Saturday, 22 June 2013

Berbunga Bunga Mat Bunga

Actually orang yang menanam nie namanya bukan Mat Bunga..pun bukan jenis mat-mat bunga..namun kerana bunga ditanam oleh seorang lelaki kita panggil jer lah mat bunga juga..:). Mat bunga nie dahulunya tidak menggalakkan bininya tanam bunga tiba2 tengok dia lak yg menanam pokok bunga..hohohoh

Rasanya usia pokok bunga nie dah setahun lebih..baru nampak bunganya..gabungan ungu kebiruan dan putih..

Rasanya bunga nie berubah dari warna ungu menjadi putih setelah agak lama sikit masanya..

Cantikkan bila bercampur gini..

Yang masih muda..ungu

Inilah pokoknya...

Bila ditanya tuan yang menanamnya apa nama pokok bunga nie..jawabnya "don't know.."

Hmm..mcm bunga kenanga kan..? Ade sesiapa tahu nama sebenar pokok bunga nie?

12 comments:

  1. Rasa dulu pernah tanam kat rumah. Wangi sgt bau dia.....takkan bunga melor kut? X pasti pulak....teka je. Hehe

    ReplyDelete
  2. salam Ummu..
    cantik je tgk campuran colour ungu+putih... tapi atie pun tak tahu ni bunga ape..hehe:)

    ReplyDelete
  3. Kalau tengok daun macam daun bunga kenanga ummu tapi bunganya kakak ingat bunga orkid tau. Cantiklah ummu. Kakak kalau bunga suka sangat. Tapi kakak tanam semua dalam pasu sebab tak ada ruang tanah. Kalau macam rumah ummu ni kawasan luas banyak boleh tanam - puas tengok:)

    ReplyDelete
  4. berumtung pokok2 ni hari2 jumpa tuannya sambil capture..

    bunga kenanga kut..entah..nor lagi le..ngak bisa tahu..

    ReplyDelete
  5. As Salam Ummuaidan,

    Salam perkenalan dari akak di bumi Malaya ni. I'm your silent reader. Pokok bunga ni di gelar'Yesterday,Today and Tomorrow' atau scientific namenya Brunfelsia pauciflora 'Floribunda' . Ia digelar demikian mungkin sebab pertukaran warnanya sebanyak 3 kali, mula2 purple terang after sometimes bertukar menjadi light purple dan akhirnya bertukar menjadi putih.Bunga ni wangi sangat tapi bila terlalu wangi baunye tak menyenangkan bagi akak.
    Wasallam Ummu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak Arina..
      thanks a lot for being my silent reader..and for the info to..baru tahu nama pokok bunga nie yang unik nie..mmg bila perhatikan yg tua tuh semakin putih kalernya...tang bau tuh lak kurang perasan sangat..heheh

      Delete
  6. akak fail bab nama pokok2 ni hehe...yg biasa tgk,tau la sikit2...wangikah baunya?

    ReplyDelete
  7. wah boleh bertukar-tukar warna lagi.. dari purple jadi putih ek... saya pun buta bunga.. hihih, x dpt nak menolong

    ReplyDelete
  8. macam Jasmin pun ada. Bau best tak, pepel gini cantik... saya suka.

    ReplyDelete
  9. bunga ap tu kak nor...adehhh..mcm2x tanaman yg ada kat atas bumi ni kan...tahu gan tak tahu jer ^^

    ReplyDelete
  10. As salam ummu,
    Betul nama yg Arina berikan tu. Saya ada tanam pokok ni kat rumah. Bunga sgt harum dan bertahan lama. Info pokok blh search kat blog saya kalau nak baca.

    ReplyDelete
  11. haaa...betulla kta k arina tu ,eheheh!!!mmg cantik bunag ni...eechaa mesti suka kalu dia nmpak coz she is obsessed towards purple..anything in purple :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads