Sunday, 2 June 2013

Nasib Mereka Yang Terbiar ...

Hujung minggu ini nampaknya kami berhujan kat sini..smalam cuaca mendung, hujan seharian dan gelap..langsung takleh kuar kelaman tapi kuar jgklah ke bandar..last minute shopping...

Hari ini alhamdulillah setelah sedikit hujan dipagi hari..cuaca semakin clear..matahari juga telah muncul dan dapatlah jemur pakaian kat luar..Alhamdulillah..cuma terlalu becak untuk kekebun..

Dek kerana tukang kebun sibuk ngan urusan tanaman..semuanya nak tanam sebelum 'maternity leave' nanti..maka laman depan agak terbiar..terutamanya patch bunga-bungaan...

Inilah yang terjadi...

 Zinnia yang dah hampir jadi arwah...kekeringan dan banyak yang telah mati..si taik ayam yang menguasai tempat nampaknya...hajat dihati nak simpan benih tapi belum terbuat lagi..huhuh

 Si marigold atau bunga taik ayam nie pun wpun berbunga tapi pokok dah2nak menyembah bumi ..mungkin sebab angin kot.

 Nasib zinnia putih..hidup segan mati tak mau..Aidan asyik dok kerja petik bunga nie...

Keembung pun hidup sendiri jer selagi hayat dikandung badan...yg nie si tukang kebun kecik tak berminat nak petik..selamat..

Big boss dah mula berbunyi..katanya bunga2 tuh dia nak buang ..buruk sangat kelihatan..huhuh ..itulah kan tukang kebun mmg dah tak larat nak uruskan mereka nie...biarlah dia nak buang pun..nanti lepas 'maternity leave' mungkin leh tanam elok2 semula...inshaallah...:)

18 comments:

  1. kalau saya ni mesti x senang duduk...gatal aje tgn nak kemaskan semula kebun hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa tahan diri..sbb tak larat dok mencangkung..sakit celah paha pun ade...:)

      Delete
  2. Kalau okje mmg tak terlarat nk jaga sbb kurang minat hehe
    Dak Aidan tu tak suka picit buah kaembung ke UA..... Dulu masa kecik suka picit.... Nnti meletup letup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tak reti..maknyer pun tak ajar...heheh..sbb bila picit pun tak der bunyi tuh..

      Delete
  3. assalamualaikum ummu

    tgh layan the impossible..sedinya.kisah benar tsunami.

    nak berkebun tak ada kebun...ehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak..
      takperlah kak..keepmaking doa yer...

      Delete
  4. salam dik,
    Zinnia yg.kering tu bukannya kering dia dah matang dan bersedia untuk dikeringkan dan menjadi benih.Petik semua dan simpan dalam surat khabar kemudian selitkan tempat yg kering saya selalu simpan di bonet kreta..kalau dah kering macam potpori, simpan lah atau taburkan semula ia akan menjadi pokok bunga yg.sangat mudah dijaga,marygoal banyak dah tua tu..yg hitam tu dah menjadi benih, simpan elok2 atau bagi kekawan yg nak.

    Ok selamat berehat.salam mesra selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      rsnya pun cam tuh gak..bunga yg kering tuh masih kat situ..cuba belum bergerak lagi utk memetik dan simpannya..inshaallah akan usahakan jgk..marigold pun ingat nak tanam lain...

      Delete
  5. wah sis, biarlah daddy aidan yg uruskan since dia dah bersuara..ahah...since dah sarat mengndung, biarlah garden terbiar seketika, is okay .jz buat buat tak nampak...hehe..badan lebih penting ma..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..that's why i pun jarang pegi laman depan tuh..malas nak berjalan lebih2...cuma sayang kat benih2 bunga tuh..:)

      Delete
  6. haha, takpelah akak , buat slow2 je haa ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah kalau ade kelaratan..:)

      Delete
  7. kalau nak buat pun buatlah secara perlahan2 yer. jaga diri tu juga ! maaf KA lambat terjah, kebusyan sgt2 lately ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya tak terlarat nak clear kan tuh.cuba kutip benih jer lah...

      Delete
  8. sebelum big boss buang baik ummu simpan benih2 pokok bunga tu. nnti boleh tanam semula :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah dok merancang2nyer..cuma malas nak bergerak jer PD... heheh

      Delete
  9. Salam Ummuaidan,

    Kalau larat dan sempat simpanlah benih bunga tu sebelum dihapus kira oleh big boss. Kalau tidak, nak buat macam mana, selepas pantang besok buat gerakan tanam bunga ganti pulak! Apapun diri sendiri yang lebih utama. Do take care!!

    ReplyDelete
  10. salam<nor..takpela..nanti dh bersalin habis pantang boleh pulihkan semula :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads