Friday, 28 June 2013

Our Garden Updates - June'13

Berada dalam bulan June dikira sebagai antara bulan yang tersejuk di Fiji Islands..sejuknya bukanlah mcm kat negara2 4 seasons..min temperature boleh jd between 14-16 degree..maxima siang hari dalam 26 degree..kira taklah sepanas bulan2 dihujung dan awal tahun. Namun kerana Fiji adalah sebuah kepulauan, cuacanya jugak banyak dipengaruhi oleh tekanan udara yang menjadikan suhu yg sejuk boleh menjadi panas, sebelum datangnya hujan lebat beberapa hari.

Kiranya berbanding dengan tahun2 lepas..tahun ini, cuaca kat sini so far taklah sejuk sangat sampai bangun pagi2 menggeletar nak amek wudhuk dan berselimut cukup tebal...bulan Julai nanti tak tahulah plak..boleh berubah lagi..somehow cuaca masih lagi membolehkan untuk penanam sayuran musim sejuk alhamdulillah...

Kita tengok kebun yang telah dirancang penanamannya sejak awal tahun lagi...

 Seimbas pandangan tanaman yang ditanam dibawah teduhan greenhouse yang buruk ..telah menjadi agak padat 

 Pemandangan pada sisi yang lain...

 Dari kanan - Pakchoy, sawi yang hampir sedia dan juga bunga kobis dalam usia hampir 3 bulan..

Sawi yang dibiarkan berbunga dan menjadi benih, sebelahnya brokoli yang berusia 3 bulan lebih..

Pakchoy yang hidup dengan rumput rumpai (tak terjaga), dan brokoli yang telah matang..alhamdulillah beberapa pokok telah mula mengeluarkan hasil.

Batas yang bercampur-campur - Kobis yang sedang matang dan ade yang telah ready, juga brokoli dan bunga kobis dibelakangnya. Yang paling hampir dengan pagar adalah bunga kobis berusia dalam 2 bulan lebih. 

 Tomato yang berusia diantara 2-3 bulan..ade yang telah mula berbunga..

 Dibahagian luar pula kobis yang berusia hampir 2 bulan dan tomato yang telah pun mengeluarkan hasil dan dinikmati...alhamdulillah.

 Ruang yang dahulunya untuk kebun tropika..namun telah berubah rupa sebab tanaman tropika kurang menjadi waktu nie...yang tinggal kacang botor dan petola semakin kekeringan. Tanaman baru pula adalah tomato, kacang buncis dan 4 batas ready untuk tanaman seterusnya..

Anak2 kacang buncis yang berusia hampir 2 minggu..

AUTP PUBLISH : Mintak maap tidak dapat berblogwalking dan menjawab komen2 buat masa ini.

29 comments:

  1. Ahaha... tak boleh bw tu petanda ada berita baik buat kakak teman blogger ummu. Moga selamat dan dipermudahkan hendaknya amin..

    Sayur-sayur semua bagi abuaidan uruskan. Aidan pun boleh bantu.

    Selamat berehat dik...

    ReplyDelete
  2. Akak doakan semuanya selamat.

    Tingglkanlah sekejap kebun tu, nanti bila dah sihat bolehlah jengah2 apa yg patut.

    ReplyDelete
  3. salam ummu...sempat lagi tuh...Tapi apa salahnya kan kalau sekadar untuk menjenguk kebun tu..take care ummu...

    ReplyDelete
  4. assalam... alhamdulillah banyaknya tanaman... sejuk mata memandang...hasil after the big effort..

    ReplyDelete
  5. Assalam Ummu..
    sangat subur hasilnya..
    kami menunggu berita gembira dr Ummu:)

    ReplyDelete
  6. Assalam Ummu...
    Subur menghijau tanaman tu semua....
    Tak sabar ni dengar berita gembira ...

    ReplyDelete
  7. Terasa-rasa nak petik sayur-sayuran tu.. ;)

    ReplyDelete
  8. ayat Auto Publish tu yg tak sabar je rasa nak dengar khabar 'orang baru' :D
    Insya-Allah segala urusan dipermudahkan ye UmmuAidan.
    subur2 sayur kat kebun. seronok tengok

    ReplyDelete
  9. masyallah... menjadi semua... sangat iri hati he..he...
    saya tak sabar nak pindah rumah yang ada tanah tepi belakang dan depan.. kononnya nak bercucuk tanam... ha..ha. angan2 aja kot

    ReplyDelete
  10. Bolehlah jadi bekalan untuk ibu yang berpantang...hehe
    Dah beranak ke belum?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum UA!
    lame PC tak berBW, pagi2 ni terus dtg fiji tya khabar ibu mengandung ni dah beranak belum....ni mcm masih duk sibuk berkebun je ni....hihi;p

    ReplyDelete
  12. Assalam Ummu..
    singgah Ahad plak..
    harapan nya moga Ummu & family semua sihat..tak sabor nak menatap wajah adik abg Aidan ni:)

    ReplyDelete
  13. kawan fiyya dah kuar blom? huhu... saja datang jenguk sini lepas mamam lunch ni.. semoga semuanya selamat.. go go... u can do it..

    ReplyDelete
  14. nk mtk sayur sikit la kak nor mcm ni...hihii ^^

    ReplyDelete
  15. tu dia geram zila tgk UA nye kebun ni..rasa cam nak p site visit gitu..peh tu kita masak makan sesama2 boleh..

    ReplyDelete
  16. Teratur.. best nya bestnya tengok kebun u ni. Serius I dah la giler sayur, how I wish boleh berkebun macam ni, errr kecik sikit kot.hehehe

    ReplyDelete
  17. salam UA, moga semua dah selamat...adik aidan putera ke puteri? selamat berehat tgk je kebun dari jauh k...hehehe

    ReplyDelete
  18. tak sabar nak tgk pic adik Aidan hehe....tak bw maknanya dah selamat bersalin la ya NOr..

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum kak nor :)

    sihat ko?

    byk dehh tanaman k.nor.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum. First time nk comment di sini. Salam kenal kak. Sy mmg bc blog ni hari2. Rindu pula bl bukak xde entry baru. Moga dipermudah segala urusan akak. Kagum sgt dgn tanaman akak.

    ReplyDelete
  21. geram nengok segala tanaman akak tuh, dh ada tanda2 lum kak? semoga smua di permudah kan yerk...

    ReplyDelete
  22. Lama tak bersiaran...dah selamat ke?

    ReplyDelete
  23. Ni mesti dah bersalin dah nikan....

    ReplyDelete
  24. Salam, sy follow blog sis n sis follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan harga istimewa untuk produk Shaklee. TQ for your support.

    ReplyDelete
  25. salam singgah rabu..pekabar Ummu? :)

    ReplyDelete
  26. kalau dah bersalin tahniah & take care yer

    ReplyDelete
  27. semoga dapatla abi aidan mnguruskan semuanya seorang diri klau ummu aidan dh brsalin nti :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads