Saturday, 2 February 2013

Kaedah Menanam Ketumbar Bila Susah Tumbuh

Cuaca yang panas menyukarkan banyak tanaman untuk bercambah kan. Begitu juga dengan ketumbar..makin panas makin susahlah ia untuk bercambah. Bagi kawan2 yang minat menanam dikongsikan kaedah yang kami gunakan untuk menanam ketumbar bilamana cuaca tersangat panas dan juga gangguan2 dari sang katak yang turut menumpang di kotak ketumbar.

Kali ini kami tukang kebun menanamnya didalam kontainer pula.

Sediakan bekas yang agak sederhana besar, isikan dengan tanah sehingga hampir penuh. Kemudian taburkan ketumbar dengan rata pada permukaan.

Tutup dengan rumput kering untuk membantu mengekalkan kelembapan tanah. Siram sekurang2nya 2 kali sehari.

Seminggu kemudian ketumbar mula bercambah dengan giatnya.

Untuk mengurangkan kepanasan, letakkanlah bekas ditempat yang teduh (kami letakkan sebelah pokok lengkuas, untuk block direct sun).. dan juga tempat yang lebih tinggi agar sang katak tak dapat melompat kedalamnya.

Inshaallah tidak susah untuk menanam ketumbar. Janji benih yang fresh dan tanah yang sentiasa lembap dan persekitaran yang tidak terlalu panas. Selamat mencuba.

18 comments:

  1. sgt best..macam rasa dah pergi kebun dah..

    ReplyDelete
  2. benih ketumbar kena cari la...macam jarang orang jual pulak...

    ReplyDelete
  3. nagus nya boleh tanam ketumbar sendiri ya Ummu..
    erm..boleh di praktik kan cara2 di atas.:)
    Happy weekend ya...

    ReplyDelete
  4. salam,Nur..it is such a challengekan kalau menanam ape 2time2 kemarau ...

    ReplyDelete
  5. salam dik,
    suburlah pokok lengkuas tu,akak tanam lengkuas dan bunga kantan tak mau hidup,entah apa masalahnya.Kalau tanam ketumbar dalam bekas besar macam tu, tak payah alih ke?

    ReplyDelete
  6. @knor
    thanks kak..

    @kniedaz
    biasanya ade kan orang jual bertimbang..kat kedai india biasanya kot..

    @atie yusof
    baguslah jgk atie since takpayah gie beli kat kedai.blh petik bila2 ms hendak...err
    happy weekend & take care yer atie

    @QA's mamapapa
    btl tuh kak..bknnya senang nak bertanam dan nak kar bertanam jgk...:)

    @puteri purnama
    salam kak..lengkuas tuh mmg senang sungguh hidup kat sini..sesuai kot..ketmbar biasanya kalau kita dah tabur benih tuh biar jerlah sampai bila2 kat sini..sbb mrk blh idup bersemak2 tuh..tak perlualah alih ...

    ReplyDelete
  7. panas dan hujan kurniaan Allah yang tak ternilai hebatnya...kita sebagai manusia dikurniakan Allah akal dan fikiran cara2 untuk mengatasinya..tip yang ummuaidan berikan untuk cara2 menanam ketumbar tu bagitu hebat sekali..siap sekali tip nak elakkan katak..hehe..Kak siti tak pernah cuba tanam lagi ketumbar ni..nantilah nak cari benih dia dulu..

    ReplyDelete
  8. Ketumbar ni kalau musim panas memang nak tempat teduh. Pastu cepat berbunga bila musim panas.

    ReplyDelete
  9. @zamzurina
    selamat mencuba yer...

    @wana
    Betul tuh..sebagai hambaNya kita hanyalah cuba menyesuaikan iri mengikut rentak alamNya. Seronok kak tanam ketumbar nie..blh letak dlm masakan..cubalah..

    @Tukangkebun
    mmg ketumbar payah nak idup kalau letak tengah panas2..cepat benar mati kepanasan...

    @kak nora
    selamat kembali..

    ReplyDelete
  10. memang betul sgt susah nak tanam ketumbar ni...susah nak bercambah dengan nak survive pada permulaan..tapi lepas kutip anak ketumbar masuk dlm pasu...alhamdulillah ok dah sekarang...makin berkembang dgn jayanya..:D

    ReplyDelete
  11. dlm seminggu je dh mula tumbuh dgn rancak ye kan...subur yela tanah sna...rezeki ^^

    ReplyDelete
  12. salam perkenalan dari saya :)
    terima kasih untuk info daun ketumbar ni. baru tau dia tak leh panas sgt. daun ketumbar ni feveret saya. ada tanam few Alhamdulillah 1 anak benih je yg survivor. salah teknik rupanyer. now dah habis. benih pokok ketumbar MIA lak. dugaan sungguh. huhu. tgk gambo pokok2 ketumbar ni pun dah buat saya xcited :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal miss frost,
      ketumbar nie senang tumbuh actually, janji benih fresh..tempat semaian sentiasa lembap dan taknak panas sgt...
      good luck yer..tanam lagi..:)

      Delete
  13. Thanks ummi, dengan blog ini saya jadi paham bagaimana cara menanam ketumbar secara baik dan benar.. wassalam

    ReplyDelete
  14. Uwaaa saya tanam xpernah tumbuh

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads