Wednesday, 5 June 2013

[ Wordless Wednesday] Berkongsi Dengan Sahabat Alam

Belum pun masak dah siap 'try'

Tiada erti 'pedas' dalam kamus mereka 

Kulit yang keras tiada halangan 

 Apatah lagi yang lembut dan senang ditebuk

Apapun belasah jugak, janji masuk boleh ditelan tekak2 kami..

48 comments:

  1. Assalam Ummu...
    Dorang nak share juga sikit tu...takpalah kan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia..
      heheh..betul tuh bagi jer lah diorang kalau ade lebih...:)

      Delete
  2. Assalam Ummu...
    makhluk Tuhan nak berkongsi makanan..hehe..
    banyak juga yg dimakan ye Ummu..gigi kuat kot burung2 ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie,
      main tebuk2 jer kot dorang nie..hehe

      Delete
  3. Salam kenal. Mama nak link blog ni, menarik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal mama...
      thanks ..silalah kan..berbesar ati nie...hehe

      Delete
  4. assalam... memang kena kongsi kan!...burung-burung tu nampak macam atas air pula.. comel

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak..
      terpaksa kak..sbb tak lehnak kontrol depa nie...

      Delete
  5. salam ummu...Bagitulah lumrah alam..sentiasa berkongsi dalam apa jua keadaan...Mudah2an perkongsian ini akan mendatagkan kebaikan buat diri kita di masa akan datang...dan mudah2an perkongsian ini tidak akan menyakitkan kita sama sekali...relax je ummu..be cool...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      itulah yg dipanggil ekosistem alam kan..yg tuhan buat saling bergantung antara satu sama lain..
      kalau kita take it easy taklah rs sedih mana pun kan..:)

      Delete
  6. alahai...ingat sape yg mkn..

    ReplyDelete
  7. Hehe...khazanah alam menyimpan seribu nikmat ....
    Yang penting perlu berusaha.... tak kiralah keras ke, pedas ke janji mamam! hehe ...tak gitu UA!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh okje..ade paruh yg keras tu, gunalah sepenuhnya..:)

      Delete
  8. salam...
    Diaorang geram dengan kesuburan sayur2 kat kebun Ummu tu... he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      diorang tuh takleh nak tanam sendiri..tu yg dok dengki tuh kan..hehe

      Delete
  9. Setiap yg Allah jadikan ada rezekinya ummu.
    Tomato hijau kakak suka tumis dgn bawang+cili+ikan bilis sedap tau sebab rangup:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila kakak cakap resepi nie teringin gak nak cuba..:)

      Delete
  10. begitula rantaian makanan..geramnye tgk tomato tu kak ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade orng yg dah lebih awal lps geram tuh..hihih

      Delete
  11. rezeki mereka juga..kan ummu..

    alam yg dihuni makhluk Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tlh tetap dibhgkan tuhan seadilnya kak kak

      Delete
  12. Assalam... :)
    janji boleh hidup.. itu kata mereka.. :)

    :) tengah berlengkor ke? masak per tadi? nani pagi ni breakfast kepok lekor ganu.. member bawa balik dari ganu.. :) sedappppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      ari nie lunch makan kailan ikan masin ngan telur..pastuh seronok jer berlingkar sblm dipaksa berlingkar lebih lagi..huhuhu

      Delete
  13. salam,nor..tomato nor nampak sangat bugar :)) takpelakan, brkongsi rezeki..redha jela :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak wat camner kak imi..takleh nak kontrol mrk nie...

      Delete
  14. insyaAllah murah rezeki nor nanti........

    ReplyDelete
  15. Salam ummu aidan.suka bc blog ni.mmg hobi berbakti pd tanah ye.alhamdulillah.semua tumbuh subur dan dpt pulak dikongsi hasilya dgn makhluk allah yg lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tuan ju..thanks a lot..
      alhamdulilah dgn tanah sekangkang kera usahakan yg mana patut..rezki mrk dpt kat mrk kan..:)

      Delete
  16. heheheh... nk wat camne kak, diaorng tak reti nk tnm pokok... so diaorg blh share jelah ngn kite

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh.kalaulah depa reti tanam..camaner agaknya kan nanti..:)

      Delete
  17. sakam UA, tak lansung kita bersedekah kan...burung2 tu kat laman ummu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana...
      mrk2 tuh mmg penghuni ttp kat laman nie..:)

      Delete
  18. Oo... burung yang makan...
    pasang jerat atau perekat la..
    sembelih, buat gulai lemak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..burung yg makan semua benda nie kotor nak wat makan weh...

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Ummu,
    Alhamdulillah.. rezeki Allah bagi.
    Sedikit yg rosak masih byk lagi untuk Ummu & family..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam k.sham
      betul tuh k.sham,nak buat camaner kat..doran yg jaga kat luar tuh, kita dok dlm umahjer..hehe

      Delete
  21. Aaah sayangnya, tapi takper la kan, rezeki dorang, at least dorang makan bukan buat main2 hihi makin bertambah rezeki UA later ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..apa kalau depa tuh dok main baling2 kang bukannya kita leh nampak..heheh..(gurau jer..)

      Delete
  22. ala ini part yg x best ni, tp takper berkongsi rezeki hehehe

    ReplyDelete
  23. salam dik,
    wah ganasnya burung ni.Sungai tu tepi kebun ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      takler..manaae sungai..longkang ade laa..mmg burung uh dok berpenghuni kat sini..tido,makan,berak berhibur semuanya katkebun nie haa..:)

      Delete
  24. bekongsi dgn sahabat alam dapat pahala

    ReplyDelete
  25. Sikit-sikit takpelah.. Sedekah... :))

    ReplyDelete
  26. Salam Ummuaidan,

    Biasalah ya, berkongsi rezeki dengan mereka, anggapkan sedekah aja, kita poskan pahalanya untuk dituai nanti, insya-Allah!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads