Sunday, 2 June 2013

Beriyani Menjadi Nasi Tomato

Gara2 kena goda berlalu2 oleh Okje akan nasi beriyani..akhirnya tuan tanah pun kecundang jugak..mana tidaknya orang disana dapat makan nasi beriyani kenduri yang begitu enak..orang kat sini berkurun tak jumpa nasi beriyani..not even masa kenduri kendara...

Nak makan kena buat sendiri..nak buat kena google recipe..try and error..untung badan sedap..tak untung, lekat kat tekak jwbnya...hehehe

So google nyer google.. jumpa satu resepi yang cam gempak jer tajuknya..mcm dah konpiden habes mesti sedap nyer nanti...heheh.. pun mulalah operasi memberiyani..taklah susah sangat pun..takyah buat banyak2 lauk (sebab katanya ya ampun sedap)..semua masuk sekali...akhirnya terhasillah....


Nasi Beriyani Pakistan katanya resepi. Dalam dok men'try' tuh timbul kemusykilan..naper rasanya cam nasi tomato jer..ade masam2 sket...resepi tuh mesti tak salah kan sebab ikut taste tuannyer mestilah sedap pdnya..pd kita blom tentu..atau mungkinkah kerana kreatif sangat dok adjust resepi ikut bahan2 yang ade..tomato takde, letak tomato puri.. yang lainnya tuh tak material sangat jika terkurang...hmmmmm...

Alhamdulillah big boss jenis tak cerewet..tetap makan dengan bertambah2 lagi dan sedap tak sedap, tetap cakap "nice...very nice...".  Cuma small bos yang berani mengatakan..."not nice..i don't like" (berkali2 cakap tuh)..huhuhu sampai hati ko nak.

Sib baik semuanya habes jugak 2 kali makan...:)

29 comments:

  1. salam UA, hmmmm baru lps makan kenduri...nasi briani...hehehe...mcm sedap tuh...jujurnyer komen aidan...hehehe...sabo je la ummu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      ok jgk rsnya cuma mcm masam2 gitu..tuh yg aidan tak suka tuh...

      Delete
  2. Salam ummuaidan. Tahniah kerana berani men"try" masak nasi beriani Pakistan tu. Mungkin nasi beriani Pakistan = nasi tomato Malaysia/Fiji. Tak mengapalah, yang penting, semuanya licin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pak temuk..
      sebenarnya tgk resepi tuh nampak gempak sgt,..ingat betul2lah ngam..tp mana tahu tak kena ngan taste kita kan...heheh

      Delete
  3. wah...wah rajin sungguh ummu ni. sehat babyyg ada kat dlm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak makan kena buat sendiri kak...

      Delete
  4. Slm sis..bos kecik tu juri yg cerewet ka?hehehe..rajin sis masak beria..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg aidan tuh penentu makanan sedap ker tak..heheh

      Delete
  5. Been there, done that..
    Bertabahlah wahai hati.
    Tapi kalau ikut "mata" K.Sham, aci sgt dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..paham2 lah kaksham dgn mereka2 yg cerewet bagai nie..nie baru sorang ..
      rs dh sedap cuma masam yogurt tuh yglebih

      Delete
  6. Kakak saya suka masak nasi beriani, cara dia masak senang sahaja, dia guna rempah beriani maggi; satu packet untuk 2-3 cawan beras. Kalau orang makan, tak tahu maggi punya, orang kata sedap.

    ReplyDelete
  7. Salam ummuaidan,

    Maklong tak pernah masak nasi beriani sendiri walaupun dah ada dijual rempahnya.

    Setakat ni yang berani di masa ialah nasi minyak.nasi tomato dan nasi2 yang dirasa disukai oleh ahli rumah dan senang dibuat.

    Apa pun tahniah masakan tu habis dimakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maklong..
      nasi yg maklong pandai buat tuh sy lak tak pernah cuba..nak guna rempah tak mudah nak dapat...

      Delete
  8. Assalam Ummu..
    wah! try & error pun nampak sedap bah nasi beriyani ni..hehe.. atie lagi lah, nak buat tak reti..makan kt kedai kekadang rasa tak spt yg diharapkan..hehe..
    kena lah belajar jg ni nak dpt rasa yg betul2 umph!..:)
    bos kecik tu dah pandai komplen ye? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      kalau ade perencah bolh ikut resepi mrk jer atie..kat sini susah nak dpt..tuh yg cari resepi yg rmpah buat sendiri
      bos kecik tuhkan mmg high taste sikit..hehe

      Delete
  9. hehehe...sy ketawa baca tu, sampai hati aidan yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah selamba jer cakap tak sedap..huhuh

      Delete
  10. hehehe..xpe la janji makan..rupaada tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..lps jgk kempunan yer..:)

      Delete
  11. bos kecik tu terlampau jujur sampaikan maknya terasa hati..hehe

    kena buat selalu baru terbiasa ngan tekak anak..nnti baru dia puji sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..niebaru first time cuba..agaknya tak kena ngan selera dia rs masam2 sikit gitu...tapkerlah lain kali cuba style lain lak..

      Delete
  12. assalam,

    takper lah sedap ke tak sedap janji abis jugakkan...

    bos kecil tak kisah sangat ...yg penting big bos ckp nice tu yg lbh baik..

    tahniah lah berjaya jgk menery resipi baru utk klarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bunda..
      betul tuh.kalau buang jer gitu lagi sakit ati dan membazir..sib baik bos besar makan ..:)

      Delete
  13. tak kisahlah janji sedap yer UA

    ReplyDelete
  14. sebenornya beriani pakistan memang sedap.. mengandung HS dulu akak tengah buat degree di UKM kampus caw KL.. tumpang kelas di HKL.. di pintu keluar tu ada restoran Hassan Shah... tiap2 minggu pkena nasi beriani nya wp tukang masak dia pekeja Indon.. teringat2 je kalau tak makan... he he jgn UA terliur sudah ... apa pun dah cuba kan.. kena buat lagi tu.. si Aidan tu memang tak kena selera dia la tu.. nanti mommy buat lagi ya..

    ReplyDelete
  15. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji nampak sedap aje tuh! Janji licin sudah, bos besar kata sedap! Next time kena cari resepi version yang kurang masam agar bos kecik puas hati pula! Nak tergelak dengan - sampai hati ko nak!, he he!!

    ReplyDelete
  16. Haha...alahai siannya mak buyung nun jauh dari tanah air...terliur rupanya....kalau dekat,.... tak tentu lagi nak masakkan sebab tak tahu haha!

    Tapi nampak macam jadi je UA...bolehlah tu....lepas beranak nanti buat sekali lagi yeh! hehe
    Letak rempah briyani ke tak tu?

    ReplyDelete
  17. Nampak sedap tuh.hihi biasalah budak kecik mmg sentiasa jujur dlm bkata2...nampaknya aidan jd juri yg lebih dipercayaila kot hihi

    ReplyDelete
  18. ngehehe!!okla tu Nor,..janji sedap and boleh di makan :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads