Saturday, 8 June 2013

Rezeki Tak Pergi Kenduri

Actually malam tadi ade jemputan kenduri rumah kawan..doa selamat untuk bapanya yang beransur sembuh dari sakit. Mulanya ingat nak ikut, pastuh pikir2 nak dok tunggu 2, 3 jam kat situ mahulah naik sakit belakang dan bontot bagai..elok dok umah hantarkan tentera2 jer pegi..hehe.

Bila depa dah takder,cuba2 untuk rest dan tidur awal..tapi manalah leh tido lena selagi tak tengok hero kecik  tido lena celah ketiak..biasalah kan..:)

So almost 10pm baru depa balik..hampir terlelap mak buyong, namun hero kecik biasalah tiap kali masuk umah cepat2 carik maknya siap bagi salam berkali2 lagi..

Seperti yang dijangka, ade jugak yang dibekalkan tuan rumah untuk mak buyong..namun simpan dalam fridge dulu, hari ini baru wat makan..yang bestnya takyah masak!

 Kuih muih indian..1 jenis dah habis ngap sblm amek gambar..

Seperiuk kari ayam yang penuh ngan isi..siap ngan nasi putih lagi..

Cukup untuk lunch dan dinner..mak buyong bolehlah berehat dari masak2 tp still lah kena keep busy wat kerja2 lain...yang tak bestnya bos kecik lah macam kena selsema hari nie..hidung dah berair..agaknya kena angin sejuk smalam kot..

30 comments:

  1. Assalam Ummu..
    rezeki dr kenduri ye..Alhamdulillah..
    dapat lah rest dr memasak hr ni..hehe..
    kena bagi hero tumpis Fiji tu makan ubat cepat tau..takut melarat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      Alhamdulillah hari ni hero tumpis tuh nampaknya dahok..:)

      Delete
  2. Salam ummu..menghitung hari yer..:D
    banyak tu bekalan dr tempat kenduri...untung kalau ada kenduri..takyah fikir apa nak masak..hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..heheh..hari2 dok hitung nie..

      itulah bila kenduri umah kengkawan biasanya ade gak rezki lebih..:)

      Delete
  3. Sekali sekala rest periuk senduk best kan, tak pening nak fikir masak apa ktung ktang. Cepat sembuh yer hero.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah hero kecik nampaknya tuh dah semakin ok daa...thanks for wishing

      Delete
  4. sedap nampak kari ayam tu... rehat banyak2 ye ummu... harap aidan sempat sembuh sblm adik lahir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks wanie..
      risau jgk smalam..tp alhamdulillah harinie keadaannya nampak better

      Delete
  5. amboi kak ummu..aah rugi la zila xpegi..akak kalau tapau bg zila sikit..sedap nampak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..bolehjer kalau zila nak, akak tapaukan nanti..:)

      Delete
  6. Salam Ummuaidan,

    Sana pun sibuk kenduri juga ya. Kalau kat sini cuti sekolah setiap Sabtu Ahad ada kenduri kahwin, memang x payah masak bila weekend, makan lauk kenduri je, ada yg sampai dua tiga dalam sehari, antara larat ngan x larat pergi je! Kuih yang kiri tu sekali pandang macam buah tanjung je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      sini kenduri jrg2 jer makji..kebetulan jer tuh..
      wah bkn main lg kan jemputan tuh...duit 'ngele' pun keno jgk kan makji..hehe

      Delete
  7. salam...

    wahh... rezeki jangan ditolak he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      betul2..janji makanan..sebat jer...

      Delete
  8. salam kak nor..!!!!!!!!!!!lame tak menjengah sini ^^ Akak sehat?baby sehat?aidan ok?hihihi...kira berkat utk org umah la tu kak...byk skali memberi yer... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ayut..kami semua sehat..ayut camaner, semua ok ker?

      Delete
  9. Alhamdulillah, banyak tu, tak yah masak boleh rehat.Banyakkan rehat k.Salam ingatan mesra dari jauh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks akak..
      smalam mmg tak masak pun..rest jer..tp punyalah berat bahagian bwh perut tuh..siksa nak bergerak..

      Delete
  10. alhamdulillah rezeki :-)

    selalunya mak buyung memang dapat kelebihan & keutamaan kan hihii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker...agaknya sbb keadaan mak buyung mudah mendpt belas kasehan kan..hhihi

      Delete
  11. Salam UA...windu la.....btw rezeki nak buyung mmg sentiasa melimpah ruah ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..windu jgk...
      alhamdulillah rezki org tak larat..heheh

      Delete
  12. Tak pergi pun dapat habuan yeh UA....
    Memang itulah yg ditunggu tunggu cuti masak sehari hehe
    Banyak jugak tu lauk dia bagi.... mmg puaslah makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuti masak pun kena gak tak lehnak berehat dr kerja lain okje..hehehe..

      Delete
  13. salam UA, byk nyer bekalan tuh, blh thn 2 ari tk yah masak...sesekali cuti memasak mmg bahagia kan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sehari jer ana..biasa takleh nak simpan lelamer..
      tunggu nanti cuti yg bakal tiba nie lak..heheh

      Delete
  14. horrey, boleh cuti masak sekejap... banyak juga yang mereka kirim, mmg pemurah org2 kat sana :)

    ReplyDelete
  15. wah mmg rezeki betul ni hehehe

    ReplyDelete
  16. part pasal kenduri nie especially kalau kari ayam PERGH yang semalaman tu panas balik cicah roti tu yang terangkat tu..pekena dengan air the o panas.pastu tido petang dengan angina sepoi2..lena tu

    ReplyDelete
  17. seperiuk bekalannya ???bagus betul tuan rumah tukan Nor..alhamdulillah,rezeki :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads