Monday, 24 June 2013

This Could Be The Reason?

Pagi nie dalam mood bercampur2..masih lagi turun meninjau-ninjau kebun dan membuat apa yang patut sebelum inshaallah ditinggalkan bila sampai masanya nanti...

Entah camaner, tergerak hati untuk membelek lebih dekat pokok2 brokoli ..tiba-tiba terlihat sesuatu yang 'magic' yang belum pernah dilihat sebelum nie...

Subhanallah..biar benar apa yang dilihat nie..macam tak percaya lak..heheh...tergaman, rasa sungguh teruja dan sedih dan cam nak peluk2, cium2 brokoli-brokoli yg berbunga tuh (poyo lah tu)..brokoli ku akhirnya berbunga jugak..alhamdulillah..

Satu lagi pokok yang telah jugak berbunga... 

Pandangan yang lebih dekat..sebenarnya baru sebesar ibu jari kaki..

Bilakah mulanya terbentuk..wallahua'lam ..tidak disedari..terasa seperti hendak call big boss nak share the good news nie   (heheh..poyo betul)..pikir2 lak tak pasal2 nak kena sound..dia dok tunggu emergency call, lain call lak yang datang...hhuhuh..

Terpikir juga salah satu sebab masih dok menunggu datangnya masa sakit menjemput nie adalah Allah nak khabarkan berita baik akan 'kelahiran' brokoli nie dulu kan..kurang2 dapatlah melihat dan merasa pengalaman melihat brokoli berisi pulak kan..:)

56 comments:

  1. Rezeki berganda ummu. Sebelum baby lahir brokoli ini lahir dulu. Suburnya kakak tengok geram. Sampai tak perasan ianya dah berbunga ye. Kakak bila tengok ummu punya pokok kan rasa macam nak tanam juga tapi tak ada tempat. Kalau dalam pasu agaknya boleh juga kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. brokoli nie besar saiz pokoknya kakak,adalah separas atas lutut..boleh tanam dlm pasu tp pasu yg besarlah untk menyokong..

      Delete
    2. Sorry Kak saya nak nyelit sini jugak, berita gembira harus la teruja nak meriahkan majlis. Saya pun sejak duk bertapa kat blog UA ni la saya cuba tanam itu ini kat tepi tingkap dapur tu, jangan gelak yer saya cuba tanam pak choy dalam pasu comel, macam takkan dapat merasa, tapi tengok dia tumbuh membesar pun dah buat saya cukup happy. Seleri pun ada hahah.

      So saya boleh bayangkan keterujaan UA nampak bunga brokoli ni.

      Delete
    3. wah pakchoy tanam dlm pasu comel tuh..takut nanti tak cukup je nak makan sbb secoet jer kan..heheh
      mmg teruja sangat..sampai lebih2 lak action..hehe

      Delete
  2. As salam ummu,
    Tahniah sbb brokoli dah mengeluarkan bunga. Lepas ni blh la tuai brokoli segar dari kebun kan. Masa dalam pantang, brokoli blh makan tak? Macam jenis sejuk je brokoli ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry,
      inshaallah..sebenar nya tak yakin boleh berhasil..
      kalau ikut yg sy baca, boleh jer..tak tahulah plak kalau berangin kan...

      Delete
  3. Nor...entri terdahulu pokok brokoli tp tak ada bunganya lagi,kan...rezeki utk bakla ibu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya bgitulah kak..intai2 cam takder nampak ms dl.

      Delete
  4. As salam ummu masih menanti....kelahiran lain yang ditunggu kelahiran lain pulak yang muncul hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam azmatun..
      kelahiran rezki yg nampak dahulu kan.nak wat camaner..hehe

      Delete
  5. He he senyum akak ...cer cium brokoli tu.. tumpang seronok ni... akak pun terasa cam tu juga kalau brokoli menjadi mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..nak cium jgk tp takut terkejut dan terbantut lak nanti..:)

      Delete
  6. wahhh! saya pun nak tanam jgk la...amik masa lama x ntuk berbuah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm tempoh lps 4 bulan baru mula matang..

      Delete
  7. Alhamdulillah...brokoli dah mengeluarkan buah..tercapai jg hajat nak tgk kan?.. syukur...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah atie..takd isangka2 ..ingatkan tak menjadi tuh..

      Delete
  8. kena tuai sebelum bunga2 kecik tu kembang... Sy x boleh mkn brokoli waktu pntg..kembung perut ibu n anak.. ada setengah org ok je.. tahniah atas hasil yg x disangka ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohh angin yer..yg sy baca blh makan...
      actually masih ade ms lagi sbb belum besar mana lg pun..

      Delete
  9. Baru tau gitu brokoli terjadi UA hehe....Ha? besar ibu jari kaki ke? Betul tu harus malam ni bersalin tu UA.....brokoli pun dah beranak tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru keluar kan okje..mmg kecik lagi..kena tunggu sikit ms lagi..
      heheh..okje buat lawak lak ...

      Delete
  10. saya suka brokoli....yum yum...

    ReplyDelete
  11. salam UA, ciwi ngan aidan cukupla tu ummu...nnti terkejut besaq plk big boss tu..hehehe...meme ciwi tgk broccoli tuh...napok fresh sesangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..heheh..ciwi ngan rakan2 blog jer lah dl..aidan tak paham apa2 punlg tuh..hehe

      Delete
  12. tu dia.... kecik tp tuan tanah hepi mcm apa kan, maklum lah kite dh menunggu2 lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mmg betul bila nampak dah menjadi bunga tuh yg excited sgt tuh...

      Delete
  13. salam ummu...Alhamdulilah...segala penat lelah dan penantian yang sabar akhirnya membuahkan hasil...semuanya dengan izin Allah dari hasil usaha kita kan ummu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      Alhamdulilla kak..ingatkan tak menajdi sbb cuaca tak berapa sejuk sangat..alhamdulillah kurang2 berhasil jgk..

      Delete
  14. Wah sis. hebat. tahniah.i tak pernah pun tanam brocolli...next time ah

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap. forgot to say..must be tat reason! yes!

      Delete
    2. hehe.actually ingat dah fail dah since more than 4 months belum nampak apa2..now so lucky errr...u also must try ..maybe will have luck too

      Delete
  15. assalamualaikum makyong...
    syabassss!!! berbunga juga akhirnya.. memang nampak makyong excited sangat.. saya yang baca ni pun turut excited jugak.. hihihi.. bestkan.. apa yg di nanti membuahkan hasil.. :) rasa puas kan.. harap2 brokoli tu berbunga besar besar.. :)

    >> kat sini jerubu teruk.. datang ofis hari ni pun walaupun kete pakai acon, tetap pedih mata.. budak2 skolah semua tak skolah.. utk 4 negeri, selangor, KL, melaka & johor.. so anak2 dok umah. tadi sempat nani wat kari ikan selar utk diorang 1/2 periuk.. harap2 cukup sampai petang ni.. mak yong makan apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalamnani..
      inshaallah semoga brokoli membesardpt makan ms pantang nanti kan..
      ade baca dlm news..siannya sampai sekolah pun kena tutup..eloklah kurangkan aktitivi luar kan...

      Delete
  16. Hahaha... kelakar ummu aidan ni. excited nak share berita gembira broccoli berbunga mcm nak bgtau berita pasal pregnant. Tapi saya pun excited. Sbb mesti dah lama awk tunggu dia berbunga. Mcm tu rupanya pokok broccoli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy ingat tak menjadi kot sbb dah lebih 4 bulan..alhamdulillah tgk2 dah mencetus sedikit berita baik...

      Delete
  17. Semoga Allah permudahkan segala urusan

    ReplyDelete
  18. Wah KA yng baca ni pun tumpang rasa seronok & teruja hehehe, apapun jaga diri yer

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah cantik..anugerah dr Allah sentiasa bg rezeki utk hambanya.

    knor suka brokoli..masak sos tiram

    ReplyDelete
  20. segar sunguh pokok brokoli tu ..menghijau.kagum saya

    ReplyDelete
  21. Wow, bila didekatkan lensa dengan objek, macam dah boleh dipetik pula objek tu! Syukur, itu satu sumber keseronokan juga sebelum tibanya tarikh yang lebih menyeronokkan. InsyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh pak temuk..berita gembira seblm berita yg lebih menggembirakan..:)

      Delete
  22. salam dik,
    alhamdulillah tumpang gembira nampak bunga brokoli ni.Subur dan menjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak..
      alhamdulillah..ingatkan tak menjadi..tuh yg seronoksgt..:)

      Delete
  23. Brokoli? favorite kami anak-beranak tu...
    Betul juga, mesti tension abuaidan kalau call nak beritahu pasal pokok jer... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..betul2 tuh..time nie dia dok expect call nak kena gie spital jer..hehe

      Delete
  24. Alhamdulillah,
    As always.. berjasa kepada tanah tidak pernah mengecewakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah k.sham..
      kalau ade rezki yg Allah tlh tetapkan..sampai jgk kan..

      Delete
  25. wahhh...!!!!! kita pun terujanya... saya pernah tgk pokok ni kat cameron Highland jer.. kalau harap kita tanam takut brokoli berbunga lalang ahahhaaa...!!!

    ReplyDelete
  26. kak nor, selamat hari ulangtahun :) moga akak dan baby selamat deehhh. Ameen.

    ReplyDelete
  27. 1st time saya tengok brokoli berbunga... masyaALLAH

    ReplyDelete
  28. Berapa lama dari akak mula tanam sampai keluar bunga brokoli tu?.. saya tanam yg dirumah ni (Msia suhu 30-33°c) dlm pasu je tapi start tanam dlm awal Januari sampai laa ni blom berbunga..

    ReplyDelete
  29. Berapa lama dari akak mula tanam sampai keluar bunga brokoli tu?.. saya tanam yg dirumah ni (Msia suhu 30-33°c) dlm pasu je tapi start tanam dlm awal Januari sampai laa ni blom berbunga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanam dlm4 bulan lebih tuh...masuk bulan kelima barulah berbunga..agaknya suhu atau variety tuh..kena tgk jgk..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads