Wednesday, 26 June 2013

Stok Tak boleh Tunggu...

Setelah rancang2 bertanam green veges untuk masa pantang, akhirnya dalam masa menunggu-nunggu masa..sayur2 yang ditanam pun telah hampir matang dan menunggu masa untuk dituai..

Sawi dan pakchoy.. ready for harvest, dibiar lebih seminggu lagi mungkin daunnya semakin matang dan tidak sedap rasanya..sawi pun dah mula berbunga...

Stok sawi yang lebih awal ready..delay masa menuai..akhirnya pokok semakin besar meninggi dan  bunga pun dalam proses nak jadi benih  plak..akhirnya 2 hari yang lepas dituai dan selamat dimasak. Sawi gini takder dijual dipasar disini .sebab tulah precious...

Stok2 yang kemudiannya lak masih kecil dan mungkin will be ready after 3 weeks..begitulah kita hanya boleh merancang..Allah yang menentukan :)

47 comments:

  1. Untung jugak beranak lambat ni UA...sempat lagi makan macam-macam hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh..betul tuh okje..tp sama gak..tempoh berpantangnya okje awal atau lambat branak..hehe

      Delete
  2. Assalam Ummu..
    dah tak sempat nak tunggu tuai.. dah boleh tuai..hehe..
    rezeki lagi lah Ummu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalamatie..
      btul tuh ..rezki dlm dok simpan simpan..:)

      Delete
  3. Salam UA.....weh !!!ingat selamat dah adik Aidan tgk sayur live rupa2nya syok lagi dlm peyut......xsabar tgk baby ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      masih menunggu masa lg ros..baby masih selesa dok dlm tuh...:)

      Delete
  4. sawi ni boleh makan masa pantang...

    ReplyDelete
  5. cantik plak bila tgk dah bunga tu kan UA..geram tgk subur je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bunga sawimmg nampak cantik zila...:)

      Delete
  6. subur molek sawi demo.......kawe punyo anok lagi....heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyok jgk hok tok idup tuh..tok jd supo mulo..

      Delete
  7. Kuning dan hijau bersatu menjadi sangat cantik bunga2 sawi tu. Sayur tanam sendiri mesti lain rasanya...lain sebab hasil usaha sendiri, jaga sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayur tanam sendiri lebih segar..bila nak masak anytime kalauade lehpegi petik...:)

      Delete
  8. Replies
    1. alhamdulillah kan berhasil jgk..

      Delete
  9. tgk sawi segar gini terliur plak heheh...

    ReplyDelete
  10. seronok nyer kak, dpt tgk hasil nyer...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum makyong yang still buyong.. :P
    bila la kawan fiyya ni nak kuar.. suspen betul tau.. hehehe..
    sawi adalah salah 1 sayur yang sangat selamat makan waktu dalam pantang.. mmg baik utk kesihatan luar dan dalaman.. :)
    >> hujan lebat petang semalam... alhamdullillah.. cuaca makin baik.. keadaan jerubu makin pulih.. anak2 dah skolah hari ni.. mudah2an boleh la anak2 kecil kuar main.. kesian kena kuarantin dlm umah 2 hari.. macam 2 tahun bagi diorang.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      sayur yg ditanam nie pun dah nak abes stok dlm pd dok nunggu kawan fiyya nie...heheh
      alhamdulillah ngan turunnya hujan kurang2 leh redakan keadaan kan..

      Delete
  12. kat tempat aku banyak musuhnya.. si Afid tu... geram betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg ikut cuaca jgk..bila panas byk serangga..

      Delete
    2. Ooooo... ye ke...

      Bayangkan, pokok ubi kayu aku pun dia sedut batangnya... melampau sungguh...

      Delete
  13. hati pun berbunga riang tgk tanam2an hijau mcm ni UA. jaga diri yer

    ReplyDelete
  14. sedapnya goreng dgn sos tiram...masak separuh masak

    ReplyDelete
  15. salam UA, napok masih rancak mantau kebun tuh...aidan ari ni tok jjual ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ana.
      dok main jjual dok tuh napoknya...

      Delete
  16. Kakak pulak dok menghitung hari bilalah baby ni nak keluar. Memang macam nak choose date sama birthday dgn ummu dia pulak kakak rasa.

    Tak apalah ummu makan sekarang sebelum berpantang boleh masak macam-macam cara. Pokok pulak subur menggoda apa lagi harvest ajelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..nampaknya gitulah kan kakak...

      mmg tiap2 kali tgk, terasa cam nak harvest jer dr dok simpan2...:)

      Delete
  17. seronok tengok bila apa yang kita tanam membuahkan hasil.. ;)

    ReplyDelete
  18. As salam ummu,

    Hari ni ummu masih menulis, maknanya abang Aidan belum dapat baby lagi.. Dah makin hampir waktu yg ditunggu, saya doakan semoga semuanya selamat dan dipermudahkanNya nanti. Biar saya teka, abang Aidan akan dapat adik pompuan..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry
      Thanks che adry..makin menunggu makin suspens kan..
      hehe..siap nak teka-teka tuh..ok jawapannya inshaallah minggu depan.:)

      Delete
  19. salam ummu...Alhamdulilah...semuanya membuahkan hasil..kak siti semalam dengan bangganya memetik buah peria dan tomato yang dh masak..hehe..kangkung sedang menunggu masa je..sawi pula dalam bulan ramadhan dapatlah dituai...Ummu..kak siti adalah tanam bunga keembung..punyalah gemuk..masaalahnya takada bunga langsung...macam ru ye..haha..Take care ummu...sentiasa bersedia untuk saat2 melahirkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      alhamdulillah banyaknya hasil tanaman kak siti..mmg puas ati gitu..semuanya fresh dr ladang...biasanya keembong senang jer berbunga kan..belum lagi kot tuh kak....

      thanks yer kak siti..

      Delete
  20. assalam ummu...

    ummu ke yg tanam semua ni? eh?
    alhamdulillah, berbakti pd tanah banyak ganjarannya. inshaAllah.. ;)

    ReplyDelete
  21. kemain menghijau sawi-sawi tu...bestnyer saya tengok..

    ReplyDelete
  22. amboii....seronoknya tengok sawi2 ni... saya suka kalau buat mee goreng buh sawi banyak2 dalam nasi goreng pun sedap

    ReplyDelete
  23. salam UA......

    sawi kalau tengah berbunga macam nie...sedap di goreng tau....Yan suka beli sawi yg ada bunga macam nie....

    ReplyDelete
  24. Menjadi-jadi sungguh sayur daun dekat kebun FIji ni.
    Take care dear.

    ReplyDelete
  25. sawi bunga sedap masak ngan kerang...nyum, nyum

    ReplyDelete
  26. Bestnya ada kebun sendiri.. jeles T_T

    ReplyDelete
  27. Takper la kan, still boleh merasa hasilnya.

    ReplyDelete
  28. pantang? sapa maso doh ko kak?

    ReplyDelete
  29. untungnay berbudai pada tanahakn?:))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads