Friday, 7 June 2013

Round the Island of Viti Levu, Fiji Islands - Part 3

Kata orang banyak berjalan, luas perjalanan..banyak pengalaman...

Tukang tulis blog yang masa mudanya dulu suka adventure, amat suka dengan kerja2 round island nie..daripada round Pulau Pinang ms belajar2 dulu, round pulau2 kecil kat tanahair hinggalah berkayak round Small Perhentian Island dan juga round Pulau Tuba, Indonesia. Aktivti yang sangat menyeronokkan serta pelbagai discoveries disekeliling pulau..very interesting.

Bila dah jadi isteri serta mak orang..minat tuh bukanlah keutamaan lagi. tanggungjawab dan kepentingan ahli keluarga yang paling utama..namun jika ade peluang..i don't mind..:)

Enough of mukaddimah melalut pjng..sambung cerita round Viti Levu nie..hari tuh dah sampai ke Suva..so balik ikut Selatan ke Timur..baru pertama kali ikut jalan yang telah dinaik tarafkan itu..

Pada entri nie kita bergerak dari Suva ke Utara..ikut garisan dot.. dot bewarna kuning..

Jom layan pemandangan sambil berceriti..
.
Beginilah perjalanan sebelah nie.tidak lagi menyusuri pantai..pemandangan kehijauan sepanjang jalan

Menggunakan jambatan yang baru dibina..jambatan disebelahnya yg kelihatan adalah yang dibina oleh British..sudah tidak kukuh lagi..

Dalam setengah jam kami sampai dibandar Nasouri ..bandar yang tidak sebesar mana..



Pemandangan seimbas Bandar Nausori yang tidak begitu sibuk

Kemudian bergerak lagi..cuba mencari masjid untuk singgahan...

Tiba disebuah masjid, namun tiada fasiliti untuk muslimah terpaksalah kedepan lagi..

Seberang jalan bertentangan dengan masjid kelihatan sebuah Primary School..

Kelihatan student berkumpul diluar kelas..mungkin ade perhimpunan kot..

Perjalanan diteruskan dengan menyusuri sungai yang agak panjang...

Hinggalah sampai ditempat lengkungan sungai..

Jalan2 yang dilalui adalah sunyi dan tidak banyak kenderaan...lebih kurang jalan melalui Gua Musang untuk balik ke Kelantan..

Walaupun penduduk jarang ..namun ade jugak mereka2 yang bergerai ditepi jalan menjual sayur-sayuran dan buah-buahan...

Bergerak lagi kedepan,sampai disebuah pekan kecil yang dikenali dengan nama Korovou..ala2 pekan koboi gitu.

 adalah jugak sebuah supermarket yang kecil...

 Perjalan diteruskan dengan highway yang agak smooth..tapi tak boleh speeding..

Salah satunya kerana adanya rakan2 'moo' yang mungkin melintas..

Dairy farm

 Nampak tak 'moo' sedang seronok beriadah dan mandi manda ditepi sungai..

Meninggalkan 'moo' meredah highway yang dibina merentasi banjaran bukit bukau..kiranya highway yang berjaya dibina oleh konraktor di Malaysia ini cukup membanggakan sebab sebelumnya beberapa kontraktor dari luar dan dalam negara cuba menyiapkan highway ini tidak berjaya kerana banyak halangan seperti hujan yang terlalu kerap dan juga kerja2 yang tough.

Melalui  highway ini sedikit sebanyak mengingatkan tuan blog akan tanahair..beginilah yang dicuci mata tiap kali bila balik Kelantan...

Beginilah pulau, setiap bahagian timur, barat mahupun utara selatan..menjanjikan pemandangan yang berbeza..

Inshaallah pada bahagian akhir kita akan melihat Viti Levu ini pada bahagian utaranya yang penuh dengan pemandangan semulajadi yang mendamaikan mata..


28 comments:

  1. Assalam Ummu...
    Jauh berjalan luas pandangan..
    Dah satu pulau Fiji Ummu round yek, best dapat tengo tempat orang kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia...
      mmg best dapat tgk tempat2 yg berbeza mia..:)

      Delete
  2. salam jumaat kak ummu..sepi je jalannye ye..ada jual2 mcm kat sini jugak kan..tp masjid dia cantik seni bina nya kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat zila..
      Masjid tuh yg satu2nya akak tgk kat sini agak berbeza senirekanya..biasanya sama jer masjid ditiap2 bandar..

      Delete
  3. Jumpa pekan Korovou macam bunyi koboi itu yg Ummu kata ala-ala koboi:)
    Kakak macam ikut sama dalam kereta ummu melihat keindahan yg dipaparkan. Cantiklah ummu. Aidan mesti boleh lena sebab jauh perjalanan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aidan dah tido tuh kakak ms awal perjalanan sbb mengamuk kan ms nak bertolak..tp lps tuh sepanjang jalan mata terbuka luas tunggu tgk moo jer...heheh

      Delete
  4. Nor,

    kawe nok tanyo....masjid denu, kalu takdok bhgn muslimah, tokleh masuk ko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tokleh masuklah sbb nok dok mano...tupe semaye umoh tok iman lah kalu dio wi gak..:)

      Delete
  5. damai nya bumi fiji ni.Pemandangan macam di malaysia.Sungai yg.tenang tu, tak ada aktiviti memancing ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepanjang lalu kat sungai tuh kak tak nampak lak orang mancing..memukat adelah kot..

      Delete
  6. salam jumaat...

    teringat masa saya lalu Jeli-Grik
    tak boleh laju2 juga ada gajah melintas.
    pemandangan kiri kanan hutan aja..

    Seronok dapat pusing satu pulau...
    pengalaman tu lebih mahal dari kita yang membaca...

    cerita lagi kami suka baca...
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat balqis
      eh..sampai ade gajah laluyer..takutnya..hihihi

      pusing 1 pulau mmg seronok seolah2 byk yg kita blh discover..

      Delete
  7. menarik sebab takde langsung unsur2 kesesakan di situ.. tenang je rasa tengok gambar2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg jalan tuh tak byk kenderaan wpun highway gitu...lori pun tak kelihatan..

      Delete
  8. salam ummu...janganlah kita terlalu mengejar kemajuan sampai hilang keaslian yang ada dalam hidup kita...kak siti perhatikan fiji ni masih lagi hebat dari nilai2 itu semua...jangan sampai dek kerana nak terlampau maju sampai kita semua di kelilingi dengan hutan2 batu...macam tu juga fikiran kita kalau terlampau nak terbuka sampai hilang nilai2 murni yang sepatutnya kita ada...apa2 pun yang penting dalam semua hal pun kesederhanaan adalah sifat yang paling penting....bye ummu..take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti
      itulah yg terjadi pd negara2 yg semakin maju kan kak..ahamdulillah kat sini alam semulajadinya masih terperlihara..orang2 disini mudah bersykur ngan apa yg mrk ade wpun tidak kaya mana..:)

      Delete
  9. Betullah, pemandangan tu macam kat Gua musang... cara gerai kat tepi2 jalan pun hampir sama...
    Yg 'moo' tu pula mengingatkan saya kat jalan Besut -setiu bila balik KB.... jangan harap nak speeding sbb lembu suka sgt lepas atas jalan... huhuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh bila lalu kat sini rs cam homesick tuh..hehehe

      heheh..kat sini lembu yg banyak2 tuh taklah bebas sangat..tuan mrk kontrol lah jgk kan...

      Delete
  10. Ummu, nanti tunjuk bahagian paling maju, apa yang menarik dan hotel yang sesuai; mana la tau nanti kalau kena pergi senang kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr, ade tunjukkan dlm entri yg lepas..inshaallah akan cuba ceritakan balik bila ade ms nanti..

      Delete
  11. Baru tau rupanya tuan blog adventures orangnya....hehe... OKje kurang minat UA...tah apa yg minat pun tak tau semuanya tak minat hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau okje minat apa.....ukur jalan!heheh

      Delete
  12. nampak pemandangannya mcm batu gajah aje..bagunan antik,hijau..jln berbukit..di kelilingi pokok2 besar..dan kt tgh2 ada tasik..kampung suami..

    ReplyDelete
  13. cukup menarik. tq share with us yer

    ReplyDelete
  14. Assalam Ummu..
    rasa dah sampai sana bila tgk semua ni.. sbb semua dh ada dlm picture kt atas..hehe..
    sy pun jenis suka berjln Ummu..dulu masa study, semua negeri kt Semenanjung sy pergi..round2:)

    ReplyDelete
  15. Salam Ummuaidan,

    Susah juga ya kalau xde facility utk muslimah kat masjid sampai nak kena tupe semaye kat rumoh tok ime (he he!!). Macam on d way balik Kelantan juga ya ada org berjual buah. Seronok pulok jalan-jalan kat pulau ni ya, boleh temu tangkup dalam masa sehari ke satu pulau ni??

    ReplyDelete
  16. hrrmmmm...byk kali jgk baca entry Nor,..and trselit pasal masjid takde facilities utk muslimah..trpikir jgk knpa jd macam tu kt sana ye?adakah sbb muslimah tak digalakkan ke masjid?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads