Thursday, 21 February 2013

Kerana Rahmatnya Hujan

Bila lamanya hujan tidak turun, gersangnya tanah..panasnya hawa..secara naturalnya kita mengharapkan hujan bertamu, biarpun sekejap. Namun rahmat Allah mengatasi segala-galanya bila hujan yang 'baik' diberikan untuk beberapa tempoh ketika.

Alhamdulillah, hujan yang turun menyejukkan bumi dan menumbuhkan tumbuhan2 baru dan menyuburkan yang telah wujud.

Hujan yang turun beberapa hari ini memang hujan yang 'baik' dan 'cool' alhamdulillah. Lihatlah kesan kepada penghuni2 kebun dibumi Fiji ini....

Pokok keledek semakin membesar dengan suburnya..

Tunasan dari ubi yang kedua yang ditunggu2 (pertama kali menanam kan.)


 Petola berkembang besar dan giat memanjat

 Anak2 bayam subur membesar

 Sebahagian anak2 bayam yang telah dialihkan kebatas

 Anak kobis bulat semakin sehat dan membesar

Cuaca yang mendung juga satu peluang untuk mengalihkan anak2 bunga kobis

Cambahan benih2 cili drp 1 biji cili  besar yang dibeli dipasar

 Hujan adalah sahabat kepada pudina..lihatlah semakin membesar..alhamdulillah.

Yang paling best... benih ulam raja kiriman Nadia Rashid setelah ditabur bbrp hari yang lepas dah tumbuh, alhamdulillah.


Cuaca yang mendung, hujan renyai2 adalah peluang yang baik untuk penanaman ataupun mengalihkan anak tanaman. Ini dapat mengelakkan mereka dari bahang sinaran matahari diusia yang muda.Namun hujan yang lebat bisa menjadi musuh kepada tanaman. Apapun semuanya itu dari Allah.. hujan adalah 'busyra' atau good news (spt yang digambarkan didalam Quran)

23 comments:

  1. waah suburnye pucuk keledek tu..
    kami di sini masih dok tunggu tunas dari ubi yg ditanam ari tu...tapi dah 2 minggu tak muncul2 lg ni

    ReplyDelete
  2. Wa,lepas ni banyak la meriah la laman awak. Dapat la merasa ulam raja di fiji lepas ni. :)

    ReplyDelete
  3. geram nyer petola tu... gemuk... :)

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum dik,
    cantiknya susunan ayat dalam entry ini. Ada nada rindu dan penghayatan mendalam tentang pemberian Allah.
    Semoga tabah dan ceria selalu

    ReplyDelete
  5. Asal jgn hujan lebat sangat mesti semakin cepat suburlah tanaman Ummu ye. Puas hati dan suka kalau lihat hasil begini. Petola yg banyak di tanam kalau berhasil tak termakan kakak rasa..

    ReplyDelete
  6. banyaknya jenis tanaman...
    suka tengok. kalau dekat, nak je mintak sayur sikit... hahaha

    ReplyDelete
  7. kalau hujan lbt sgt,terpaksa ditutup anak2 benih,kan..kalau tak mati basah kuyup hehe...

    ReplyDelete
  8. salam ummu..itulah nikmat Allah buat hambanya dibumi ini..Bila panas kita semua mendambakan hujan..bila hujan sebaliknya pula...sentiasa bersyukur dengan nikmatnya..budak bertuah yang main bedak semalam buat apa tu..hehe

    ReplyDelete
  9. Inilah namanya hujan rahmat....syukur semua subur dan menghijau..... :-)

    ReplyDelete
  10. @smrose
    alhamdulillah.semoga berpjngan

    @na
    belum muncul lagi yer..rsnya lebih kurang kot tempoh kita tanam..tnggu sket lagi tgk..kalo tak gali intai sket..heheh

    @ibuqistina
    inshaallah..harap2 dptlah berulam raja nanti..:)

    @ejamaria
    alhamdulillah cepat pulak dia besar..

    @puteri purnama
    waalaikumsalam kak
    berseni sikit kan ayat dlm entri nie..cikgu BM nak bg brape markah nie..heheh ..thanks kak..semoga akak bahagia selalu

    @kakzakie
    betul tuh kakak..kalau renyap2..mendung senanglah nak tumbuh..tp kalo lebat cam nak banjir mungkin mudah rosak lak..
    rsnya pun gitu jgk kak..selalu pun sekali seminggu jer makan..:)

    @nizam.arif
    ade ruang bolehlah tanam lebih sikit kan..kalo dekat2 mmg tak kesah nak minta selalu pun dr dok membazir..

    @kamsiah
    mmg kna tutup kalau tidak cepat sangat rosaknya terlebih air...

    @knor
    alhamdulillah

    @wana
    wkumsalam kak..manusia nie selalu tak berpuas ati ngan apa yg dia dpt kan..apapun sentiasa belajar bersykur ngan pemberiannya..budak bertuah tuh tak tido siang hari asyik main jerrr..

    @QA's mamapap
    alhamdulillah..rezeki

    @mia kassim
    mmg rahmat dengan suburnya tanaman..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  11. hujan rahmat... tumbuh subur semua tanaman ye

    ReplyDelete
  12. gemuknya pucuk keledik tu...buat goreng sedap nie.....

    ReplyDelete
  13. Hujan rahmat.. yg membuat tanaman2 tumbuh subur.. Alhamdulillah!..
    Tinggal menunggu utk menuai hasil plak kan..?:)

    ReplyDelete
  14. tak lama lagi dah dapat la merasa ulam d raja tu. segar nyer pudina tu, I punya sebekas kat dapur ni, hhahhaa hidup segan kurus melidi macam junkie jer.

    ReplyDelete
  15. dh mula menunjukkan diri...moga2x trus subur membesar nnt ^^

    ReplyDelete
  16. @kesuma angsana
    alhamdulillah..mmg penuh rahmat..

    @yan's cottage
    buat goreng ker buat sayur lg sedap yan...

    @atie yusof
    alhamdulillah kalau kering kontang jer atie kesian tanaman..

    @nastyna
    pudina th kan pandai tanam jer tuh..time nak makan mmg liat sikit kecuali kalo ade cita2 nak buat laksa..heheh

    @ayut
    inshaallah yut..moga2 semua cepat besar2...

    ReplyDelete
  17. Salam Ummuaidan,

    Segar2nya pokok dek hujan yg turun! Mak Aji suka tengok junjung pokok tu. Mcm mana buat ya? Pancang kayu pastu pasang tali ya?? Tak pernah buat lagi d minat nak buat tp x reti! Pun suka yg bentuk macm kun/teepee red Indian tu!

    ReplyDelete
  18. @ummu madihah
    salam makji..
    yg junjung tuh sy letak buluh agar dpt pancangkan keatas naik tpt atap junjung tuh..yg tali rafia tuh belit jer sbb bila pokok makin besar makin berselerak...bulu tuh tak cukup nak tampung....

    ReplyDelete
  19. Mmmm bushra lana :-)
    Masha Allah tabarak Allah. Suka melihat posting nan menghijau ni. Rasa teringin nak buat pancang sebegitu tapi tak ada bahan yang cukup kukuh lagi.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads