Monday, 10 June 2013

Sapa Cepat Dialah Yang Dapat!


Dua hari yang lepas, dengan tidak tersangka spotted sebiji tomato telah hampir masak. Terkejut jugak, macam mana boleh terselamat dari sahabat alam nie..dorang tak nampak agaknya..kalau tak mmg tak menyempatlah jawabnya tukang kebun.


Harus bertindak pantas sebelum menjadi mangsa dan rebutan bersama-sama mereka. Tak berlengah tukang kebun tutup ngan plastik warna hitam..agak mereka2 tuh tak nampak..


2 hari kemudian, petang kelmarin bila bukak plastiknya tersenyum gembira tukang kebun..warna2 yang menarik telah bertukar dan tidak terusik..alhamdulillah memang dah ditakdirkan rezeki tukang kebun kan.

Rancang2nyer buah tomato sulong nie nak buat sambal belacan..namun yang tak bestnya cili2 kat laman tuh mana adenyer yg sempat merah..kena wat sambal belacan cili hijau jawabnya..tuh pun kerajinan tergerak, inshaallah..:)

49 comments:

  1. dah masak ranum kak ummu tomato gini..makan gitu je pun sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul zila..tp since limited kan elok gak buat speselsket..hehehe

      Delete
  2. bestnye! sy semai tomato 4 hr lepas..hr ni da keluar. sy sebnrnya berdebar plak tgu ummu bila nak bersalin hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..jgn cuak nunggu yer..agaknya sampai due date jgk kot..heheh

      Delete
  3. hahaa... berlumba dengan paruh si burung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..dorang tuh dok situ 24 jam..kenalah berlumba gak..

      Delete
  4. Dah siap lum sambal belacan tu? hehe kang petang ni terberanak... sapa yg susah... tak sempat lagi nak makan sambal belacan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. blom2 okje..sll mmg malas nak wat sambal belacan nie..heheh
      kalau terberanak kena bagi kat burunglah jwbnya sambal tuh..hehe

      Delete
  5. assalamualaikum...
    cepat2 masuk ofis hari ni buka blog makyong... ingat kot sepeninggalan nani 4 hari kat kg.. makyong dah bersalin... takot plak mak nani nanti lambat dapat berita... alhamdullillah.. semua dah settle kat kg.. baru tengah tranfer gambar ke pc ni.. japgi baru nak apdet... ape pun makyong cepat2 makan apa yang di ingin kan tu.. nanti dah kempunan berpantang kan.. :) take care... any news apdet asap ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam
      Hhehehe..thanks for yr concern..mesti nak tunggu nani gak camaner pun jgn risau heheh..

      Delete
  6. wrap mcm tu br selamat...suka jugak racik halus2 dlm smbal belacan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak tutup jgn haraplah kan..selalu mesin jer ngan cili2 tuh..sedap..

      Delete
  7. Sambal belacan tomato cili hijau pun sedap ummu.
    Boleh ulam dgn kacang botor yg banyak menjalar di pagar juga
    Nasiblah burung... dia tengok apalah pokok ini ada benda hitam hihi... tak tahu disebaliknya ada buah fresh:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu jugak yg dok terpikir dlm pikiran nie kakak..cuma malas jer nak berbau2 belacan lak rsnya..heheh

      Delete
  8. selamat yek kene kurung ngn plastik itam... cili pun dioarng ratah yek kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. cili mmg selalau menjadi mangsa..mana sempat masak, kalau tak burung, akak yg cabut dl..hehe

      Delete
  9. Tomato Tedi dalam banyak2 pokoknya, dah tinggal 3 jer.. semua mati walaupun dah tinggi. Pelik sungguh la. Tanah dh gembur, baja dah bubuh... Panas kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah gak terjadi pada akak..kdg lps kita taruk baja mati..lps kena hujan mati..sensitif..baik tanam bnyk2..kalo mati ade back up lg..

      Delete
  10. Salam Ummuaidan,

    Cantiknya tomato, tentu sedap sambal belacan walaupun guna cili api hijau, go greenlah katakan, he he! Mak Aji punya tomato baru bercambah, x sabar nak tengok pokoknya berbuah juga nanti, insya-Allah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      nak go red pun tak dpt..go green lah kan option yg ade kalau terajin nanti..:)

      Delete
  11. ooooo ye ke... sabar ye makyong.. harap sabar menunggu ye.. tak lama dah tu.. anytime leh kuar punya.. ape pun to be more careful lah.. ye.. :)
    >> baby semua 6 orang.. baby kakak nani yang baru bersalin (hari ni hari yang ke-20) baby pakcik (adik abah nani) baby adik nani.. (dah setahun umurnya) baby cousin ada 2.. semua baby adik beradik belaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nani..inshaallah kami akan sabar menunggu..tak mao pikir lebih2..sampai ms, sampailah kan...

      Delete
  12. salam UA, tahniah ummu Berjaya dgn hadiah lumayan...2 biji tomato sulung yg segar!!! hehehe...mkn raw pun sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana
      since very limited buat ms nie..ingat nak buat yg special jgklah kiranya ngan tomato tuh kan..:)

      Delete
  13. sedap buat sambal nie...segar dari ladang gitu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh yan..nak kena buat nie

      Delete
  14. salam ummu....geli pulak hati akak...sepandai pandai mereka hebat lagi kita yang dikurniakan Allah akal dan fikiran...alhamdulilah...itulah bezanya kita manusia dengan makhluk Allah yang lain...apa2 pun ummu tahniah akhirnya marasa juga tomato tu kan..Tomato akak juga nampaknya ada yang dh masak ummu...roselle jua nampaknya tak lama lagi bolihlah dipetik...berangan angan nak buat jus mudah2an dapat dinikmati pada bulan ramadhan yang akan datang nanti....Insyaallah...Disaat akhir ni ummu sentiasa bersedia saat2 masa untuk melahirkan...mudah2an hati kita sentiasa berdoa mudah2an kita akan dapat menjaga amanah dari Allah ini dengan sebaik mungkin...Insyallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kaksiti..
      alhamdulillah tomato kak situ juga menjadi..tp tak banyak musuh kan kat umah katsiti..selamatlah sikit..
      akak nyer roselle mesti banyak kan boleh buat jus gitu..buat pekat2 simpan dlm botol ..sedapnya kak

      Delete
  15. segarnya smlm buat tomato...

    ReplyDelete
  16. saya sangat suka tomato tetapi mesti kena ada pencicahnya...(ummu saya diam sbb udah berjangkit dgn awak ler alhamdulillah setelah 9 th menanti tau hehehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tomato sebenar penambah rs..terutama dlm sup kan..
      alhamdulilah..akhirnya rezki awak sekeluarga tiba jgk.mesti sgt hepi kan..sy ingat awak dah brenti ngan najla jer ..heheh

      Delete
  17. guna cili hijau pun sedap gak sambal belacan tue UA... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. angan2nyer nakbuat gitu jer..cuma ade 'M' sikit..:)

      Delete
  18. Assalamualaikum Ummu,
    Buat sambal belacan mmg sedap.
    Tapi kalau K.Sham, lagi suka potong2 mkn dgn roti sandwich.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam K.sham..
      Makan ngan sandwich fresh gitu pun sodap k.sha..tunggu bila berbuah byk nanti inshaallah cam menu leh kuar..:)

      Delete
  19. bestnya bila hasil tanaman dapat dituai kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...saat2 yg ditunggu2..

      Delete
  20. bestnyer fresh dari ladang lagi, kalau KA terus ngap2 macam tu je hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ngap2 gitu sayang jgk tu..sbb terhad,..hehe

      Delete
  21. Alhamdulillah, masih lagi rezeki mak buyung :)
    Kalau Aisyah, dia ratah mcm tu jer tomato tu... sama macam makan apple... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya dari kecik lg kan aisyah dah biasa gitu..kalau aidan jgn haraplah..huhu

      Delete
  22. alhamdulillah...rezeki rajin berbakti pada tanah ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...agaknya gitulah..:)

      Delete
  23. Yayyyy dapat jugak tukang tanam merasa, Alhamdulillah. Sambal belacan cili hijau pun boleh jer UA, dari takder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dek kerana malas nak buat sambal belcan nas..dah habes masuk dlm meehon goreng...:)

      Delete
  24. tomato nie buah peberet jgk..potong cili padi, hiris tomato..campur kicap..mkn dgn nasi panas2 dan ikan goreng..itu pun dh sedap

    ReplyDelete
  25. sibuk jer burung tu nanti kena gout baru tau. tengok tomato akak yeng meranum tu terase nak masak pulak masak kari ikan dengan tomato... YUM

    ReplyDelete
  26. segar betul tomato tu <nor...buh dalam tomyam sedap gak ni :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads