Monday, 4 February 2013

3rd Check Up and A Little bit of Bad News

Alhamdulillah hari ini merupakan appointment ketiga setelah 20 weeks already. Pagi2 lagi Abuaidan turunkan kitorang kat Mission Hospital sebelum pergi kerja..so kul 7.30am dah sampai..

Rupanya dah ramai orang menunggu untuk mengambil giliran walapun pintu tpt pendaftaran belum dibuka..

 2 orang pekerja bhg pendaftaran yang sibuk carik fail..

 Dah dapat fail terus masuk ke OCPD room untuk check up.. Ingatkan perut kita dah besar, rupanya ramai lagi perut lain yang lebih besar2..hehehe (br 5 bln nak berangan..). kul 8.00 baru diorang mula panggil nama. Kul 8.15am check blood pressure. Kemudian tunggu blood test, kul 9.30 baru setel.

 Seorang ayah yang mententeramkan anaknya yg kena ambik darah..nangis...kecian

 Budak yang kebosanan menunggu..siap gigit dinosaur lagi tuh..alih2 cakap nak pegi kat ayahnya...ngehngehngeh..ms nak ikut beriya2..heheh

Lecture psl exercise oleh instructor lelaki..mcm mana nak demo yg berkaitan ngan nak branak nie...


Blood pressure was ok, normal. malangnya red blood count yang teruk. Normal adalah 12.00, namun result ari nie 10.60.. yang test sblm tuh 11.9. Doktor chop dalam fail ANEMIA!. memang gabra jugak. Nurse srh amek iron table 2 biji sekali makan instead of 1. hohoho...  lps check up semua. diorang suruh tunggu ade lectures, psl excersice, diets dan breastfeeding. Doktor dan Dietitian membebel2 pasal pemakanan..so mendengarnyer lah dengan penuh insaf..huhuhu. Ternampak yg doktor tuh pegang my fail tunjuk contoh fail kena mark ANEMIA! hwahwahwa...

Nampak gayanya kena tanam banyak2 sayur nie..dan paling pentingnya kena makan!..yg ade kat kebun cuma kangkung jer..bayam pun masih kecik lagi...Next checp up sebulan lagi..moga2 inshaallah blood level jd normal balik.. 

32 comments:

  1. Harap boleh segera naik rate utk tidak dikatakan Anemia ummu. Bimbang juga tapi kakak rasa bekalan tablet yg diberi boleh membantu juga. Kadang early 3-4 bulan selera kita kurang tapi bila baby kian besar kita kian kuat makan (kakaklah dulu macam itu)

    Bagus juga ada lecture buat ibu-ibu mengandung dibuat di sana. Tak kisahlah lelaki tapi sekurang-kurangnya ada ilmu diberikan olehnya.

    ReplyDelete
  2. salam ummu aidan.....

    kalau ikut petua orang dulu2 banyakan makan sayur bayam merah dan kerang....insyaallah cepat dan berkesan....

    ReplyDelete
  3. kena tanam bayam la pasni ..hihih

    ReplyDelete
  4. Saya kalau mengandung macam awak jugak....jangan risau insyallah tak de apa2

    ReplyDelete
  5. ikan bilis banyak lagi tak....dan bayam....bayam..bayam...hehhehe sy ni muka jenis pucat...org tgk macam sakit la...what i did before..a day before appointment..sy bantai ratah bayam..ikan bilis...makan makan..esok nyer check up..dpt 13 sumthing..nurse tak bebel sal HB...tapi berat badan naik sokmo....huahuahua
    tablet yg nurse bagi jangan lupa mkn...inshaallah ok nanti..maintain 11 ke atas..okey..chayok makan bayam!

    ReplyDelete
  6. kena makan buah delima nih, mujarab

    ReplyDelete
  7. kak dh 42 th..yg bongsu dah darjah 1..hehe ramai kwn2/ipar duai yg masih aktif...mengandung,ada baby walau lbh berusia dari akak..
    akak sendiri..hehe dah tutup kilang dah...

    ReplyDelete
  8. salam ummuaidan...Jgn risau.Insyaallah jaga pemakanan semuanya akan berjalan dengan lancar..Jgn sesekali mengeluh dengan apa yang Allah kurniakan pada kita..kadang2 ada insan yang lebih hebat di uji olehNya..Bersyukur dengan apa yang kita miliki..atasi segala masaalah dengan bijak..Insyaallah..Apa2 pun tahniah ..tak lama lagi aidin akan dapat adk..mudah2an baby girllah pulak..Semuga semuanya akan berjalan dengan lancar..sentiasa berdoa moga2 anak yang lahir nanti akan menjadi anak yang sihat dan berjaya dunia dan akhirat..Take care..

    ReplyDelete
  9. Bila pergi check up saya selalu suka pandai-pandai teka tengok perut yang sama-sama membesar tengah minggu ke berapa. Kena makan banyak sayur hijau ni.

    ReplyDelete
  10. BUNDA KUATKAN SEMANGAT KINI BUNDA KEMBALI LAGI DIALAM MAYA INI..

    ReplyDelete
  11. salam kenal ye. moga urusan dipermudahkan..

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum di,
    dah besar ye.Tahniah dan Alhamdulillah. makanlah pil yg.dah diberi tu..insyaAllah boleh membantu.Makan hati lembu goreng atau hati ayam..boleh cepat mengatasi anemia.Ok takecare.

    ReplyDelete
  13. Take care ya..semoga dipermudahkan semua urusan ummu

    ReplyDelete
  14. anemia...skrg mmg rmai yg titik beratkan pasal tu...mmg bahay klu tak tkawal utk baby...smoga akak shat ye nnt... :) cian aisan kbosanan..hihi

    ReplyDelete
  15. inshaAllah saya doakan kembali normal.. orang kata banyakkan makan delima nanti hemoglobin cantik.. hehehe..saya ni pandai je nasihatkan orang padahal diri sendiri anemic.. kikiki..

    ReplyDelete
  16. Take care,setahu saya la....bayam bagus untuk anemia. Banyakkan berehat. minum banyak air...Insyaallah di permudahkan. :)

    ReplyDelete
  17. Salam ummuaidan. Saya pun ari tu bacaan HB rendah. Pastu saya makan kerang. Dan broccoli dan bayam. Alhamdulillah dah normal balik lepas tu. Bagus jugak kat sana dia check macam kat spital kerajaan kat Malaysia kan? Iron tablet yang derang suh makan tu derang supply atau kena beli sendiri?

    ReplyDelete
  18. @Kakzakie
    Thanks kakak..sebenarnya ade jgk ceghelang cegheluk makan tablet tak cukup tuh sblm tuh..huhuhu.tp yerlah sbb nie kan alahan..nie dah makin berselera makan..inshaallah moga2 cepat naik rate tuh...

    baguslah jgk depat buat lecture tuh kurang2 byk bg ilmu ngan pendedahan utk ibu2...

    @yan's cottage
    thanks yan..rs pun nak bykkan makan bayam lps nie..cuma bym yg ditanam masih lagi kecik..kat pasar takdek..kerang tak sini takder..

    @penbiru
    nampaknya begitulah ..kena tanam lg byk

    @azmatun ismail
    Thanks azmatun..inshaallah harap2 nya takder apa & cepat pulih

    @nadia rashid
    ikan bilis ade lagi nadia..cuma bayam tuh yg br nak besar,sbb panas ari tuh kan ssh nak tumbuh..berat badan tuh naik nie 5 kg dlm ms sebulan lebih..hehehe..tablet tuh kan bf ade jgk yg tak ckup pengambilan sbb luper.hehehe..tuhlah psl...

    @sm rose
    yer ke rose..nanti nak gie carikla..thanks

    @kamsiah
    mmg ramai yg masih mendapat yg bongsu dlm usia 40an kak..kakak sy pun..alah boleh lg kalau akak nak tuh..hehhee

    @wana
    thanks akak atas nasehat tuh ..inshaallah akan cuba jg pemakanan..mmg ini dugaak kecil jer nie kan..pun dah takut heheh..baby apapun takper janji sehat..kan...

    @tukang kebun
    ok jgk kan main teka perut orang bosan2 tunggu turn..hehehe.mmg kena makan byk sayur hijau..tq

    @Bunda
    Alhamdulillah..selamat kembali ya bunda

    @Ibu lala
    salam kenal ibu lala..thanks

    @Puteri purnama
    Wkumsalam kak..thanks..kali ni kena ikut betul2 pemakanan pil tuh ..hehehe...nak kena srh abuaidan cr hati2 nie..mmg bagus

    @Nor azlina
    thanks yer azlina

    @ayut
    thanks yut..akak nyer nie alhamdulillah bukanlah thp severe lg tapi kena kawallah takut jd melarat..nauzubillah

    @Nudabuffy
    Thanks nuda..makan delima yer..? nak kena cari tuh...nampaknya nuda pun kena jgk tuh makan..hehhe

    @ibu qistina
    thanks awak.. nie sy nak kena tanam byk bayam lagi nie..hari nie pun dah berazam nak minum air byk ..hehehe..tp lately sy makin rajin pulak berkebun skrang nie...

    @lyd sunshine
    Salam lyd..kerang takder kat sini..jenis lain tp dr famili sama tak sedap..mungkin will go for bayamlah...rsnya cam kat spital kerajaan kot 9tp belum pernah gi check up spital kerajaan)..tablet tuh diorang bg free jer

    ReplyDelete
  19. Assalam Ummu..
    mudah2an semua nya dlm lindungan Allah ya.. semangat nak sambut org baru..hehe..
    Anemia? smpi mcm tu ker?...atie ada terbaca klu kurang darah paling bagus makan buah delima..darah akan cepat normal..sana ada tak?.
    sy plak klu kena suruh mkn hati ayam tak berapa nak lalu...
    mudah2an akan kembali normal..amin! :)

    ReplyDelete
  20. tanam sayur rajin mkn juga kena rajin..

    ReplyDelete
  21. salam,Nur..k'imi pn slalu mcm tu..in my both pregnancies ok..ngeheh!!tp k'imi xprnah consume that zinc tablet since k'imi akn brtambah mual :( what i did k'imi byk man bym & daging..tp make sure minim fruit juice shja..no tea,no coffee , no MILo!!!!coz caffeine akan 'hapuskn' sola sat besi yg cuba kita 'collect'..uhuhuh!!

    ReplyDelete
  22. masalah yang sama masa liya mengandungkan qalesya sebelum nie. HB rendah.. demi qalesya hari-hari makan kerang & sayur bayam ^_~

    ReplyDelete
  23. Heheheh lawak part fail ummu kena tunjuk kat semua org hehehe mesti rs cam kena marah dgn cikgu...sy pun br blk hosp. Follow up check up Ahmad yg anemia...

    ReplyDelete
  24. @Atie yusof
    Itulah keputusan ujian darah tadi tie.hhuhu..kat umah nie dulu ade pokok delima..tapi dah ditebang sbb rsnya kelat sangat.jrg2 ade kat market buah nie..sy kalo hati ayam cepat jer.:)

    @knor
    betul tuh kak, tq

    @QA's mamapapa
    salam kak imi..oohhh kak imi tak makan tablet yer..hebat jgk hehhe..jus pun ade gak minum..kopi, tea semua dah stop cuma minum milo jerlah..itulah nak kena mkn byk bayam jgk nie..

    @Liya hanif
    ooo..same prblm yer...bayam ade tanam kecik lagi..kerang lak takder kat sini..huhuhu

    @Kesuma Angsana
    Thanks KA

    @Wanie Ibrahim
    itlah wanie..yg last appoinment fail orng lain..kali nie fail sy lak..huhuhu.mmg rs cam kena marah. Kesiannya Ahmad..mesti kurang aktif kan...kena byk makanan berion jgk tuh..:)

    ReplyDelete
  25. Kerang, Bayam Brokoli...semua tu memang sedap..pastu rasanya elakkan teh dan kopi lepas makan pil tu...dia kurangkan penyerapan ubat..dulu waktu pregnantkan si kembar selalu merah..huhu..
    Lectures tu bahasa apa ya?

    ReplyDelete
  26. terkejut saya tengok title. luckily ok. sis take more red meat n organ like liver n of course tablet iron too. tc

    ReplyDelete
  27. Alahai, rendah tu kalau 10.6.... saya kalau pregnant pun mmg jarang dapat 12, selalu atas border jer... kalau tak silap, kacang tanah pun boleh naikkan bacaan... ada orang kata makan telur puyuh, tapi yg tu saya tak pernah buat... maklum lah, susah nak cari telur puyuh... kalau kacang tu kat mana-mana pun ada orang jual...

    Take care tau ummi :)

    ReplyDelete
  28. Salam.. sistem check up kat sana mcm di Malaysia juga nampaknya ya.. kena tunggu panjang pulak tu.. kena minum air gula juga ke untuk cek tahap gula? Take care ya..

    ReplyDelete
  29. @Kniedaz
    Thanks kniedaz..kopi ngan teh tu mmg dah tak ambik dah since peknen nie..misi selalu warning..peknenkan kembar mesti lg susah kan..
    lecture tuh dlm english..so mudahlah paham..

    @Olive
    Thanks olive..i pun terkejut bila nurse ckp ade anemia..huhuhu..susah ati wooo

    @nurbijen
    Thanks nur..kacang tanah yer..senang nak dpt wpun dah tak tanam sebab kat market ade banyak..telur puyuh..alamak kena bela burung dllah jwbnya.:)

    @che mid
    thanks che mid..oh yer ker ..belum gie check up kat m'sia lg tuh..heheh.. yg minum air gula tuh takder dubuat so far...cuma check air kencing jer lah tiap kali...

    ReplyDelete
  30. Hmm teringat yang kopi tu mengurangkan zat besi dalam badan, jadi kalau sebelum ni minum kopi kena berhenti dulu...

    Apa-apa pun insha Allah dipermudahkan dan mendapat kesembuhan...

    ReplyDelete
  31. Masa OKje anak no 3... Hb pun lebih kurang gitu.... so masa nak operate memang kena standby darahlah...tapi nasib ok...makan je pil yg dia bagi tu

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads