Tuesday, 18 June 2013

Menjadi Benih

Banyak pokok2 dan sayuran yang menjadi semakin matang dan kering di pokok..antaranya puncanya memang sengaja dibiarkan untuk buat benih, dan ade juga kerana tak terpetik (terus kering disitu..). Harus sebelum pembersihan batas, mana2 yang dah menjadi benih dikutip dan disimpan...

Buat benih sendiri lebih bagus..fresh dan menjimatkan..benih yang segar dari pokok senang nak tumbuh banding yang dibeli kerana kita tak tahu berapa lama dah dipek dan disimpan...

So sebelum terlupa dan lupus begitu sahaja..inilah yang sempat disimpan oleh tukang kebun...

 Benih zinnia dan bunga marigold..

 Benih ulam raja dan rosella...dua2 nie memang precious, pewaris yang dieksport oleh kawan2 kesini..kalau tak simpan maunya susah nak dapat lagi...

Benih kacang botor dan kacang panjang..berlambak dipokok..cuma malas jer nak kerja2 mengutip takut tak berhabisan pun yer...

 Benih jagung, kacang merah dan petola. Petola memang banyak yang menjadi benih sebab selalu terlepas masa..nak petik tengok2 dah matang...

Benih sayuran yang fresh gini kalau disimpan setidak-tidaknya inshaallah boleh bertahan dalam 3 bulan. Kalau sebanyak ini beli dikedai memang lebih dari $5.00 kot..jimat lah jugak kan..:)

So kawan2 jom buat benih sendiri..:)

47 comments:

  1. Ai??? ada lagi hehe.... belum lagilah tu gamaknya....
    Ni nak sadis ni UA.....terasa diri ni dhaif sungguh bila tengok bunga kering yg UA simpan buat biji benih tu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dhaif yer okje tgk bunga kering ..heheh..kurang paham lah...:)

      Delete
  2. salam UA, betul la ummu, awk financial manager yang baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..sikit jer tuh yg dijimatkan..hehe

      Delete
  3. Jimat duit x payah beli benih kan....
    belum ada tanda lg ke....aku pula x sabar...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. blom..blom ..ko harus harus sabar bah..:)

      Delete
  4. Salam Ummuaisan,

    Banyak tu benih untuk musim akan datang! Mak Aji baru semai benih kangkung yang dibeli entah berapa tahun lepas (dua tahun ada kut?), saja je semai, manalah tahu kut2lah tumbuh. Amazingly, baru sehari dua ni bercambah! Kat pek langsung tak diletak tarikh expire, atau kalau adapun dah hilang cetakannya! Ada lagi satu pek benih bendi, kalau gitu gayanya bolehlah Mak Aji cuba semai lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam makji,
      wah lamanya tahan benih kangkung tuh yer...kadang benih yg kita beli macam kobis dan familinya tak tahan lama..rezki mak ji nampaknya tuh kan..:)

      Delete
  5. assalamualaikum ummu... makan lunch sudah ke? nani baru lepas breakfas.. beli bungkus roti canai sardin pagi ni.. masuk keje lewat 10 minit.. almaklumlah.. skrg ni jem gile kat puchong...

    >> banyak benih tu ummu... lepas ni abuaidan kena la menyemai pulak kan.. bila dah ummu dok dlm pantang.. tapi kalau bertahan sampai 3 bulan, gamaknya lepas ummu dah sihat nanti.. :) ummu, wht u eat baby so long? >> ala2 soalan aidan << :P hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      ari nie makan nasi ngan telur masak kicap jer..heheh kemalasana...

      agaknya benih tuh terperap sampai habis pantang kot..hehhe

      i don't eat baby mak nani..baby dont want to come out yet..:)

      Delete
  6. akak terinagt zaman kecik2 dulu..arwah mak selalu gantungkan benih2 kat para..kat dapur...dia kata supaya serangga tak makan,dkt dgn dapur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bagus jgk cara camtuh kan kak..boleh tahan lama sket..

      Delete
  7. Assalam Ummu.
    bagus mcm ni kan.buat benih sndiri..jimat pun ia...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam atie
      sikit sikit yer tie..bbrp riyal jerr..

      Delete
  8. Tedi nak cari ulam raja gak la... tu je yg Master makan, hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade kot kat mana2 jual benih tu..

      Delete
  9. benih yg kering dari pokok lagi cantik boleh terus tanam je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh yan..biasanya senang tumbuh..

      Delete
  10. As salam ummu,
    Saya juga simpan benih pokok dari kebun kecil. Setakat ni, kalau tgk jumlah biji benih yg ada saya dah boleh buka ladang/kebun seluas 4 hektar sbb byk sgt...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      banyak tuh ..dah boleh menjadi pembekal benih dah tuh..

      Delete
  11. Ada lagi N3 tu tanda baby masih duduk dlm womblah ye ummu:)

    Gigih lagi menyimpan benih yg bermacam-macam. Kalau dah jenis org rajin macam-macam cara dibuat. Bunga zinnia tu kalau gugur pun ummu akan cambah dibawahnya kan.. Kacang botor kakak rasa sekali tanam pun lama nak habis kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya zinnia semua nie senang tumbuh kakak..
      kacang botor lak..tanamsekali setahun cukuplah kan..dahla lama nak berbuah...

      Delete
  12. wow... benih dah siap.. dari sebutir menjadi setangkai, dari setangkai menjadi 70 pokok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah..Allah menggandakan usaha kita...

      Delete
  13. salam ummu....bagusnya kan ummu di samping dapat hasil untuk dimakan ...kerapkali juga dapat bagi jiran2...akhirnya kita dapat juga menghasilkan benih sendiri....alhamdulilah...Kak siti pun ada je stok biji benih...kadang2 terbiar atas pokok akhirnya jadi benih..jimat tak payah beli...yang kelakarnya ummu suami kak siti kata...you jangan tanam bayam ngan sawi lagi saya dh tak larat nak makan..haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau asyik beli jgk pun membazir jgk kaksiti sbb boleh simpan sendiri kat umah..

      heheh..hubby akak dah boring makan bayam yer..kena tanam lain lak tuh..kailan kerr.

      Delete
  14. wah sipa rajin buat & simpan benih sendiri lagi.. terbaiklah & neway jags diri yer UA

    ReplyDelete
  15. rajin...dlm keaadan perut yg berat...bagus ummu...sehat sejahtera baby kat dlm tu..

    dah ada kebun mestilah menyimpan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh knor..sebab kita nak tanam selalu kan eloklah buat benih sendiri..:)

      Delete
  16. Wahhhh... Jimat.. Tak pupus keturunan pokok2 tu....he..he...

    ReplyDelete
  17. kena tanam sendiri dulu baru jadi benih..sementara tu...beli dulu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul yg beli dan tanam tuh cam investment lah..:)

      Delete
  18. teringat kenangan waktu kecik dahulu..byk benih cenngini mak kak zu selit celah atap rumah..masa tu guna atap rumbia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah ...kagumnya orang2 zaman dl punya semangat menanam..:)

      Delete
  19. Kalau dah rajin semua jadi. Kadang2 banyak ja alasan yg nak diberi kalau penyakit 'm'nya besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam rajin2 tuh ade jgk M nyer..cuma kuatkan sahaje..hehe

      Delete
  20. byk sgt benih dah simpan ni, naik penuh petiais

    ReplyDelete
  21. assalam,
    rajin betul...itulah kan orang kata kalau dah jatuh cinta ngn tanah ni ...lumayan hasilnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam bunda..
      tnaggungjawab terhadap tanah yg menjadi amanah tuhan kan tuk kita..:)

      Delete
  22. benih ulam raja tu paling banyak saya dapat tuai dari kebun sendiri. ada lah dalam segenggam besar. belum kira yg berguguran dari pokok dan bercambah sendiri, tersangat lah banyak. mujur arnab sangat2 suka ulam raja. saya petik dan kasik dia makan, ada yg terus dicabut je pokoknya. selesai cerita. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ulam raja senang bercambah kan..yg saya nyer belum semuanya kering ..ada bbrp pokok lagi tuh.takder arnab lak nak bg makan bila tak habes makan...hehe

      Delete
  23. Benih satu hal, tanah satu hal. Saya tumpang tanam kat laman UA jer la :D:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik tapak tangan nyiru tapak kaki hamba tadahkan...hehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads