Yang dituai hari ini untuk dimasak..goreng jer kot. Nak buat goreng belacan kan tomato not available mahupun kat market, cili pun tak berbuah yg kat kebun..goreng biasa2 jer pun sedap sbb kangkung my feveret.

So itu jerlah yg ade..yg takder banyak kan..sini sayur2 pn seasoning.. bukan semua available kat pasar cam kat M'sia kan sebab ade Cameron Highlands. So kena adjust ikut musim..inshaallah bila cuaca dah sejuk sikit barulah meriah kebun....:)

Yang satu lagi disarankan adalah buah delima. Dulu ader jer pokok kat laman belakang tuh..berbuah byk namun kelat rsnya, jd tak berapa seronok utk dimakan.. kerana gatal nak luaskan area kebun, kami tebang buang. sekarang rasakan! .... dah susah nak cari..bukannyer ader dijual kat pasar mudah2..huhuhuh


21 comments:

  1. Salam ummuaidan,

    Terlepas pulak isu semalam sbb sibuk layan tetamu dr seberang d x bersiaran beberapa hari. Kurang darah eh, Mak Aji pun ada masalah sama esp bila pregnant. Kangkung banyak tu, juga bagus utk tambah darah! Boleh goreng belacan, tumis bodo je atau buat ulam mentah je.

    ReplyDelete
  2. Saya pon same case...cuma saya tak peknen je :) boleh jugak ambil nasihat yg diberi semlm.

    ReplyDelete
  3. salam ummuaidan..sedih pulak baca catatan ari ni...kalau perlu beli.,,beli je apa yang patut,Jgn sedih2 k.Apa2 pun yang kita lakukan..bertindak dengan bijak untuk kebaikan diri sendiri dan orang2 yang kita sayangi..

    ReplyDelete
  4. memang rezeki ummu buat masa ni adalah kangkung...gemok subur betul! banyak pulak tu..tumis la dengan ikan bilis...zat besi! heheh
    dulu masa pregnant pun sy tak rasa nak pun pada delima...tapi lepas abis musim...masa tu 7 ke 8 bulan..mula hegeh nak makan...sampaikan ada org jual rm8-9 sebiji rasanya..kecik je...sbb tgk perut boyot ni...mesti beli kan harga mcm mana pun...tapi sy tak beli..cari2..ada kat pasaraya rm4 lbh..beza kan harganya..size, rupa, color dan asal buah pun sama dari india...

    ReplyDelete
  5. Haa... yang delima tu ummuaidan boleh makan pati dia je. Jenama Gulsan. Saya pun makan yang tu je. Senang skit, takyah kunyah2 dan takyah nak korek seulas demi seulas. Minum je sesudu. Heheh. Comel2 la anak2 pokok tu. Anak pokok kobis paling comel.

    ReplyDelete
  6. haaaa..klau dpt kangkung belacan pn sodaaapppp....ape2pun,Nur mesti byk2 mkn sayur & buah,ye :))

    ReplyDelete
  7. salam umuaidan.....

    moga sihat selalu.....suka betul yan tengok sayur2 yang di tanam sendiri macam nie.....sangat berkhasiat jauh dari racun serangga.....memang sesuai untuk ibu hamil macam umuaidan.....

    ReplyDelete
  8. @Ummu Madihah
    Wkumsalam makji. yer darah rendah atau anemia...haaa..patutlah cepat letihnya..huhuh..kangkung tuh buat mcm mana pun ttp jgk sedap kan..wpun makan ngan megi..

    @zamzurina
    Ohhh...awak drh renah jg yer..hmmmelok nasehat2 mrrk tuh...

    @Wana
    salam kak..heheh..betul tuh..mmg byknyer skrang beli dari luar sbb yg dr kebun belum mencukupi kan...thanks kak

    @nadia
    betul2 nadia..tak putus2 wpun ade jgk yg dah nak expired..sy tanam lg lak tuh..hihihi..sedap ngan tumis ngan ikan bilis..
    wah mahalnya kan buah delima..sy ingat kat kg dulu ade dioarang beli kat pasar murah jer..

    @lyd sunshine
    sy pun dok pikir mcm tuh lyd..ade jus yg diorang jual kat supermarket..sedap jgk, pernah rs dulu.sama jer kan khasiatnya..

    @QA's mamapapa
    Sedap jgk tuh kak tp tak cukup bahan...thanks yer kak...tgh usaha nie.:)

    @Yan's cottage
    salam yan..thanks...kebun ala2 malas..ade gak tuh serangga yg hebat yg kdg terpaksa gak guna racun sekali sekala..huhuhu

    ReplyDelete
  9. Assalam Ummu..
    lambat dtg sini sbb pagi td mood down semacam..sakit kepala plak..hehe..la ni ok sikit dah:)
    Sabar je lah kan.. harap2 hasil bayam tu cepat skit nak tuai..boleh tambah darah.. moga Ummu akan sentiasa di beri kesihatan yg baik..amin! :)

    ReplyDelete
  10. Kalau kakak bayam hijau tu dah petik dan masak ummu. Pada kakak dah ok sangat sebab tak sabar dah nak masak. Untuk abuaidan, ummu dan aidan cukuplah. Nanti kan tunas balik hihi... (kakak ni kan tak sabar jgn ikut tau).

    Agaknya rata-rata di sana tanam sayur sendiri ye ummu. Tanah luas senang nak bercucuk tanam. Untung.

    ReplyDelete
  11. arhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sis, i want your kangkung!!

    ReplyDelete
  12. kangkung yang paling sihat dan membesar bagaikan juara.....yang lain2 masih kecik je. Buat sementara ni awak beli la dulu,kene rajin makan sayur supaya cepat sembuh dari anemia. Take care. :)

    ReplyDelete
  13. @Atieyusof
    Wkumsalam atie..
    ciannya atie sakit kepala..bwk2kan berehat yer tie... bayam tuh kan tie dah kena belasah ngan ulat dah pun kecik2 camtuh ..huhuh
    Thanks atie.moga cepat2lah naik...

    @Sikit jer tuh kakak kalau petik srkang ..dah lah kecik hehehe..abuaidan makan byk bayam..aidan tak makan lak sayur2 nie.
    .ramai gak tie orng kat sini tanam sendiri..sayur beli kat pasar pun murah jerrr...

    @olive
    what happened to yr kangkung? heheh come i can give u all of them

    @ibuqistina
    betul tuh ibuqis..mmg takyah jaga..tak siram pun takper..hujan jer cepat besar..mmg kena belilah skarang nie..sy nak mula bg list kay abuaidan nak itu ini..terpaksalah dia akur heheheh

    ReplyDelete
  14. mmg buah delima org kata elok makan masa mengandung nie.. teringat dulu liya rajin beli makan lak time tengah buat kerja kat opis.. ralit jadinya.. dapat lak yg merah menyala .. arr sedapnya...

    ReplyDelete
  15. :) mmg msih kecik byam yer...ayut lg suke mkn bayam..hihihi..skrg pon kat sini cpt je bayam abis kak nor...mmg pyah kot skrg bayam...

    ReplyDelete
  16. geram sungguh tengok kangkung akak tu... subur menghijau.

    ReplyDelete
  17. seronok dapat makan sayur fresh2 macam ni ! jimat dan berkhasiat lagi

    ReplyDelete
  18. @Liya Hanif
    Ramai yg cakap camtuh.Yang merah tuh kalau isinya manis mmg sedap..tp kalau kena yg kelat mmg tak seronok nak makan.)

    @Ayut
    hmmm..akak suka bayam merah lagi rsnya...tp bayam hijau nie mmg lembut masak kejap dah lembut..agaknya lah yut kan tak byk dipasaran..

    @hijaudaun
    hmmm..mmg subur jauh dr yg akak tanam dulu..tak berhabisan lak nak makan...:)

    @kesuma angsana
    betul tuh KA..rezki Allah yg sejati...

    ReplyDelete
  19. salam dik,
    nenek kata kangkung, kalau nak masak, batangnya yg macam strow tu, mesti dibelah, kalau tak ada angin dalamnya masa masak, maksudnya dia sayur yg boleh menyumbang kepada angin dalam badan, tak boleh makan kerap sangat..boleh menyebabkan urat betis menjadi hijau dan membengkak, berbanding dgn pucuk lada, pucuk lada buat sayur tumis boleh membuang angin dalam badan dan rasanya sedap. Cuma nak kongsikan pesanan nenek..diri akak ikut je pesanan ni..alhamdulillah setakat ni hehehe..maaf kalau ada yg.tak setuju ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maid sy pun ada ckp pasal btg kangkung kena belah utk elak angin...heheh sy nak cepat aja..takyah belah2..erm lepas ni kena belah..utk kesihatan juga kan...pucuk lada tu mnr2 jenis pun boleh ke kak...tak penah tahu pucuk lada boleh makan

      Delete
  20. salam kak...
    baru first time dengar petua nie...mungkin make sense jgk..tp sy sll tak blh nak kesan punca angin dlm bdn..takper next time makan daun jer lah..pun sedap hehehe..lg senang keje...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads