Monday, 17 June 2013

Dalam Menunggunya Masa

Jika adanya entri harian disini, bermakna masih belum selamatlah lagi tuh..masih dalam penantian dan debaranlah tu....:)

Minggu nie dah hendak memasuki minggu yang ke 40 dan tarikh jangkaan yang jatuhnya pada hari Khamis 20/6 nie...tp tak semestinya jangkaan tuh tepat kan..boleh melencong kedepanan kebelakang lagi tuh..:)

Bila cakap ngan En. Abuaidan terasa agak lama masa menunggu nie...katanya dia boleh paham perasaan mak buyung dimana tempoh matang pun dah cukup dan bila keep counting terasa lama dan perasaan to get over with it as soon as it can be mesti ade jgkkan sikit sebanyak..

Well kita boleh beroda, bersabar dan berharap..dan dalam masa yang sama tetap ingat yang segalanya telah ditetapkan Allah seperti dalam firmannya yang bermaksud..

".....Kami telah menjadikan kamu dari tanah, kemudian dari setetes mani, kemudian dari segumpal darah, kemudian dari segumpal daging yang sempurna kejadiannya dan yang tidak sempurna, agar Kami jelaskan kepada kamu dan Kami tetapkan dalam rahim, apa yang Kami kehendaki sampai waktu yang sudah ditentukan, kemudian Kami keluarkan kamu sebagai bayi, kemudian (dengan berangsur- angsur) kamu sampailah kepada kedewasaan, dan di antara kamu ada yang diwafatkan dan (adapula) di antara kamu yang dipanjangkan umurnya sampai pikun, supaya dia tidak mengetahui lagi sesuatupun yang dahulunya telah diketahuinya..." (22:5)

So begitulah....dalam pada menunggu masa nie..mak buyung alhamdulillah masih lagi mampu memasak, basuh baju, kemas rumah..turun kebun ..berblog..heheh.

Pagi nie pun alhamdulillah pulun kemas rumah, mop umah cuci dapur bagai selagi ada masa dan tenaga..manalah tahu kang tiba2 meletup..rumah tunggang langgang, orang masuk dapur kang pengsan lak kan jadinya...huhuh..

Dalam pada menunggu-nunggu masa jugak sempat buat frozen roti paratha stock untuk En. Abuaidan..orang2 disini kebiasaan breakfast dan bawa bawa bekal tempat kerja mahupun skolah ngan roti paratha..so tiap2 pagi bila mencanai roti harian, mesti buat extra untuk keep dalam freezer..akhirnya inshaallah cukuplah stok untuknya semasa tukang masak not available...yang kari untuk dimakan bersama tuh  pandai2 lah dia buat sendiri kan..


Katanya boleh masak dan makan nasi..namun dek kesian  tak biasa makan nasi pagi2..(malam/ tengahari mmg biasa)..susah payah pun mak buyung gagahkan jugak setakat termampu..alhamdulillah.. 

Dalam pada menunggu masa nie..teringin nak buat itu dan ini tapi ada jugak batasannya dari segi tenaga..terpikir untuk pergi berjalan2 luar umah cam dulu (nak cepat branak)..namun khuatir lak..kalau pegi berjalan. balik2 meletup..kang nanti takder tenaga lak nak meneran..betul tak..? Kalau tak dapat nak teran jawabnya kena episiotomy pulak lak kan...bila kena toreh gitu lagi amek masa untuk recover kan, sakit lak tuh nak duduk...hiiii dah merasa masa beranakkan Aidan dulu..

Sesungguhnya bila nak branak perkara yang tak boleh lari adelah kesakitan..cuma lama atau pendeknya sahaja yang menjadi ukuran..Semuanya adalah ujian dan ketentuanMu ya Allah...

42 comments:

  1. salam UA, syukur... hrp dapat lalui saat yg ditunggu tu dgn tenang dan selamat. salute lah, awk masih mampu buat frozen paratha tu...stok sampai abih pantang ke tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana,
      thanks a lot ana..stok tuh rsnya boleh survive sampai 3 minggu kot..hehe

      Delete
  2. rajinnya kakak..sempat lagi ye buat roti..dapat jgk la fmly mkn air tgn ummi ni masa pantang kan...xpe pas pant

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan rajin tp kesian che abe..heheh..payah orng laki kalau nak buat sendiri zila...

      Delete
  3. Minggu ni ye due....semoga semuanya dipermudahkan olehNya....
    org dulu2 cakap klu dekat2 nak bersalin tu mesti banyak gerak supaya masa nak keluarkan baby tu senang... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh mia..gerak tuh gerak jgk..cuma nak force jalan lebih2 jer takut terlebih penat nanti..:)

      Delete
  4. Heeee....dah dekat yeh UA...
    Sempat lagi buat pratha...banyak tuuuu
    Okje tak merasa sakit bersalin UA ,.... Mmg tak tau sakit dia camne..
    moga dipermudahkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks okje...
      orng laki susah kan bila bini takleh masuk dapur ..hehe

      hmmm..terkilan jgk kan tak dpt merasa bersalin normal..

      Delete
  5. Mula-mula ingatkan pompadum...selamat menyambut bayi baharu, saya doakan Ummu sihat dan selamat dengan bayi yang comel.

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum ummu.. alhamdullillah.. itu yang mak nani pun berfikir.. selagi ummu ada apdet blog.. selagi itu lah ummu masih tak bersalin.. :) semua yang di rancang bukan semua nye menjadi kan.. hanya allah yang pasti dan tahu bila.. ape pun semoga semuanya di permudahkan.. aminnnnnnnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks mak nani..
      harapan kita ngan ketetapan Allah tuh tak semestinya sama kan..redha jer lah..:)

      Delete
  7. Kira dah anytime aje akan jengah dunia adik Aidan ni ummu. Jaga diri dik. Kakak pulak risau sebab yelah duduk diperantuan selain bergantung pada suami, Allah sajalah sandaran sepenuhnya.

    Masih gigih dan rajin ummu. Tak silap pilih isteri abuaidan. Siapkan breakfast awal-awal sebelum berpantang. Syukurlah ummu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah kakak everything will be alright..ini pun kira dah second time, boleh expect jgklah what will happen..apapun tawakkal pd Allah jerkan..:0

      Delete
  8. Rajinnya mak buyung ni anak pompuan kot....kalau citer bab bersalin ni sangat menakutkan saya paling terpikir2 dgn usia saya sekarang ni mampukan nak meneran ....hish kalau boleh taknak la kuar ikut tingkap biarlah bersalin normal dapat jugak kelebihan menghapus dosa itu semua rezeki dari allah...semua segalanya dipermudahkan untukummu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak pompuan yer kalau rajin tuh..heheh..ms dl ingat byk rest jer...
      sy pun risau jgknie..apapun be positive inshaalah ramai ibu2 yg lebih tua dari kita mampu bersalin cara normal..keep making doa..:) don't worry

      Delete
  9. tengah tunggu masa jer ni...moa dimudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  10. Salam Ummuaidan,

    Bukan tuan diri je, org kat sini pun dok suspens bila yang Ummuaidan nak bersalin. Dalam pada tu sempat lagi buat roti untuk stok ya, seganlah pulak orang yg bukan mak yong ni, he he!! Kalau ingat sakit beranak memang serik tapi kalau dah tengok mata anak dan betapa gembiranya dapat baby, hilang terus rasa sakit tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji
      Orang laki kalau bini tak turun dapur bersusah payahlah jwbnya mrk nie..so utk ringankan beban kena gak bekalkan sstkan..heheh
      betul tuh makji..hadiah utk sakit yg kita rs tiada nilainya..:)

      Delete
  11. masa kelahiran anak knor muhammad lmbat juga tau..lebih kurang 4 hari..risau juga tak keluar2..bila keluar je...senang sgt..sakit sekejap..lps tu lahirlah dia..macam air terjun je keluar..heheh tapi sakitnya permpuan je tau..yg sakit bersalin normallah..

    nak bg tau bulu,kuku panjang2 belaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..seronoknya kan kalau dpermudahkan begitu..:)

      Delete
  12. salam ummu....Kak siti doakan mudah2an semuanya akan berjalan dengan lancar...dipermudahkan segala urusan,,,,Doa sentiasa dan jangan sesekali kita lupa...kita hanya mampu berdoa dan berusaha...selebihnya semuanya urusan yang maha Esa...Insyaallah...wish you all the best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak siti..
      thanks a lot atas doa dan nasehat tuh..mmg doa sahajalah ygdapatkita ikhtiarkan ..selebihnya kita tawakkal dan berserah padaNya...

      Delete
  13. Dasat mak buyong sorang ni. Dah 40 weeks pun masih aktif buat mcm2. Siap buat roti paratha frozen lagi. ~kagum seketika. Saya kalo nak makan paratha, beli je jenama kawan. Sepeket 6 keping. Heheheh..

    Menghitung hari ni... saya plak yg nervous. Nanti awk berpantang sendiri la kan? Harap2 semuanya selamat dan dipermudahkan. Sakit bersalin tu mesti awk dah lupa kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti yg ready made en. abuaidan tak suka..tuh yg kena buat utknya tuh...

      Inshaallah berpantang sendiri..sakit bersalin tuh kena imagine balik baru boleh rs..hiii nervous jgk nie..:)

      Delete
  14. Assalam Ummu..
    Rajin juga buat stok buat anak & bapa tu..
    InsyaAllah semuanya di permudahkan nti.. tak lama lg deliver lah tu Ummu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      heheh..buat stok sikit2 tiap2 hari lama2 cukuplah..

      doa-doakanlahyer atie moga cepat2...:)

      Delete
  15. salam,Nor..semoag hari2 terakhir ni Nor masih brtenaga utk prepare semua yg perlu:)almaklumla,brpantang jauh drod kelurgakan?apepun,mmg salute ngan Nor :) sempat buatkan mcm tu punya byk roti paratha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak ini..
      betul tuh bila kita jauh drp family mmg kena independentlah sikit kan..ms berpantang pun tak perlulah bebankan suami sangat kan...

      Delete
  16. Ya Allah rajinnya... bagus2, senang beranak nnt Insya Allah. Yer la kan, duk menghitung hari gini, kami yg jauh ni pun nervous for u huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah nas..moga masin mulut..hehe..

      sabar yer..jgn nervous2.mak buyong sendiri pun tak moa pikir sangat (tp pikir jgk..)heheh

      Delete
    2. Takyah pikir, meh buat stok paratha lagi meh. Semalam lepas baca kisah u ni, duk teringat2 arwah my dad yang makan chapathi sepanjang masa especially time puasa, mmg jenis dia pagi2 takleh telan nasi.

      Delete
  17. masih sihat lagi yer... moga dipermudahkan nanti yer !

    ReplyDelete
  18. semoga semuanyer selamat dan di permudahkan. rasa seronok dan tak sabar macam kite lak yg nak beranak hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen...thanks a lot..
      awak pun suspens jgk yer..heheh

      Delete
  19. Penantian tu satu penyeksaan, tapi dah tak lama tu..
    Moga segalanya dipermudahkan :)
    Saya yg sulung lambat seminggu, yg lain mmg tak sempat sampai due....
    Saya pula rasa tak sabar nak tgk muka adik Aidan :)

    btw, stok paratha banyak tu boleh bertahan berapa minggu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot nur..
      heheh..harap2 janganlah lambat sampai seminggu..tuh dah nak sampai sama besday ngan mak lak ..heheh

      rsnya roti tuh bolehlah tahan dlm 3 minggu..:)

      Delete
  20. 20/6? hari ni la tu...PC doakan agar semuanya dipermudahkan ye ummu...jg diri elok2..nnt baby dah kuar post la gamba baby baru tu kat sini ye...tak sabar nak tgk baby fiji ni:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads