Friday, 1 March 2013

Cili Fiji, Cili Malaysia, Orang Tetap Melayu

Penggemar cili yang tegar tidak boleh berpisah dengan cili. Alhamdulillah dibumi pasifik nie tidak susah untuk mendapatkan cili sebab iklim tropika yang lebih kurang sama ngan sama membolehkannya hidup dengan mudah. Pun begitu limited lah jenis2 cilinya..tak seperti di Malaysia yang lebih dengan pelbagai baka cili. Apapun baiklah ade dari takder langsung kan.

Cili Kecil :
gambar credit samapndya.truspas.alibaba.com

Cili kecil yang mula didapati kat sini adalah cili yg sangat kecil ataupun dipanggil wild chilies. Mungkin saiznya 1/3 drp lada burung yang biasa. Wild chilies nie macam tak puas nak makan..tak terasa sangat sebab kecik..so kalau nak letak dalam budu atau dalam masakan kenalah letak banyak2.


Cili kecil yang hampir sama ngan cili di malaysia pun ade..tp rsnya agak lain sedikit, so untuk kepuasan tukang kebun masa balik M'sia tahun 2010 seludup sikit cili burung tempatan buat tanam disini.

Cili Besar,


Cili besar yg terdapat disni pula memang sejenis sahaja (didalam gambar diatas)..sebesar jari telunjuk dewasa. tidak boleh bermimpilah untuk makan cili yang besar rangup letak dalam sayur mahupun dibuat solok. Lepas tuh plak tersangatlah pedasnya. Cili kering jugak adalah kecil seperti cili besar yang fresh, so kalau nak mesin kena beli banyak2...hhuhuh.

Namun begitu cili malaysia yang ade dikebun sekarang nie mcm tak berbuah pula sejak sebulan yang lepas, sedangkan local fiji pula banyak dijual dipasar. Cili2 besar plak semuanya dah mati kerana serangan taufan yang lepas. Yang pokok cili besar benih dari M'sia pula habis dimesin pemesin rumput. Maka dengan kekangan cili2 nie, tukang kebun telah mengadakan back-up plan dengan menyemai kembali cili2 besar dan kecil dengan benih daripada fresh cili yang beli dipasar.

Cili Fiji, Cili Malaysia, Orang Melayu tetap Melayu yang susah kalau hidup tanpa cili...:)


39 comments:

  1. Samalah kita Ummu. Kakak kalau makan tak pedas kurang seleranya. Kadang kalau tak ada sambal kakak potong cili curah kicap pun menjadi janji pedas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul kakak..tp yg tak bestnya 2 orng lelaki dlm umah nie tak tahan pendas..huhuh..jd terpaksalah ummu makan cili sebiji2 dlm nasi gitu..

      Delete
  2. Ya, lidah kita lidah bercili. Cakap biar pedas-pedas... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..lidah bercili sejak azali..:)

      Delete
  3. ingat ko cili hok special di kg, kaler hija mudo, rangup jah make bilo letok dale budu....huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy ingat jgk cili rangup tuh..kalau make nge budu + poyyo..peehhhh..

      Delete
  4. hehe... kita kan... pun tanam gak cili - 4-5 pokok... tapi bila buah dah banyak - tak termakan + tak terpetik pulak... hek eleh... masa takde sibuk tanam... dah ada biar-biar je... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 eja...ms berbuah tuh ..biar jer gitu..bila takder terhegeh2 lah pulak..hhuh

      Delete
  5. salam, Nor..ketara jgk bezanya ye :) rasa pn ada beza,ye ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak imi..mmg tiap2 cili rsnya agak berbeza.bila makan brlah tau..

      Delete
  6. x puas makan kalau x da cili kasi pedas2 cikit.. hahaha mmg perut melayu sy ni.. tgan baw smbal belcan je hihihi sana ada belcan x sis hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh..lama jgk sy tak makan sambal belacan sbb sorang makan,sll tak abeh...perut melayu...:)

      Delete
  7. salam ummuaidan...cili padi kat rumah ni pulak tersangatlah pedas..walau pun saiz nye kecik2 je...kalau ummu berminat blh saya htr seeds...tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na...tima kasih na krn sudi offer..cili padi dah paus ati daa..cuma cili besar jer masih dok bersedih..huhu

      Delete
  8. Assalam Ummu...
    cili kena wajib ada di rumah..hehe.. nasib baik tumbuh jg kat Bumi Fiji ye...dpt lah makan cili...
    Ada cili, teringat semalam terjumpa budu kat pasaraya terus beli..
    tak sabar nak make dgn cili...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      hmmm itu benda yg pertama dicari ms sampai kat sini..cili..heheh sedap kan budu ngan cili..ummu nyer budu dah nak abeeh..makan cili letak dlm nasi itu jer skrang..janji pedas...heheh

      Delete
  9. salam ummu..hahaha..Orang melayu walau dimana berada lidah tak bolih tukar lain dh..kak siti pun gitu gak ..cili memainkan peranan penting dalam dapur...tak sah kalau takde..Tapi masaalahnya ummu suami kak siti tak makan pedas langsung...susah gak dibuatnya..kalau kak siti masak tu selalu tanya ..berapa biji cili you letak...tak kan nak cakap tiga biji kot..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..samalah kita kak sini suami pun takleh makan cili, sakit perut jadinya..last2 bila masak tak letak cili wpun memberontak jgk tuh,heheh.. jd makan cili letak gitu jer dlm nasi ..tp msk sambal nasi lemak no choice..heheh...

      Delete
  10. As salam makan kalau tak pedas tak nikmat....kalau cili besar tu memang payoh la nak buat solok

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam...cili tuh mmg takleh potong pun ..kecik sangat kalo nak buat solok..huhuhu

      Delete
  11. kalau makan,mesti nak ada pedas,kan...kalau tak mcm sesuatu yg kurang..

    ummuaidan ni asal kelantan ke??

    ReplyDelete
  12. Rasa kurang perisa kalau makan takda cili padi..

    ReplyDelete
  13. Rindunya nak makan cili. Saya ni suka pedas. Tapi sejak gastrik ni dah takleh makan pedas, terus heart burn.

    Cili besar tu pedas ke UmmuAidan? seramnya. Kalo kat sini cili besar tu tak pedas kan? Capsicum awk tak tanam? Yang tu pun best. Boleh buat buang angin dlm badan.

    ReplyDelete
  14. kita pun sama suka pedas tapi jgn terlamapu pedas..tak boleh mkn..berasap mulut sampai ke telinga..subur aje tu

    ReplyDelete
  15. tak dapat nak bayangkan mcm mana nak makan tanpa cili for hantu cili mcm KA Ni hehehe

    ReplyDelete
  16. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji memang suka pedas, kalau cili api dlm budu tu memang letak byk, dgn cili api sekali jd ulam, baru kaww. Eksyen lebih sebab appendiks dah buang, jd x kena apendiks lg!

    ReplyDelete
  17. @Kamsiah
    betul tuh kak..mesti nak pedas jgk..ya..sy orng kelantan jgk..:)

    @Mia Kassim
    Takder cili mmg rs ade yg kurang.

    @Lyd sunshine
    cili besar tuh kan lyd, wpun lebih kecil dr cili besar kita namun mmg besar keluar asap tuh..hehhe..capsicum sy tanam tp dah tak berbuah dah skrang..

    @knor
    heheh...pernah jgk makan terlampau pedas sampai berasap telinga siap kuar air hidung mata lagi tu...:)

    @Kesuma Angsana
    takder cili jwbnya tak habislah nasik..:)

    @mmu madihah
    betul tuh makji..cili tuh part of the ulam..tp takut jgk makan cili bnyk nanti kena buasir lak..huhuh

    ReplyDelete
  18. salam ummuaidan. hehe, cili xdpt dipisahkan dgn melayu ekk. kat brunei ni ros dok cari lama dah cili yg buat solok (color mcm putih skit tu) tak jumpa2 lagi. mmg sah xde la ni kot, cuma species yg kecik/cabai tu ada plak yg color putih tu. PELIK......yg putih kecik tu ros try beli sekali, masyaALLAH pedas giler, serik dah nak makan.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya kat negara lain susah nak cari cili solok kan ros..kena import tuh jwbnya..heheh..rsnya kat sini ade gak cabai putih, tapi tak pedas sgt..tp cili besar tuh kalau kena timenya mmg pedas sampai asap kuar kot telinga..:)

      Delete
  19. akak ade beza dari segi kepedasan tak cili fiji dengan cili malaysia..rasenya cili malaysia yang akak tanam tu macam baka variety cili kampung. saya suka cili akat..maklumlah orang rumah orang negeri sombilan...lidah den tak lut makan cili lain..setakat cili besar ti macam makan cili capsicum.. (berlagak .. ngah..ngeh..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade bezanya hazayri..cili sini kuranglah sikit pedasnya..yg kecik tuh lak mcm tak puas nak makan.. betul tuh rsnya cili kampung..heheh..cili capsicum pun akak ade tanam tp skrang nie dah cabut daa...

      Delete
  20. As salam ummu,
    Wild chillies tu sama ciri dan bentuk dgn cili hutan yg ditanam dlm kebun kecil saya. Pokok induknya mmg dibawa dari hutan(tumbuh liar@wild chillies). Biarpun kecik tp ia pedas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry
      Yer betul tuh che adry..cili hutan tuh mmg tiba2 jer ade..tak tahu dr mana..burung agaknya..tp tak puas makan kan...

      Delete
  21. cili kat sini pun agak pedas berbanding cili dari M'sia especially cili kering... anak2 mmg tak tahan pedas bila letak cili kering dalam masakan... so mmg selalu import serbuk cili dari M'sia, tak lengkap rasa kalau masak tak letak cili, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cili kering pedas mmg susah nak wat nasi lemak kan...nasib baik import.hmm takder cili mmg tak lengkap...:)

      Delete
  22. seronok kan dapat rase nikmat pedas dalam makanan...hehe...PC sgt suke cili yg pedas:)
    Lebih kurang same je kan cili fiji dgn cili msia...nampak lebih kurang je dlm gambar tu...

    ReplyDelete
  23. Hahaha betulll.. kalau takder cili macam tak lengkap hidup.

    ReplyDelete
  24. Cili kerenyek dalam budu... wu la la... baru ada umphh masa makan. :)

    ReplyDelete
  25. takde cili tak 'feel' time makan.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads