Thursday, 6 June 2013

Bila Dia Yang Mengambil Alih..

Walaupun sedang menunggu masa, namun tukang kebun masih komited terhadap kebunnya..setidak-tidaknya sehari sekali mesti turun untuk menyiram, membaja ataupun membuat apa yang termampu..merumput tuh dah berenti sebab tak larat sakit dekat 'joint' pada paha (bila dok bertinggung)..nak tidur pun susah untuk berbalik kiri kanan...

Since tukang kebun akan bercuti dari menguruskan kebun  anytime sahaja nampaknya big boss mula menceburkan diri dengan kebun kebelakangan nie..suatu alamat yang bagus..:)


Kiranya ade masa terluang sebelah petang, dia memulakan kerja2 membuat batas yang baru..namun singkat sangat masa diwaktu petang..sampai umah kul 5pm, belum kul 6pm dah masuk maghrib. Bila dia turun kekebun assistant kecik mesti menyebuknya.., siap ade plan nak extend garden lagi tuh..:)


Juga menyemai benih2..benih kobis yang baru disemainya. Kelakar melihat bekas semaian yang diletakkan tinggi diatas tangki air dan siap tutup ngan jaring lagi tu, orang letak kat bawah pun takder apa2 masalah..heheh ..dan topi kebunnya pun diletak situ jgk.


Dalam diam diam nampaknya dia telah menananm orkid..siap cakap bila orkidnya dah berbunga nanti ambik gambar yer..heheh, nak suruh letak kat blog lah tuh...:)

Pun begitu ade kerisauandihati akan anak2 dikebun nie  bila tuannya bercuti, dapatkah mereka kurang2 minum air sekali sehari..al maklumlah tukang kebun backup tuh bukannya ade cukup masa pun nanti..hmmm..tawakkal jer lah.

57 comments:

  1. kt sana pun jenis tanah subur gk ek kak? tnm apa sume tumbuh subur... senang lak nengok pokok orkid tu tumbuh, camne lah agaknyer nnti bunge dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kata subur tuh tak jgk...orkid biasanya pelbagai jenis bunga..nanti kita tunggu tgk...

      Delete
  2. amboi berseri-seri la rumah nanti sbb ada orkid bakal berbunga

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sy tgh dok intai2 akarnya tuh ..camaner melekat gitu..

      Delete
  3. Ummu, nanti senang baby nak keluar sebab mak dia cergas.

    ReplyDelete
  4. Memang sefamily minat berkebun ni hehe...
    Tak yah risaulah tukang kebun tu... back upkan ada...confirm tau additional tugas di, lainlah kalau OKje yang jadi back up... yg tu harus risau haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya kalau okje jaga habes kambing2 masuk pagar yer..hehehe

      Delete
  5. salam ummu...Itulah masaalahnya pula bila kita bertanam ni..asyik risau memikirkan nasib anak2 dikebun bila kita ada hal kan...nampaknya big boss kenalah meluangkan sedikit masa walaupun agak terbataskan....lagi satu masaalah kalau kita nak g bercuti...masa tu lah pening kepala...hahahaApa2 pun ummu akhirnya kita kena bertawakkal jelah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      hheheh..betul tuh kak..tu blom ade ayam itik lagi tuh..kalo tak mmg tak kemana lah jwbnya..
      moga2lah big boss terlekat hatinya pada anak2 dikebun tuh yer..inshaallah..

      Delete
  6. akak sy kata..orkid nie hobi org kaya2 heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yerr ker..baru dengar nie..:)

      Delete
  7. assalamualaikum ummu...
    alhamdullillah.. ada yang akan memerhati tanaman tu nanti.. lagi pun kan ummu gi delivery kan waktu musim sejuk... so boleh la tanaman tu kurang minum air sket.. kan kan...
    ape pun semoga semua nya baik2 hendaknya.. setiap kali nak lelap mata.. teringat akan ummu.. dah bersalin ke belum.. sambil hati menjawab.. kalau ummu dah bersalin, sure ummu tak apdet story kan.. sbb dok spital.. :) petang ni dah nak gerak balik kg.. skrg keje lagi.. kat opis.. half day leave.. kul 1 ni balik umah buat persiapan semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      inshaallah nani ..semoga tak kekeringan tanaman2 tuh semua...
      heheh..bagusnya nani tuh wpun jauh ttp ingatkan makyong yg jauh nie..betul tuh kalau takder cerita tuh agaknya kat spital lah tuh jwbya..hehe
      selamat balik kg yer ..take care..

      Delete
  8. aidan pun dah berbakat tu..bolehlah tolong siram apa yg patut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..boleh ker diharap nie kak..:)

      Delete
  9. ummu kena tolong peringat assisstant siram la hari2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kang cair taik telinganyer nanti..heheh

      Delete
  10. happy to hear that bapa aidan can take over to tanam. but aft tanam, kerja siram, membaja & merumput banyak lagi kan...ask him take all-full package..haha....bunga orchid!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahaha...good idea olive.after that mmg pengsanlah diajwbnya..nak kena cook,washing, cleaning etc..aiyyyohh

      Delete
  11. Assalamu'alaikum Kak Aidan, bagusla tu. Siapa yang amik gambar ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam tedi..
      akaklah yg amek gambar2 tuh..:0

      Delete
  12. Asalamualaikum... ass besar tak takut sangat... ass kecik tu seriau sikit... hi..hi.. takut semua jadi baja compose ha...ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam balqis,
      asst. kecik tuh mmg merisaukan tgk dia masuk kebun wpun bapaknya ade bersama..heheh

      Delete
  13. Tedi pun tanam sekuntum orkid, tapi tanam atas tanah jer, mintak2 hidupla, sebab nampak org tanam dekat sabut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak pernah tanam orkid nie..tuh yg suami jer tanam..gitu kot caranya..:)

      Delete
  14. Assalam Ummu...
    Alhamdulillah kan dah ada tnda2 bila Ummu due nti ada juga bis bos & bos kecik tolong jaga kan kebun.. siap ada orkid..nti snap pic tau bila orkid tu beso...hehe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      itulah atie..kurang2 nampaklah ade involvement tuh rs cam hepi sikit..agaknya bla berpantang nanti kena peringat hari2 tuh..heheh

      Delete
  15. ummu..bgslah teman hidup rajin juga berkebun..kalau suami saya rajin siram aje...kalau suruh siram semak pun dia siram kot kalau saya kata tu pokok sayur heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak selalu jgk wanie..free mood n ade mood dia buatlah..kalu tak tak terjenguklah jwbnya..huhuh
      klakar lak suami awak yg tahu siram jer tuh..heheh..takperlah janji siram!

      Delete
  16. Aidan memang cari peluang utk keluar ummu. Apa lagi bila Abu dia buat dapatlah dia ikut sama. Like father like son hihi... tapi bagus juga taklah En Abuaidan sendirian di taman.

    Kalau ada batang pokok besar macam itu memang orkid suka ummu. Kakak punya sangkut pada tunggul ambil dari kampung lagi tau... sebab tak ada pokok besar macam rumah ummu best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg si aidan tuh kalau dpt main kat mmglah sukanya dia..tambah2 dpt join bapak dia..:)
      orkid tuh dia sangkut kat btg pokok yg dah mati tuh kakak..

      Delete
  17. Assalam Ummu...
    Rasanya Ummu memang kena berehat banyak2 dah sekarang ni...biarlah suami yang menguruskan kebun, lagipun ada Aidan yang 'membantu' hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam mia..
      mmg pun harapkan dia dpt buat ..tp since blom ms lg buatlah jgk mana yg termampu..:)

      Delete
  18. moga tanaman yang ditanam sihat dan subur hendakNYA..

    ReplyDelete
  19. wahhhhh..big boss dah turun padang ye :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenalah belajar2 merajinkan diri kan..:)

      Delete
  20. Abu aidan letak bekas semaian tinggi tinggi sebab dia tau anaknya mungkin berminat ngan bekas tu! Apapun, semoga Ummuaidan selamat melahirkan baby nanti. Saya akan rindu membaca blog ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tuh mungkin nak letak tmpt yg dia rs kat kena panas sgt ngan dia blh nampak, sbb dkt tpt parking ketanya..heheh
      hehe..selamat merindu lak yer nanti...:)intai2 lah..

      Delete
  21. Assalamualaikum Ummu,
    Nanti share gambar orkid tu ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam k.sham
      inshaallah akan cuba sedaya kalau panjang umur orkid tuh..hehe

      Delete
  22. kak ummu tu dah bunga post tau..makcik zila selalu siram air cuci beras tu kak..rajin dia bunga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..siram ngan air beras bagus yer..thanks for informing..

      Delete
  23. senanglah hati dah ada yang nak ambil alih yer, siap dgn pembantu lagi tu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pembantu tuh mmg suka kalau dpt busy body ngan bapaknye...hehe

      Delete
  24. salam UA, blh apply idea abuaidan tu...tutup bekas semaian dgn jaring n ltk tinggi2 blh elak gangguan kucing ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kat sini kucing tak ganggu..cuma dia takut mungkin ade orng kacau semaiannyer kot..hehe

      Delete
  25. As salam ummu,
    Hari yg ditunggu semakin hampir dah kan. Saya doakan segoma semuanya selamat nanti. Pokok orkid jenis apa ye yg Aidan tanam tu. Nanti bila dah berbunga ummu tunaikan permintaan dia tau. Saya nak tgk bunga orkid tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry,
      thanks atas doa itu..ameen...
      tak sure jenis apa sbb sy nie mmg buta orkid..hehe...
      sure sure berbunga jer mesti tempek nie...

      Delete
  26. At least ada juga yg sudi back up... siap tanam orkid lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itupun takut2 jgk tuh..kalau dia terlupa kang habeslah..hehe

      Delete
  27. assalam,

    baguslah ada yg siap ambil alih.. siap ngn bunga orkid lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..
      hehehe..terlebih rajin kan...

      Delete
  28. Since "papa" does some gardening during the day, at night he might want to be exempted from minding the little one that is arriving soon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..pak temuk nie bagus nyer idea...mungkin boleh diambil pertimbangan cadangan pak temuk nie..tp kalau minding pun, apalah sangatkan..bukannya dia ygkena beri susu kan..heheh

      Delete
  29. Salam Ummuaidan,

    Hai nampaknya big boss dah mula menyesuaikan diri dengan suasana yg bakal ditempuhnya nanti kat kebun tu! Banyak lagi kerja juga dalam rumah nak kena buat juga ya, jangan pengsan sudah! Tak sabar nak tengok baby lahir nanti!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads