Sunday, 9 June 2013

Keinginan Sebelum Tiba Masa

Masih lagi menunggu masa.hehe..

Smalam terasa ya amat beratnya bila nak bergerak hinggalah nak sujud solat pun terasa susah..ingat dah nak mendekati saat, namun masih belum sampai seruan lak lagi...:)

Alang-alang belum tiba waktunya nie..masih ade beberapa keinginan yang terlintas untuk disempurnakan sebelum sampai waktunya... kang tak dapek nak nolong...


Lama teringin nak makan nasi lemak, namun kerana kekurangan bahan disebabkan coconut supply samada dari pasar atau atas pokok susah nak dapat (effect beberapa bulan slps taufan), last2 guna santan dalam tin lah jugak..Guna resepi baru untuk buat sambal..manis sikit dan kurang pedas, namun rupa gelap sikit sebab letak belacan ngan asam jawa..memang sedap..sold out!


Lepas buat kek kukus buah-buahan beberapa minggu lepas, rasa teringin nak makan lagi..hehe.. Suruh big boss belikan bahan2 semalam. Pagi nie,suami mithali tuh jugak kena pukul, mentega, margarine bagai..sampailah kena potong aluminium foil untuk kukus..ketua chef cuma bagi arahan dan finalised sahaja..heheh. Bila dah siap dia jgk yang beriya2 nak potong..suruh ambik gambar..kikikiki....yang bos kecik lak kemain lagi dok ulang mengangkut...cam dia lak yg ngidam..hehehe

Apalagi yang kempunan yer..mcm dah takder dlm kotak pikiran...jangan dok susah2 pikir2..kang susah2 nak kena buat plak..hehehe

42 comments:

  1. Salam... rajinnya masak nasi lemak...

    dah lama x masak nasi lemak bertahun2 jugaklah.. selalu beli aja 2 bungkus he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam balqis..
      kalau akak dok sana pun bukannya rajin sgt nak masak nasi lemak nie..tp mungkin ade lah jgk ketikanya..heheh

      Delete
  2. salam UA, nati dlm pantang sapa mai jaga? ok ummu take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      pantang nanti bertiga jer..aidan ngan ayahnyer jer yg jaga..heheh

      Delete
  3. salam ummu....sempat lagi mengidam macam2 tu...Tapi memang macam tu kan ummu kalau kita teringin macam2 tu masa tu jugak nak buatkan..tambah2 lagi kalau bahan2nya adakan...macam hari tu kak siti tiba2 teringin makan serabai...dan2 punggah peti ais cari bahan...nasib baik ada terus buat..haha...Apa2 pun tahniah buat abuaidan kerana rajin membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      mmg betul kak siti..kalau ade bhn2+ kerajinan sure tak tunggu lama nyer..heheh..lama dah tak makan serabai, kak siti sebut br terpikir..hehe

      Delete
  4. sedap kek kukus tu. Bila dah bersalin, abuaidan kena ambilalih tugas dapur ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksalah dia merajinkan diri kedapur kak..kalo tak kebulurlah nanti heheh

      Delete
  5. Assalamualaikum ummu
    Semoga ummu selamat bersalin dan dipermudahkan Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam azmatun..
      Inshaallah ..thanks diatas doa itu...lama tak dengaq citer..:)

      Delete
  6. Slm sis..moga dipermudahkan urusan bersalin dan selamat semuanya..saya pernah masak nasi lemak dgn cara tambah minyak masak sikit...ada bau nasi lemak la..cuma kurang lemak..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam azlina..
      haa..takder taruk santan yer...itu cam nasi minyak agaknyer tuh..heheh

      Delete
    2. Takda tumis empat sekawan..taruk halia ja..minyam tambah masa nasi panas..bau lagi nasi lemak..heheheh

      Delete
  7. Hahhaha susah2 pikir kang, bahaya gak UA. tapi dah ada orang semangat jadi chef tu,why not... wahh siap suruh ambik gambar, sama macam papa JJ, kalau dia buat something penuh dedikasi, kalut suruh snap gambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..Tahlah diorang nier..kalau apapun cam beriya sgt srh kita letak dlm blog..gambar2 ker,citer2ker..hehe..depa sendiri bukan nak berblog kan ..:)

      Delete
  8. Indahnya, bila apa juga yang diidami diendahkan si suami tersayang. Tapi, bimbang nanti fikir-fikirkan tentang "kekempunanan" saja, ummuaidan mungkin seterusnya ni... hanya perlu sebut-sebut perihal makanan biasa saja, hihih. Semoga segala-galanya di dalam peliharaan Allah jua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalaulah semuanya dia mampu bak kata paktemuk alangkah indahnya.heheh..tidak boleh berangan ttg makanan lebih2 lagi kan..tp kalau dah teringin tuh tak dptlah nak ngelak kan slg termampu..heheh..
      thanks pak temuk..

      Delete
  9. INSYALLAH everything's gonna be ok. i just wait good news dari Fiji... menunggu hari ye.. hati2 yee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank u very much sis..berdebar lak nie ramai yg dok tunggu2 news nie..heheh

      Delete
  10. sedapnya nasi lemak... nasi baik baru jer makan, kalau tak harus juga saya masak hujung minggu ni...
    wow, other half pun pandai baking kek rupanya... lepas ni boleh la order jer... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm..bukan senang nak mengorder camtuh jer tuh..heheh..kalau mood dia best mmg senang..kalau time busy kang kenalahnungu jgk..hehe

      Delete
  11. Moga bahagia dan selamat bersalin.
    Rajinnya buat kek lagi. Mama punkdg pakai santan tin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks a lot Mama Ju,
      Heheh..kek tuh ade orang sanggup tlg blhlah buat hehe

      Delete
  12. sedap nyer, sempat juga buat sebelum nak berpantang2 nanti yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tunaikan kan..kang bila berpantang lama lakkena tunggu ..hehe

      Delete
  13. encik bos nak tolong kira ok la tu... senang sikti keje.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa itulah..kerja bagi2 arahan cukuplah..janji siap..:)

      Delete
  14. hebat la sis! haha. have a happy labour process ya! jiayou jiayou!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks a lot leng lui..still waiting for the show ..huhuh

      Delete
  15. selagi sempat ni makan puas2 UA :-)

    saya dulu tingat lagi beberapa jam sebelum bersalin (time dah rasa contraction sikit2) sempat masuk dapur last minute goreng cempedak sebab dah tahu lepas tu dah tak dpt makan haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan puas2 sampai jd cam ikan paus kan..heheh

      Heheh..menyempat lagi tuh ..tak muntah kuar yer ms tgk contractions tuh..sy dl makan telur separuh masak...muntah semuanya balik...

      Delete
  16. amboi kak ummmu kemain..jeles la..nak ckit..moga d pmudahkan perjuangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..nak wat camaner.nafsu makan tuh bertmbah2 zila..
      thanks a lot.

      Delete
  17. Sambal nasi lemak letak belacan? Erm, macam x sesuai lak dgn tekak Tedi. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tedi..kena cuba baru tau..:)

      Delete
  18. Nasi lemak kalau tak nampak gambar memang tak sah UA hehe....
    Kalau Okje sambal tu mmg suka yg manis sikit, hehe lawan pulak ngan ikan bilis yg dah sedia masin... Memang terangkat le time makan hehe...
    Tak yah tunggu taufan okje ni UA, kalau buat nasi lemak sokmo pakai santan packet ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh okje..once dah try buat yg manis rs sedap lak..yg penting tak pedas big boss pun leh makan byk..hehe

      Delete
  19. Salam Ummuaidan,

    Wah, nasi lemak sold out kat Fiji eh, he he! Santan kotak ok je kalau xde yg perah punya. Tengah melayan tekak sementara tunggu masa ya1 Pastu kena pantang, byk yg xleh makan, kan! Sekarang makanlah (terutama yg xleh makan nanti) dan minumlah (terutama air sejuk berais tu) sementara sebelum pentang!!

    ReplyDelete
  20. balun kak Ummu Aidan belagi boleh makan nie..nanti kempunan pulak masa pantang nanti.tetiba teringat pulak pasal pajeri nenas bila akak describe kan akak punya sambal tu..best jugak pekena dengan nasi lemak ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..bagusnya zayri nie bagi semangat tuk akak tambahkan lg berat badan..pajeri nenas makan ngan nasi lemak yer..sedap err..

      Delete
  21. dah lama k'imi tak pekena nasi lemak tau :(( kek buah tu feberet Abah k'imi :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads