Friday, 7 June 2013

Bersakit-sakit Suami, Bersusah-susah Isteri

Sejak sebulan lebih yang lepas sang suami kerap mengadu kepada sang isterinya akan sakit pada otot dilengan dan shoulder blade. Sakit sehinggakan ade kalanya hendak menggerakkan tangan pun teramat sakitnya..bila tidur jugak tidak lena kerana kesakitan. 

Sakit yang berpunca dari kerja2 pertukangan sang suami sewaktu membuat Computer Lab Project, al maklumlah tidak menggunakan the right tools..kebanyakkannya menggunakan tangan dan sendi..

Pernah sang isteri pada awalnya cuba memberikan urutan kepada sang suami kerana berasa sangat kasihan..namun keesokkanya harinya langsung bertambah2 sakit sehinggakan leher pun tak boleh digerakkan. macam robot gitu..

Kemudian sang suami berjumpa dengan physiotherapist, sakit yang dikenal pasti 'rotator cuff'..diberi simple rawatan dan prescriptions namun menasihatkan banyakkan berehat untuk merehatkan otot sepenuhnya..  

Illustration showing rotator cuff
gambar ehsan sini

Banyak kerja2 tak dapat dibuat sang suami seperti penyelenggaraan laman dan juga cita2nya untuk membuat   baby cot juga terpaksa dilupakan...

Kemudian sang isteri mencadangkan bertungku sebagai  salah satu ikhtiar. Maka bertungkulah hampir seminggu tiap2 malam..sedikit relief namun masih ade part yang sakit...

Kemudian sang isteri berpikir2..lalu berkatalah kepada sang suami...

"ingat tak masa mengandungkan anak pertama dulu awak juga pernah sakit yg agak lama..awak mengalami gastritis lebih kurang 3 bulan sehingga kurus2 badan jadinya...". gastritis gara2 sang isteri memasak banyak menggunakan cili sedangkan sang suami tak boleh makan cili (namun mendiamkan diri untuk jaga hati sang isteri)

"saya rasa sakit awak kali nie tidaklah akan berkekalan lama..inshaallah seperti dahulu jugak akan beransur sembuh...mungkin ini cuma pembawakan budak.."walaupun bukan awak yg mengandung

"mungkin Allah hendak awak merasa kesusahan mahupun kesakitan seperti yang dialami oleh isteri awak yg sarat pregnant agar awak lebih berfikir dan memahami keadaan isteri awak.."

"...mungkin juga betul kata2 awak tuh" jawab sang suami.. 

Mungkin biasa kan suami mendapat tempias sewaktu isterinya mengandung..samada tempias yang kecil2 seperti demam dan mabuk2 hinggalah kesakitan yang lebih lagi..

37 comments:

  1. biasa kn... suami sy mmg dr awl sy hamil dia dh dpt tempias... sakit tu tnda Allah syg.. moga cepat sembuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...awak pun mengalaminya jgk yer...
      thanks...amin...

      Delete
  2. Oh... ummu pun percaya ini juga ye. Kakak ingat keluarga kakak aje. Kadang memang macam itu. Ada yg lagi teruk ummu dia boleh mabuk dan mengidam. Nanti bila isteri bersalin dia pun sembuh juga.... macam kelakar tapi ini betul terjadi kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mcm mitos tp benar kan...moga2 sembuhlah dengan msnya nanti kan..

      Delete
  3. I heard... That shows how close u two are, feeling the uncomfortness for each others sake. Mudah-mudahan tak lama la kesakitan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ker nas..mcm berkait kan...
      harap2nya gitulah.nanti kang susah nak dokong baby lak..

      Delete
  4. macam akak dulu, hubby yang agak kemaruk makan.. sangat2 kemaruk. sedang kan akak. macma biasa je. hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..dah mcm terbalik lak tuh kan...:)

      Delete
  5. mudah-mudahan cepat sembuh hendakNYA..

    ReplyDelete
  6. rotator cuff tu ada relate ke dgn mengandung? confuse sikit tang "tempias" tu, hehehe :) sorry...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takder relate..cuma sakit tuh yg mcm tempias laknyer...

      Delete
  7. oo macam tu ye..ada juga sestgh macm tu..rasanya suami nor ok je..apa2 pun smua ada hikmahnya..

    sakit blkg tu yg tak thn tu..baby besar sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit blakang tuh mmg..sampailah bersalin barulah lega..

      Delete
  8. ummuaidan: risau betul kan kalau suami kita sakit...biar dia byk rest. you pun sama jgn kerja teruk2 sgt...sama2 jaga ok..semoga semuanya OK, insyaallah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh PD..dahla kita tak larat nak buat kerja kena bergantung kat dia..bila dia sakit lak..makinlah susah kan..
      thanks a lot PD..

      Delete
  9. yup mungkin juga tu, moga en hubby UA cepat sembuh yer

    ReplyDelete
  10. kat sana tak de tampal koyok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya takder tuh kat pharmacy camtuh..

      Delete
  11. salam UA, frozen shoulder kot ummu...hope abuaidan getting well vy soon...INSYAALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn frozen shoulder ana..sakit sendi2 bahu ngan belakang..thanks for yr wish ana..

      Delete
  12. salam dik,
    laa rehatlah banyak2.jaga diri dan ceria selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak...
      itulah cuba balancekan antara rehat yg kerja2 umah yg mana patut..tak jd tongkang pecah kang..

      Delete
  13. Salam Sis, Saya pernah sakit macam tu.. Alhamdulillah minum jus nenas (matang) tiap2 hari semasa perut kosong selama 1 bulan lebih.. sembuh ( Doktor kata saya tak mungkin boleh sembuh ). :)

    ReplyDelete
  14. Salam Sis, Saya pernah sakit macam tu.. Alhamdulillah minum jus nenas (matang) tiap2 hari semasa perut kosong selama 1 bulan lebih.. sembuh ( Doktor kata saya tak mungkin boleh sembuh ). :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ilmar..
      Betul tuh..sakit yg exactly the same yer..akak tringin gak nak tahu detail..hubby cakap takut kena gastrik makan jus nenas...

      Delete
  15. Moga bahagia dan selamat semuanya.
    Rehatlah.

    ReplyDelete
  16. ada pernah dengar camtu jgk..tapi tak pernah berlaku pada kak zu dan abang megat..mabuklah kak zu sorang sorang..kremlah kaki kak zu sepanjang malam bila hampir2 bulan kelahiran..hilang selera makan sorang2 jgk..yg pastu abang megat tetap berselera makan dan lena dengan jayanya..hehe

    untunglah ummu..suami berasa sedikit kesukaran yang ummu hadapi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..lawaklah kakzu ngan abg megat nie..takper yg pentingnya abg megat ngan kakzu ttp hidup rukun damai bertahun2..alhamdulillah..

      Delete
  17. so far dah 3 anak suami tak penah kena tempias sakit2 , tapi tempias sang isteri yg asik naik angin aje adalah hihii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tempias naik angin pun ade jgk tuh ...heheh

      Delete
  18. Salam Ummuaidan,

    Pak Aji pun dapat juga bahagian tempias ni, dia yang pening loya, tak larat nak bangun rasa bumi berputar - baru dia tahu macam mana alahan orang mengandung. Time tu Mak Aji xde pun alahan tu, mengandung peringkat awal tapi steady je! He he, rasakan!!

    ReplyDelete
  19. logik jugak reason tu UA... walaupun alasan nak memujuk sebenarnya hehe!
    So sekarang ni dah elok ke belum? susah jugak tu nanti.... sapa nak angkat isteri dia naik keta bila sakit nak bersalin? hehe

    ReplyDelete
  20. saya rasa masuk akal juga telatah sang isteri tu... ada juga suami yang alahan bila isteri dah nak sampai bulan... biasa yg saya selalu dengar awal2 mengandung jer...

    ReplyDelete
  21. ehehehe!!!sang suami yg disini selalunya trlebih dahulu mngalami sickness sbelum sang isteri mula merasakan sickness :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads