Sunday, 3 February 2013

Selera & Yang Antik dihari Hujan

Hujan lebat mencurah2 dari selepas subuh hinggalah pkul 10.00am baru reda. Berangan2 untuk turun kekebun, namun apakan daya cuaca tidak mengizinkan. Berkurunglah didalam rumah semuanya. Cepat pulak terasa lapar bila hujan kan. 

Terlintas idea untuk masak lain sikit dari biasa..yang dimasak mungkin sekali setahun. Dhal Rice atau Nasi Dhal. Nasi yang dimasak bersama2 kacang dhal.

Dhal Rice ni dimakan kering jer tanpa sebarang kuah. Kalau nak lebih berselera tambahkan sedikit salad ataupun carrot. Tuan rumah makan ngan cili besar yang tersangat pedas dan juga telur rebus.

Nasi yang dimasak ringkas bersama2 chickpeas, ghee dan bebawang..alhamdulillah boleh memberikan selera sekali sekala makan..Makan selalu muak..:)

Yang ini pula anak borek.. cepat jer belajar. Orang amek gambar diapun sibuk nak amek gambar ngan kamera antiknya..heheh

Nasib baik ade yg nie kalau tak dengki ngan yg mummy punyer..hhuhuh

Korang nyer camera antik cam nie dah menjadi bahan antik atau sudah selamat menjadi ditasik buangan?


24 comments:

  1. salam ummuaidan..selamat berhari minggu..Aidan namapak bergaya dengan kamera antiknya...haha

    ReplyDelete
  2. akak ada satu kamera macam tu..jangan buang ummuaidan.Sesungguhnya ianya penuh dengan kenangan..tiada yang lama kemungkinan besar tak kan ada yang baru..

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum dik,
    Wah rajin nye masak.akak baru lepas menyangkul ni, buat ruang utk.tanam semaian jagung dan labu manis.Tengah penat dan lapar ni..hidang sikit lah nasi tu kat kita..hehehe. Ok Ummi, selamat menjamu selera.

    ReplyDelete
  4. salam ummu...terfikir-fikir mcm mnr rasa nasi dhal tu...kamera antik? ada kut dlm laci almari umah mak...kiteorg turun temurun jenis susah nak buang barang lama..:D

    ReplyDelete
  5. salam
    kat rumah akka pun ada 3,4 biji kamera lama...dari yg zaman pakai filem pun ada...

    ReplyDelete
  6. sy pun ada 2-3 kamera camtu, sayang nk buang simpan jer

    ReplyDelete
  7. Saya kalu nasi kering2 kena ada ayam goreng...ada simpan..olympus versi pertama pakai sd card..yg pakai bateri aa..bonus pertama gaji..dh 8 thn..smpai skrg elok lg

    ReplyDelete
  8. salam,Nur..k'imi rsa mcm pernah mkn nasi Dhal ni kt one of my Indian's wedding..mmg lemak sggh rsanyakn? :)

    ReplyDelete
  9. @Wana
    Salam kak..yg kamera lama nie abuaidan yg punya.yg punya dah lama kena rembat..kalau tak mmg simpan jgk..buat kenang-kenangan kan..

    @puteri purnama
    waalaikumsalam kak..mesti penat kan menyangkul pastuh nak kena masak lagi..kesian akak.meh la sini kita makan sama2 hehehe

    @nadia rashid
    salam nadia..dhal rice tuh rs cam dhal lah jugak..cuma bila kita msk ngan bwng ngan ghee rs sedap sikit..baguslah tu kan simpan..mana tau lama sikit lagi camera nie jd brg antik yg bernilai lak..

    @kamsiah
    samalah kak..yg ini pun pakai filem jgk..manalah nak cuci kalau guna filem kan...'

    @smrose
    elok2...simpan buat kenangan..mana tau jd bernilai lak kemudian..hehhe

    @zamzurina
    elok2 ..biar je dok situ

    @nor azlina
    best kan makan ngan ayam...
    kamera mmg elok kalau kita simpan..cuma skrang dah takleh nak guna lagi daaa..mana nak cuci filengg lak...

    @QA;s mamapapa
    salam kak..mmg rsnya agak lemak sbb guna ghee..sekali sekala makan oklah...

    ReplyDelete
  10. Sis, never heard of nasi dhal. taste dia izzit same kalao we put dhal sos for roti canai to rice? ahahaha

    ReplyDelete
  11. salam, ini mama dari my muslim family, kite dah tukar alamt blog ye, normalmuslimmama.blogspot. ;-)

    ReplyDelete
  12. wahh..sedap nya Nasi tu..nampak menyelerakan btul Ummu..hehe..
    dulu2 ada juga kamera mcm ni..msh simpan lagi kt umah Mak.. beli dulu mahal kan?..skrg semua dh maju.. mcm ni punya dh tak guna..:)

    ReplyDelete
  13. nampak sedap nasi tu... kamera antik saya dah tak tahu letak kat mana... banyak kali sgt pindah rumah

    amboi, suka aidan dapat snap gambar... cute little photographer :)

    ReplyDelete
  14. @Olive
    a little bit like that lorr....i tasted at other ppl's hse..long after that i tried to make on my own...heheh

    @mamact
    salam mamact..ok all the bessst

    @atie yusof
    betul tuh tie dulu kamera mmg mahal kan..skarang nie wpun dah digital & tak semua orng ade komputer namun dah jd brg mudah dimiiliki...

    @knor
    alhamdulillah sehat

    @nurbijen
    Hmm bila dah takleh guna biasanya jd camtuh kan..

    aidan tuh kan pegi masjid pun bwk kamera..siap tangkap gambar budak kecik yg dtg kat masjid hehehe



    ReplyDelete
  15. ehhh..kamera tu..dulu kakak ayut ada gak kamera gitu :D mmg antik..hahaha..

    ReplyDelete
  16. vantage sangat kamera tu. hehe.......x pernah dengar nasi dhal. Buat dia mcm mana?

    ReplyDelete
  17. kamera tu mmg antik... skrng ni mmg payah ada dah kamera yg ginie... ^_~

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum ummu....betul tu kalau yg lama mesti dah jadi antik skg ni...sayangnya mama punya dulu pun ntah dah ke mana agaknya..;)

    ReplyDelete
  19. Terkejut saya Ummu Aidan. Sebab hari Ahad 3 Feb tu pun saya masak nasi dhal juga. Samalah kita pulak ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yer ker..macam berjanji lak..at least kita dpt merasa makanan yg sama pd tpt yg berbz2 kan...

      Delete
  20. Ada lagi UA....siap ada lagi filemnya kat dalam, nak buang macam sayang biarlah dulu hehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads