Friday, 14 June 2013

Lobo, Fijian Style

Masak kari ikan untuk dinner semalam..tah camaner dalam tengah2 menumis rempah2 dalam masa yang sama juga membuat kerja2 memotong sayur..terlewat mengacau separa hangit jadinya rempah2 tuh. Disebabkan tak larat a.k.a malas nak masak balik,teruskan jgk ngan kari tuh hingga masak..risau jgk bila big boss makan nanti apa lak komennya..moga2 dia buat tak tahu sahajah harapnya..:)

Kemudian dia balik.. "here's your lobo.." katanya..sambil menghulurkan sebuah kotak yang berisi ngan aluminium foils..

Rupa-rupanya dia beli dari fund raising kat sekolah. Belek-belek apa yang ade didalam kotak dan dibungkus ngan aluminium foils tuh..banyak jugak makanan yang kelihatan..selamat tak payah makan dinner kari yang separa hangit..hheheh

 Ubi kayu

 Half chicken ala2 Kenny Rogers

 Ikan

Pulasami - Daun keladi yang dimasak dengan santan pekat

Lobo adalah memasak secara tradisional kaum Fijian. Lubang yang agak besar dan panjang digali dan diletakkan batu-batu besar didalamnya, kemudian api dinyalakan diatasnya dengan kayu kayan dalam beberapa jam sehingga batu menjadi tersangat panas..setelah itu bara2 yang panas diletakkan bersama-sama batu didalam lubang..daun pisang diletakkan diatas batu2, kemudian makanan yang hendak dimasak diletakkan diatas daun pisang setelah dibalut ngan aluminium foil. Tutup lagi diatasnya dengan daun2 pisang yangg besar dan dibiarkan beberapa jam sehingga masak. Kiranya kalau hendak makan by lunch hour pukul 8am dah kena mula masak.

Makanan yang dimasak cara nie memberikan rasa yang sangat enak terutamanya jika dimakan panas-panas. Daripada ubi rebus dan lauk-pauk memang terasa seperti menikmati makanan yang enak cara orang2 dahulu kala. Ayamnya memang sangat empuk mengalahkan KennyRogers, tak perlu kunyah pun. Sesekali menikmati makanan yg dimasak begini memang berlainan dan menyeronokkan.

48 comments:

  1. cara masak tu penah tgk kat TV....org Fiji beso2 yg jd tukang masaknya...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo...pernah kuar tv yer..mmg besau2 pun depa nie..:)

      Delete
  2. Oh... cara masakan tradisi yg rasanya memang tak ada ditempat kita. Kakak dapat banyangkan ummu tapi itulah cara masak yg cerewet biasanya hasilnya memang tak menghampakan... rezeki nak makan lebih enaklah ye. Kalau tak kena makan kari daripada tumisan yg terhangit hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara nie kira oven naturallah kakak..tp better than membakar sbb takder arang yg terlekat..rsnya pun mmg berbaloi..tp lama msnya utk masak...

      Delete
  3. daun keladi yang dimasak dengan santan pekat tu sadap tak..?
    camane resepinya.. macam menarik.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jgk..tak gatal..

      rsnya dorang letak santan yg pekat ngan garam, pastuh bwg putih dan halia tumbuk kot.agak2jer nie..hehe

      Delete
  4. pernah tengok dalam tv jugak...tak payah basuh periuk ni..bungkus-bungkus tanam je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 ..infact takyah berperiuk2..daun pisang ngan aluminium foil dah cukup..

      Delete
  5. Tak pernah rasa! ( haruslah kan UA... tak pernah duk Fiji hehe )
    Ohh ...so cara masak ajelah yg bezanya yeh UA... ala-ala bakarlah ni.. Dah siap perap pas tu tanam.... mesti mesra rempah dia tukan UA...dan pastinya sihat... Selamat KARI mak! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh okje..oven zaman purba sket lah..hehe..yg canggihnya ayam yg dorang peram tuh rs mmg sedap..

      heheh..penyelamat kari tuh..

      Delete
  6. Pernah nampak cara masak tu kat tv.... mesti sedap kan..tak payah makan kari rempah hangit tu....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..selamat kan..kalo tak tah haper komen big boss nanti..:)

      Delete
  7. Blog UA ni sentiasa memberi informasi n pengalaman2 baru kepada pembacanya. Tahniah =)

    Tambah ilmu juga baca blog UA ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Amri & Aishah,
      Biasa sahaja alhamdulillah bekongsi pengalaman ditempat orang..:)

      Delete
  8. Assalam Ummu..
    mcm sedap plak bila di masak mcm tu kan? mak sy cerita dulu2 sempat lah masak cara mcm ni..zaman2 arwah nenek..sihat je cara masak nya kan?...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie.
      sedap atie kalau makan sekali sekali oklah sbb susah nak buat kan..heheh..
      mmg bagus lagi dr bakar atas arang tuh..

      Delete
  9. i follow u...follow me back...

    ReplyDelete
  10. salam ummu.. :)
    waah, nampak macam menarik masakan ni :) sy slalu gak tgk kt tv cara masak dlm tanah ni nampk mcm seronok jer ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam eithusa..
      oh pernah tgk yer..kalau masak ramai2 gini mmg seronok nie..

      Delete
  11. assalamualaikum Ummu..
    nani datang ni.. tuan rumah tido dah ke? hehehe..
    yang banyak2 tu, nampak daun keladi masak dengan santan pekat tu tak pernah lagi nani tengok... macam mana rasanya? macam sedap je... mesti lembut sangat kan... 5 jam jugak nak buat masakan gini.. lama tu... mmg uniq caranya..

    Nani baru lepas breakfast roti canai telo... kenyang ni.. lunch nanti nani dah bawa bekal.. ikan temenung masak kicap ngan nasi putih.. cukup lah utk hari ni... alhamdullillah.. baby fiyya dah tak demam... maknye pun dah ceria sket ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      tuan umah dah bangun nie..
      yg keladi masak santan tuh sedap jgk..lembut dan lemak2 gitu..nie bagus lagi dr bakar sbb tak terbakar heheh

      Delete
  12. Assalamualaikum kak nor. lamo xmari sini. sihat kak? :)

    kari hangit tu xdok ore makey la gitu? hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah seme sehat..
      make jgk esoknyoh kari tuh..hehe

      Delete
  13. salam ummu...itulah rezeki yang tak di sangka kan....Alhamdulilah syukur dengan nikmatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      itulah rezki dan dpat menyelamatkan diri dr yg tak diingini..heheh

      Delete
    2. haha..tulah kan.Kalau tak tak pasal2 kena makan kari hangit...haha

      Delete
  14. Thanks sebab bagitau lagi satu information yg baru utk saya. Lobo. Lebih kurang macam barbeque tapi versi tanam punyer. Hehe. Bila dengar je ayam tu lembut, terus terliur sbb saya mmg suka sgt makanan yg takyah kunyah ni.

    *Daun keladi bleh makan ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy rs zaman dl mungkin ado kot orng2 yg tinggal dibukit2 buat begini kan..
      ayam tuh mmg tersangatlah lembut dan empuknya..tak terasa gitu bila makan..

      Delete
  15. salam UA, healthy dish tuh uumu...tp cara masak mcm lama sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      mmg agak lama sket..kena prepare awal2 tuh..

      Delete
  16. cesss... terliurla pulak.. :)

    ReplyDelete
  17. salam jumaat UA..
    terliur pulak tetiba tu....
    erm....nak juga..!! nak juga!! hi..hi..

    ReplyDelete
  18. 1st time dengar dan tengok lobo nie... sedap juga bila tengok gambar die... nak buat dia pun mesti leceh gak nie... tapi tk pe yg pasti yummy sedap di makan... :)

    ReplyDelete
  19. uniknya juadah ni..rugi tak makan..dah tanam dalam2kan..mesti enak rasanya

    ReplyDelete
  20. wah....semuanya nampak sedap2....

    ReplyDelete
  21. Wah! nampak lazat sekali! yummy!

    ReplyDelete
  22. pernah tgk ditv cara memasak ni, mmg nampak sedap sangatlah UA

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah..
    Rezeki Allah bagi.

    P/s;
    Tiba2 pulak Kak Sham terliur sgt tengok gambar ikan tu.
    Macam dah sampai ke tekak saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. & Ummu..
      kalau tak keberatan.. boleh tak bagi address ke;
      sham_720422@yahoo.co.uk

      Delete
    2. salam k.sham
      alhamdulilah..dah email tuh addressnya...

      Delete
  24. Kecur air liur tgk pic n bc explanation UA.syukur,allah gantikan rezeki yg lebih enak gara2 kari hangit tu hihi.teringin nak rasa masakan yg dimasak secara ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap jgk masak cara gini tuan Ju...kalau rajin boleh cuba buat kat umah.heheh

      Delete
  25. wah, ada lagi orang guna kaedah memasak mcm tu... mesti rasa sedap yang unik, kan?
    nampak gambar pun dah menyelerakan, bila kata lagi sedap dari ayam kenny rogers, lagi la tak boleh imagine rasa tu... mesti sgt marbeles :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg part ayam tuh mmg sy kagum..sedap sangat rsnya ngan empuk takyah gigit gitu...:)

      Delete
  26. Ros pernah try ubi Kayu @ sweet potato Bakar gini masa g NZ....mmg sedap.terasa manis je isi ubi. Ayam, ikan & daun keladi no idea la kawe

    ReplyDelete
  27. I pernah tengok kat tv memasak cara ni, mmg nampak sangat sedap, nak buat dia pun makan berjam.

    ReplyDelete
  28. aduuuhaaaiiii,...Nor....nampak pun dh tau sedap...:)))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads