Sunday, 23 June 2013

Tok Sah Piah


Pagi lepas malam, petang lepas pagi, malam lepas petang dok nunggu saat datangnya sesuatu petanda namun nampaknya masih lagi harus terus bersabar, selagi belum sampai tempoh yang Allah telah tetapkan..:)

Hendak dok baring rehat2 jer terasa rimas jadinya..kalau dok diam tak buat apa2 pun kepala mulalah berfikir bermacam2 teori..so elok jer bangun, masuk dapur dan keep busy..kan?..apa lagi yg boleh dibuat..:)

Bukan rajin sebenarnya mak buyung nie..cuma bila ade keinginan ditambah lak resepi boleh digodek2, digoogle..ade sikit kederat (banyak lg nafsu nak makan), maka merajinkan diri mencuba buat Tau Sar Piah nie.

Makanan chinese yg menjadi feveret dari kecik2 dulu hinggalah ke tua bangka sekarang..masa kecik2 dulu selalu beli bila nampak kat kedai, dibungkus dlm kertas warna putih gitu..masa kerja nga Chinese dulu pun depa selalu belanja Tau Sar Piah made in Penang yang best tuh.

So bila buat sendiri taklah susah sangat kalau ikut resepi betul2..nak buat pun tak lama sangat masanya kalau dan plan awal2 merendam kacang hijau dan sebagainya...

Hasilnya? 

Alhamdulillah bab kulit tuh memang menjadi 100%, cuma bahagian inti jer ade sikit kekurangannya, 80% menjadi..tidak berapa kering dan berderai seperti yang dijual..mungkin masa masak kena keringkan lebih lama lagi..tapi taste not bad...

Somehow alhamdulillah tercapai jgklah hasrat nak makan Tau Sar Piah atau nama kampungnya Tok Sah Piah nie sebelum pantang..:)


19 comments:

  1. salam UA, de lg wat tok sah piah tu....napok j'jadi mace ori ....syukur la de make, kalu tk kompunan plk adik aidan tuh..tk cr

    ReplyDelete
  2. kue peberet sy gak ni, tp tk penah tepikir nak buat sendiri...hehehe

    ReplyDelete
  3. dah pantang nanti..takleh nak makan ikut nafsu la lagi hehe..so skrg,nak makan apa,makan ja...

    akak nampak mcm susah nak buat benda tu hehe...Nor buat nampak menjadi..cantik kulitnya

    ReplyDelete
  4. owh saya suka niii... lama dah tak makan. cantik la u buat, serius senang??? ok nnt ada masa buh resepi please mana tau kot-kot bahan2nya dalam capaian saya :D

    ReplyDelete
  5. Salam UA....lamanya tak berkesempatan jenguk sini. Belum toba masa lahi rupanya :D whatever it is take a great care.

    Ya allah lama berpuluh tahun tak mkn kuih fervet saya niii...memang menyingkap kenangan zaman kanak2 betullah. Suka mkn tp first time tahu nama kuih ni. Nampak dr rupa dah sebijik menjadi. Nak kena rewuest resepi ni :D

    ReplyDelete
  6. kuih ni ayut tahu..chinese suke kuih ni..ayut krg ckit bnda ni..hihihi ^^

    ReplyDelete
  7. Sedap kuih ni.....masih bertenaga ummu buat kuih yek....:D

    ReplyDelete
  8. WAO! SIs! i tak pernah buat ni pun! u r so geng! lepas ni boleh buat bisness dah...terpegun!

    ReplyDelete
  9. nape zila x penah makan ni...nak rasa sikit kakak..macam best je rapuh2 gitu

    ReplyDelete
  10. Pernh tgk tapi x tahu nama.. Oo.. Rasa2 mcm pnh mkn jer..

    ReplyDelete
  11. Assalam Ummu..
    1st time atie dengar nama kuih Tau Sar Pia..haha.. (paling failed bab nama2 mknan).. makan pun tak pernah lg...huhu

    ReplyDelete
  12. Akak pun tak pernah makan...

    ReplyDelete
  13. salam UA...saya pun suka makan benda nih hehe

    ReplyDelete
  14. rajin nyer kak.... takpe kak duk banyakkan pusing2 rumah, pusing2 kebun biar cpt dpt tanda tuh yek

    ReplyDelete
  15. hebatnya ummu pandai masak kuih yang pelik ni saya tak pernah makan

    ReplyDelete
  16. Rasanya benda ni OKje pernah makan.....masa anak sedara beli dari Indonesia...tapi dia panggil bakpiah...lebih kurang jugak kan....
    Sure yg UA ni lagi sedap...sebab buat sendiri dan fresh from the oven pulak tu...

    ReplyDelete
  17. best ni, KA x pernah buat sendiri hehehe

    ReplyDelete
  18. salam... rajinnya lahai... kita yang bersenang lenang kat rumah ni pun kadang malas... he..he..

    ReplyDelete
  19. lorrhhhh...namanya cam tu ke...xtau pun..tau mkn je :P pssstttt...samala kita ..k imi pun suka yg amat :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads