Wednesday, 27 February 2013

S for ... Samosa!

Samosa adalah salah satu kuih muih yang agak femes disini..di Indian restauran selalunya menghidangkan samosa sebagai kuih muih untuk dinikmati bersama2 chai (white tea). Di Malaysia pun rsnya biasa kita jumpa samosa nie di restauran2 mamak kan...Kat sini yang femesnya samosa tradisional, iaitu kulit daripada tepung yg dibuat sendiri, bukannya dari yg ready made kulitnya.

Masih terngiang2 kata2 Abuaidan beberapa minggu lepas yang dia makan nice samosa masa tea party kat school. Katanya yang sedap sangat tuh macam mencabar dan membakar semangat untuk membuat samosa yang best jugak ..hehehe.

So dalam sejam lebih berhempas pulas siaplah samosas yang memang alhamdulillah best jugak yang dibuat so far..(sapa lagi nak puji kan kalau bukan diri sendiri kan..).  


Kulit yang rangup, inti yang sedap..berbaloi...

Ada pelbagai resepi yang boleh didapati daripada internet, namun kena pandai memilih baru kena selera. Lama2 dah biasa mencuba boleh letak bahan ikut taste sendiri. Since dah dapat formula untuk nice samosa nie, maka nak rekodkan dalam blog supaya senang nak refer nanti bila rajin nak buat lagi.

Resepi untuk Samosa :


Inti : - 2 biji kentang, secawan daging cincang, setengah cawan kacang peas. Sebiji bawang besar (didadukan). Seinci halia ditumbuk bersama2 2 ulas bwng merah. Tumis bwg2 bersama daun kari, masukkan sepotong kecil kayu manis, buah pelaga serta bunga lawang. 1/2 sk (serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, jintan putih). 1sk garam masala, sedikit serbuk cili dan serbuk kunyit. Tumis sehingga naik minyak, Masukkan ayam hingga masak kemudian kentang..masak hingga masak dan kering. Tutup api masukkan sedikit daun ketumbar. siap dan sejukkan.

Cara membuat kulit :
Bahan2: -secawan setengah gandum, 2 sb minyak sapi digaul rata kemudian masukkan air perlahan2. Mix sampai jadi doh yang kenyal yang boleh ditarik.
Cara2 :- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Ambil 1 doh kecil, leperkan dan gelekkan senipis mungkin.

Nipiskan doh senipis mungkin..taburkan sedikit tepung untuk elakkan melekat.

Panaskan kedua2 bahagiah doh yg dah leper dalam 10saat (jgn sampai masak) Untuk memudahkan membuat bentuk dan disimpan dlm freezer.

Potongkan kepada bbrp bahagian yang reasonable (tidak terlalu kecil atau terlalu besar) yang boleh membentuk kon.

Bentukkan seperti kon segitiga

Gamkan pada bahagian tepi dengan sedikit gandum yang dicampur air.

Masukkan inti secukupnya (biar boleh ditutup)

Gamkan dibahagian atas pula agar tertutup dengan lebih kemas.

Siap 1 samosa (mcm bentuk ketupat sikit kan..heheh)

Siap semuanya dalam 20 biji...yang lebih boleh disimpan dalam freezer.

Gorengkan dengan api yang sederhan agar semuanya masak dengan balance. Jika yg frozen, hendaklah dikeluarkan sekurang2nya 40 minit sebelum digoreng.

Samosa memang sedap dimakan panas2 bersama dengan teh untuk hidangan petang. Mungkin penat sedikit membuatnya namun berbaloikan air tangan ibu untuk santapan ahli keluarganya..:)

41 comments:

  1. wauuu..cayalah...superb.!!!

    akak dok beli yg frozen ja...kdg2 tak sedap langsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg buat sendiri sebenarnya lagi fresh dan best kak

      Delete
  2. singgah ziarah ummuaidan...kat kebun ummu ni selalu ada kejutan...u oso good cook..thanks for the recipe.

    ReplyDelete
  3. baca sambil ternganga n terbeliak! Banyak pahala ummuaidan....

    ReplyDelete
  4. nampak macam senang nak buat kulit samosa tu nanti nak cubalah....saya pun suka buat byk2 pas tu frozenkan

    ReplyDelete
  5. Wahhh bestnya buat samosa sendiri......nampak sedap....

    ReplyDelete
  6. Kakak ni bukan jenis yg rajin dan gigih macam ummu. Kakak bila teringin beli yg frozen sebab kawan hubby business macam-macam frozen food, itu yg kakak pun jadilah malas.

    Tengok ummu buat macam senang tapi kalau kakak buat entah jadi apa agaknya..

    ReplyDelete
  7. Assalam Ummu...rajin nya buat samosa ni..macam rumit juga nak buat kan.. best nya Aidan, ada Ummu yg rajin..hehe...nampak pun sedap! mesti bertambah2 makan nya..:)

    ReplyDelete
  8. NOR,

    ghajinnyo lah buat dari scratch .....huhuhu....tabik spring ko demo....

    ReplyDelete
  9. salam ummu..bertambahlah koleksi kak siti nampaknya..Sebenarnya kalau kita sendiri yang buat kepuasannya lain dari yang lain..tambah pula orang2 yang kita sayang makan dengan berselera sekali...thanks resepi..

    ReplyDelete
  10. wah.wah.. okla tu tak mo kalah... suka akak tengok samosa ni.. ok.. nanti boleh dirujuk..

    ReplyDelete
  11. fuyoooo...class ummu..ummu tak puji pun sy nak puji ni..awk sgt rajin & semangat...tak rasa pun nampak sedap samosa tu!
    kalau samosa ganu ni inti ikan..baru tahu cara nak wat kulit tu..kne panaskan dulu...tq sharekan cara-cara ni..:D

    ReplyDelete
  12. @na
    bukan good cook..cook yg terpaksa hehehe..

    @zamzurina
    alhamdulillah.moga spt kata2 zamzurina...:)

    @azmatun
    kulit tuh taklah susah sangat jika uli sampai kenyal.

    @mia kassim
    kena jgk buat sendiri kan .nak makan..

    @kakzakie
    sy kalau senang dapat cam kakak tuh rsnya takderlah rajin sangat jgk..nie dah terpaksa kan..heheh

    @atieyusof
    salam atie..bukan rajin tp merajinkan diri...hehehe..aidan tuh kdng fussy sgtpsl makanan sbb kena rajin n kreatif nak bg dia makan..heheh

    ReplyDelete
  13. @Mixed family
    dini..heheh..kena merajinkan diri lah sbb nok make ke..heheh

    @wana
    salam kak siti...betul tuh..kalau kita buat menjadi mmg hepi & terasa sangat sedap..kalau tak jadi mmg sedih btul jdnya..hehe

    @suka suka
    nanti akak rajin2kanlah membuatnyer yer..mintak tlg HS jd tukang bungkus..heheh

    @nadia rashid
    sy jd rajin sbila teringatkan suami balik kerja penat2 serta lapar nak minum teh kan..anak pula takkan nak mkn biskut jer kan..
    kena panaskan kejap tanpa minyak tuh..kalu nak buat kerepek gunting tuh camtuh jgk..jd senang nak potong..

    ReplyDelete
  14. samosa nie kalo mkn panas2 memg sedapkan..tp kalo dh sejuk, alahai..lembik jadinya..selalu beli yg frozen je.. sbb xpandai nak wat sendiri...ehhh..x jgk, mls sbnrnya huhuhuhu

    ReplyDelete
  15. WAH MENARIK SGT NI..KNOR SELALU JUGA TERSEREMPAK SAMOSA NI DI RES MAMAK..TAPI TAK PERNAH BELI..

    YG UMMU BUAT NI NAMPAK MCM NAK MKN..YG KEDAI MAMAK TU..TAK TERTARIK PUN.

    ReplyDelete
  16. As salam ummu,
    Saya perhatikan ummu ada kebolehan dan kepandaian dlm masakan. Ni kalau ummu buka kedai jual makanan Malaysia, berebut2 org Fiji beli.

    ReplyDelete
  17. mmg sedap & best . TQ share this ye !

    ReplyDelete
  18. mengoda betullah samosa ummu, next time nk cuba buatlah :)

    ReplyDelete
  19. Sedapnya samosa.......thanks for the tutorial. selalu gak terfikir macam mana derang lipat samosa tu. hehe.

    ReplyDelete
  20. samosa yg menarik! ^^ tak rajin...cane ni kka nor??hihihi ^^

    ReplyDelete
  21. @Mrs Lurve
    Kalau makan ms panas2 mmg sedap..sini biasanya depa buat sendiri..jrg ade yg frozen

    @Adry@Saun
    Wkumsalam che adry...orng2 kat sini budaya beli makanan tuh kurang..gerai2 mana ade byk cam kat tempat kita..tak leh jlnlah bisnes wat kuih..hhuh

    @Kesuma angsana
    no prblem, KA

    @Eithusa
    jgn tak cuba tau..mesti..heheh

    @Ibu qistina
    heheh..bab melipat tuh common sense jer..mmg senanglah.

    @ayut
    tak rajin takleh kawen yut..:)

    ReplyDelete
  22. assalammualaikum dik,
    ada ada aje, menu yg ummuaidan buat ye..bestlah kalau kita berjiran, dapat makan macam2 kueh, bermacam mee dan lauk pauk..suka tengok.ok selamat majujaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..
      mmg bestkan..sy dpt makan msk yg best2 akak selalu buat..makan popia jgk ..sedapnya..bila nak tercapai nie...heheh

      Delete
  23. tak pernah buat lagi...selalu beli je....

    ReplyDelete
  24. Kalau kat pahang, ada satu kuih yg namanya temosa. Bentuk cam karipap, tapi inti ikan. [tak abih2 dgn inti ikan saya ni.hehehe.]. Tapi itu pun jarang jumpa kat tempat lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..kuih yg special dr pahang yer lyd..tap pernah dengar tu..mesti sedap nyer kan..

      Delete
  25. salam perkenalan....

    pas ni.. leh cuba...
    anak-anak tengah membesar ni, asyik nak makan je

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan..
      elok cuba nie.kalau anak2 rajin makan mmg best utk masak...

      Delete
  26. I see that you're a great cook! Your meals always look so delicious! I bet that they taste even better than they look :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the good words..not always turn out good..some failures too..:)

      Delete
  27. Ummu, thanks for the recipe, yang kulit tu nak try.

    ReplyDelete
  28. ooo, kulit tu kena buat sendiri... ingatkan boleh beli kat kedai mcm kulit popia.... nampak tak susah nak buat, nanti ada masa boleh cuba ni :)

    ReplyDelete
  29. nyum2!!!!sedap sggh nampak samosa tu..k'imi dtg mud nk mkn samosa time2 bulan pose je :)

    ReplyDelete
  30. wah best-lah kak...versi XL tu selalu tengok kat kodai kocik yo

    ReplyDelete
  31. Assallamualaikum Puan,

    Terima kasih dengan resepi Samosa ni. Rajin. dan samosa tu elok gorengannya. Lepas ni Akak pun nak buatlah.

    ReplyDelete
  32. @Dr. H
    Sama2 doktor..selamat mencuba yer..:)

    @nrbijen
    kalau nak buat nga kulit popia pun blh jgk..tp rsnya lain lah sikit...

    @QA's mamapapa
    aaa..betul tuh kak..kalau bln puasa mmg jd teringin..

    @Mohd Hazayri
    kat kedai diorng buat besar2 kan..akak suka wta kecik2 senang anak nak makan..

    @Nadz
    waalaikumsalam nadz..semalat mencuba yer..mesti lagi best tuh hasilnya nanti..:)

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum ummu....sedapnya tengok popia tu...:)

    ReplyDelete
  34. saya selalu fail bab bungkus dia tu, selalu jer bucu tu terbuka masuk minyak.

    ReplyDelete
  35. best je tengok orang pandai masak2 ni..

    ReplyDelete
  36. sedapnya! one of my favourite ni! :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads