Thursday, 20 June 2013

When Tomatoes Met Green Chilies


Tomato nie rumahnya sebelah lain yang jaraknya 10 langkah dari rumah sicili. Bila tomato dah masak, warna oren segar gitu, tuannya mula petik..takut2 jadi terlampau masak atau kena sambar ngan makhluk lain ke...since takder cili masak yang bewarna merah ataupun kuning..cili hijaulah menjadi mangsa...

Hasrat tuan rumah untuk membuat sambal belacan yang dok tertanggu-tangguh..maka penyatuan antara cili2 hijau, tomato, belacan, gula garam sebagainya ikut taste tuan rumah..menggodek2 lesung kayu ..akhirnya terhasil sambal belacan yang ringkas setelah dekat setahun mungkin tidak menikmatinya...rupa kurang cantik, tapi rasa tetap puas hati...

Oleh kerana tertarik cerita tukang yang masak sambal belacan sewaktu Obama kat Berlin, yang anaknya JJ yang comel sangat suka makan sup ikan singgang, maka walaupun takder ikan tongkol mahupun ikan kembung atau selayang..hentam sahaja ikan local. Tidak tersangka rasanya sangat hebat (terangkatlah wahai bakul) walaupun tiada lagi stok budu untuk direncahkan kedalamnya..bertambah2 selera tuan rumah dengan sambal belacan berulam raja dan bersinggang ikan wahi..

Menu tuk 2 hari berturut2 nie..cam kemaruk lak..heheh

61 comments:

  1. Assalam Ummu...
    Rupa tak kisah, yang penting rasa....nampak sedap dan mampu membuatkan air liur nak meleleh...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia..
      betul tuh..janji ade rs yg umpphh..:)

      Delete
  2. terliur tengok sambal belacan tu sambil membayangkan kepedasannya.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedas jgk tuh wpun cili hijau kecik2..

      Delete
  3. As salam ummu
    Walau sedap manapun sambal belacan tetapi budu tetap di hatiku..hehehe tambah pulak makan dgn masak singgang

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam azmatun
      mmg kalau singgang ngan budu lg best..tambah2 ade ulam ngan ikan bakar kan..:)

      Delete
  4. pagi2 tgk singgang rasa nak msk singgang plak tghari ni hehe masakan paling 'susah' hahaha. tp x bolehlah lagi nak mkn smbl belacan atau budu wpun botol budu dlm peti dok melambai je

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lps pantang dah tuh bolehlah menyinggang...sambal belacan tuh tunggulah dl yer..hehe

      Delete
  5. Satu hidangan lengkap. Kalau kakak dihidang macam ini pun memang dah tak toleh kiri-kanan ummu. Kakak suka singgang, sambal belacan dan ulam-ulaman. Tapi kalau budu kakak tak pandai. Sambal belacan hmmm.... no. satu! Sedap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple kan kakak bila mkn camni..takyah berlebih-lebihan..msak pun senang..

      Delete
  6. assalam.. rasanya pertama kali sampai ke blog ini.. salam perkenalan drpd sy.. :)

    #kecur liur pagi2 dah nampak sambal belacan..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam ..salam perkenalan che wan..

      hehesambal belacan versi perantau..:)

      Delete
  7. assalam Ummu..wah! sedapnya ikan singgang tu..sambal belacan tu buat lapar pagi2 ni..hehe..
    (smlm atie buka puasa menu ikan bakar cecah budu)..nyum!..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      wah atie nyer buka posa lg ngancam..ade budu tuh...

      Delete
  8. Ulam raja dan sambal belacan kadang2 orang kampung pun jarang2 makan macam tu sekarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb orang kampung sebuk2 nak makan western lak skrang nie..hehe

      Delete
  9. Assalamualaikum Ummu,
    K.Sham sejak balik belum sempat masuk dapur lagi.
    Anak2 meriah tunjuk senarai makan2 saja.
    Hatta.. belacan, budu & cencalok semua amatlah dirindui.
    Tapi cili hijau berjudo tomato.. aduhai..

    P/s;
    Semoga Ummu & kandungan sihat2 sahaja.
    Semakin dekat tempohnya.. semakin rancak pulak mkn mcm2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam k.sham,
      alahai takperlah ikut list anak2 dl kan..kasi puas keinginan mrk..dah tuh bila sampai turn ibu depa kena patuh lah kan..heheh

      thanks k.sham..keinginan2 sblm pantang..:0

      Delete
  10. errr... masak singgang tu ada budu ek?
    tak tau pulak la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orng kelantan bykkanyer letak budu dlm singgang..

      Delete
  11. UA... ayaq liuq OKje ni automatic keluaq tau tengok lauk tu....bak mai sini seperiuk nak nak rasa hehe.....
    Nak rasa bukan main 3-4 sudu...seperiuk terus! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. seperiuk jer okje? alaaa byk dari tuh pun leh bagi (cam real kan)..cuma nanti boncitlah perut byk kuah singgang...heheh

      Delete
  12. sambal tu kalau dicicah dgn ikan bakar pun terangkat jugak Nor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..cuma takder ikan sesuai tuk bakar jer..:)

      Delete
  13. sambal belacan dgn ikan singgan adalah kombinasi menu yg sgt mantap! tetiba rasa nak mkn...hehe;p

    ReplyDelete
  14. sambal belacan dari dulu kini dan selamanya tetap sedap... ehm makan bertambah2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh ..senang masuk ngan aper jer...

      Delete
  15. mmmm....enaknya sambal belacan tu....

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum ummu..
    nampak je ringkas... tapiiiii dah tau dah.. tentu2 sedapppp sangat kan.. sebab makanan pojaan si jantung hati kan... :) ape pun tahniah sbb masih berjaya buat walaupun dah setahun tak makan ye.. dengan lesung batu kayu lagi tu.. hmmm...bravos bravos.. :D

    Ummu.. kasi nani alamat.. nanti ummu email kat norahnaniismail@yahoo.com ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'kumsalam nani...
      mmg makanan tuh mak suka sangat masak time malas2 nak msk canggih2..berpinggan2 lah kami berebut nasi..

      inshaallah nanti sy emailkan..

      Delete
  17. eh... lupa.. smlm ummu tanya tasik tu kat ne kan... sebenarnya tasik yg kat sebelah kanan, dulunya tak luas pun tasik tu... kecil je.. tapi skrg masya allah.. sampai nak jadi laut.. mmg besar dan luas.. yang sebelahnya kiri jalan pulak, dulu ada tasik jugak kan.. dah kena timbus, sbb ada high way.. nanti satu hari or one time nani amik gambar bagi ummu tengok... ye ummu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti nani tunjukkan yer..seingatnyer ade tasik kat tepi jalan dl..

      Delete
  18. salam UA, ikan wahi? lagi real kalu ummu letak pic nye sekali...apa2 pun ike singe dgn samba belace tu mmg terangkat lah...pandai ko aidan make tuh? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      lupa nak snap gambar ikan tuh...
      aidan tak makan pedas2...kuah singgang dia mknlah..

      Delete
  19. salam ummu....Alhamdulilah bila tomato bertemu cili hijau jadilah ianya pembuka selera yang sang suami tak kan sentuh sama sekali...betul tak ummu...hahaha..Memang gu dialah tu siap dengan singgang sekali...kecur air liur dibuatnya...Apa2 pun ummu selamat menjamu selera....take care

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      betul tuh kak siti..mmg kalau buat masakan pedas istimewa gini jwbnya khas utk kitalah ..heheh..
      thanks kak...

      Delete
  20. msti lg puas hati bile itu sume hasil tanaman sndiri kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..petik jer trus buat makan..

      Delete
  21. wah dapat lauk cenggini mmg berselera sungguh lah UA

    ReplyDelete
  22. mmg seseuai hidangan ni dgn sambal...ltk pulk tomato...ummmph alhamdulillah

    ReplyDelete
  23. As salam ummu,
    Ni saya mai umah ummu waktu lunch kat Malaysia. Bila tengok menu ni terliuq la pulak.. Singgang tu kegemaran saya sejak kecil. Lidah Kelate..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam che adry..
      sy ingat ms kecik2 dl..adik sy yg laki bengang tul bila mak masak singgang..bila dah besar ..kemain lg lak..heheh

      Delete
  24. wahh..!! sedapnya sambal belacan...

    Tomato tu memang fevret saya.. makan mentah macam tu pun saya suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mkn mentah sedap..macam salad lah kan..

      Delete
  25. wahh..!! sedapnya sambal belacan...

    Tomato tu memang fevret saya.. makan mentah macam tu pun saya suka...

    ReplyDelete
  26. wahh..!! sedapnya sambal belacan...

    Tomato tu memang fevret saya.. makan mentah macam tu pun saya suka...

    ReplyDelete
  27. wow mabelesnya sambal belacan tue ..terliur sgt

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum ummu...sedapnya nyummmmy...;)

    ReplyDelete
  29. pakej lengkap dah tu... kalau saya pun menambah berkali kali.. diet tolak ke tepi dulu... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan singgang gitu ok tuk diet..sbb tak pakai minyak kan...:)

      Delete
  30. Menu2 macam ni yg membela badan he he...

    ReplyDelete
  31. Hahahaha Obama tak sempat rasa, I dah post terus ke Fiji :p wahh menjadi sambal belacan nya, sebenarnya saya lagi suka jenis kaler gelap lagu ni, rasa pekatnyer belacan dia, pastu suara mula la sengau2 esoknya. Makan puas2 selagi stok dan hari masih ada ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh..melepaslah obama dr merasa penangan sambal belacan made in berlin ..heheh..
      sy ingat ade makcik gerai buat sedap sambal belacan..dah cuci tangan pun masih bau belacannnye...heheh

      Delete
  32. Assalamualaikum UA. ..sedapnya...!hihi tulah bila nun jauh dr tanah air..semua kena buat sendiri bila tekak rasa teringin..baguskan..yg x pandai pun jd pandai hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam tuan ju..
      betul..dok kat tanahair semuanya ade depan mata..bila dok jauh kenalah pepandai kan..

      Delete
  33. Nor...nama ikan tu wahi?????ingatkn air coklat kt sekolah faris petra je nama wahi,ehehehe!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads