Tuesday, 12 February 2013

Sup Brokoli Yang Lazat

Korang tentu masih seronok bercuti dan berjalan2 lagi yer...last day nie..hehehe. 

Anyway nak tayang gambar lunch hari ini (we kat sini 4 hrs awal). Makanan berbesi yang simple, sedap dan berzat dan cepat dimasak.


Since korang banyak menasihati makyong untuk makan brokoli nak increase iron dalam badan dan tambahkan blood count, jadi cuba-cubalah memasak brokoli seminggu dua nie. Awalnya rs blur jgk camaner nak masak brokoli kan sebagai full vege..kalau cauliflower tuh takperlah mmg banyak digunakan didalam campuran & feberet lak tuh.  

So dpt idea untuk masak yang paling simple sekali tanpa apa2 sos, just brokoli ngan udang 4,5 ekor..bwg besar serta bawang putih yang dipotong. Nak pekatkan kuah letak sesudu tepung jagung yg dicairkan. Peehhhh..mmg sedap dimakan panas2 tanpa was2 wpun tanpa lauk lain..makan banyak2 pun takper sbb menyelerakan...

So sape malas masak, nak cepat blh cuba msk gini gak..hehehe 

23 comments:

  1. Sup sayur sedap. Memang lega tekak dan tak rasa mual kan.
    Pssttt.. thanks for the kind words ;)

    ReplyDelete
  2. Udang sememangnya sedap walau dimasak macam mana pun..lebih2 lagi dicampur dengan brokoli..makan baik2 demi orang2 yang di sayangi..

    ReplyDelete
  3. pagi ni tengok sayur2 yang ditanam membesar dengan baik tak tau macam mana nak digambarkan perasaan dalam hati..bersyukur dengan nikmat Allah yang tak terkira banyaknya...arrrrggh..ketumbar ru memang problem...hahaha

    ReplyDelete
  4. Assalam Ummu..
    wahh nampak sedap lah brokoli tu.. atie jarang makan brokoli ni sllu jumpa bila makan tom yam je..hehe..:)
    Hero kecik dok buat apa tu?

    ReplyDelete
  5. sy suka mkn brokoli, kenkadang kukus jer, sedap gak

    ReplyDelete
  6. brokoli bagus utk pengidap diabetis-menurunkan paras gula

    tp brokoli cepat sgt layu,kan...so bila masukkan brokoli..terus tutup api..dan terus hidangkan..

    ReplyDelete
  7. Sedap tu..kukus mcm Rose kata tu memang sedap lepas tu splash dgn olive oil.

    ReplyDelete
  8. @Nastynabetul tuh sup sayur makan 2,3 kali seminggu mmg menyelerakan...u r welcome..:)

    @wana
    betul tuh aakak...udang sendiri dah jadi penambah perisa...alhamdulillah sayur akak menjadi kan..mesti makin bersemangat

    @atieyusof
    wkumsalam atie
    sy pun jrg makan atau beli brokoli sblm nie kecuali yg makan kat kedai jer...hero kecik dok bz main dinosaur nyer tu ..heheh

    @smrose
    kukus gitu jer pun sedap yer..leh cuba nie

    @kamsiah
    oooo elok utk diabetes jgk ya...
    aaa.. brokoli cepat jer masak..tak sampai 10 min dah ok..

    @suka suka
    ooohhh akak pun suka cam tuh yer..boleh cuba nie...

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap dan berkhasiat, juga penuh dengan anti-oxidant. Alternately boleh cuba quick stir-fry dengan bawang putih, lobak merah dan udang.

    ReplyDelete
  10. As salam ummu,
    Masakan yg mcm gini ore Kelate panggil 'masak air'. Kita bebas nk letak sayur jenis apa dlm menu ni. Simple tp sedap dan berkhasiat. Menu masak air ni yg saya plg suka, cendawan busut+pucuk cekur manis.

    ReplyDelete
  11. Bila tenguk post ni, teringat yang kami dah lama tak beli brokoli.... Next weekend must give it a try!!

    ReplyDelete
  12. nampak simple..tapi sgt berkhasiat dan sedap..

    kak nor suka sgt dgn brokoli tu..rebus sekejap..n mkn macam tu aje..tapi kena ada sambal belacanlah..

    ReplyDelete
  13. salam,Nur..nyum2!!feberet k'imi jfk time2 peknen dlu ni...cer try brokoli celup tepung atau bayam celup tepung plak..sedapak gak...tgh femes kt Msia loni,ngehehe!!

    ReplyDelete
  14. aku dikategorikan berdarah rendah.
    elok makan broccoli la ek...

    ReplyDelete
  15. Kalau masak macam ni, bukan mak yong pun syiookk makan.. dah cuba buat sup brokoli tak.. rebus kentang dan brokoli, pas tu campur air sikit dan blen halus. pastu panaskan butter sikit campur susu segar atau cream dan perasakan, masukkan kentang dan brokoli yang diblen tadi.. voila.. boleh mamam dengan roti..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum kak nor :)

    kalu letok kueh teow jdlah lakna.hikhik.

    ReplyDelete
  17. Kakak pun suka brokoli Ummu. Kalau tumis dgn udang aje pun dah sedap..

    ReplyDelete
  18. @stiletto
    next time i make will try to make stir fry..mesti lagi sedap kan..

    @adry@daun
    wkumsalam che adry..
    betul lah tuh..atau goreng air sbb toklah cair sgt tuh.heheh..kalau cendawan masak air pun feberet sy jgk tu...

    @bangchik dan kakdah
    hahaha..mesti beli cepat2 & masak tu..nanti kempunan pulak

    @knor
    simple jer tuh kaknor..utk orng2 yg malas..brokoli ngan sambal belacan pun sedap yer..blom pernah cuba lagi tu..

    @QA's mamapapa
    salam kak imi...alaa celup tepung ker..belum pernah makan lagi ..nanti kot tak kena selera hehehe

    @Nizam.ariff
    eloklah tuh kalau berdarah rendah

    @che mid
    sup brokloli yer...wah thanks sbb bagi resepi..inshallah boleh supa nie...mesti sedap giler kan...

    @nuraim
    wkumsalam aim
    heh..letok kueh tiaw pun sedap jgk ko...

    @kakzakie
    betul tuh kak..just tumis gitu pun mmg dah sedap abehh dah

    ReplyDelete
  19. Walau nmpak simple tp dh tau msti sedap...penuh dgn khasiat:-)

    ReplyDelete
  20. Salam Ummuaidan,

    Yummy, penuh zat besi utk dapatkan mummy yang sihat dan baby bertulang besi!

    ReplyDelete
  21. ayut suke mkn sup sayur,...men campak2x jer...pastu tngu msak..sng dan mudah :D

    ReplyDelete
  22. saya pun suka buat sayur air brokoli... anak2 lagi suka brokoli compared tu bunga kubis

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads