Monday, 20 May 2013

Aktiviti Dibulan Terakhir

Alhamdulillah..perjalanan yang Allah tetapkan untuk seorang insan didalam janin ibunya dan kesusahan yang perlu ditanggung oleh ibunya hampir menuju kepenghujung inshaallah. Kini kami menanti dengan penuh excited..30 hari yang terakhir....:)

Dalam pada saat2 akhir gini..aktiviti harian tetap diteruskan..bak nasehat doktor sewaktu lecture utk ibu2.."you must keep doing exercise..keep walking..moving..it will help your delivery..."

So for tuan tanah, aktiviti biasanyanyer pun tiada lain melainkan ngadap kebun sekurang-kurangnya sekali sehari..buat apa yg patut selagi termampu...

Antaranya...


Menanam dan mengalah anak tanaman jika telah ready dari tapak semaian..kenalah duduk bertinggung jawabnya..memanglah tidak selesa, nak guna bangku kan tenggelam bangku tuh dalam tanah sbb berat. namun mengikut nasehat doktor bertinggung memudahkan proses pembukaan untuk bersalin..betul tak mothers?


Merumput setakat yg mana termampu..pun duduk bertinggung jugak...takkan nak tengok jer kan rumput penuh didalam kebun..selagi termampu buat jerlah...


Memetik hasil2 tanaman yang telah sedia..kalau terlambat kan banyak jugak yang jadi matang...nak tunggu tukang kebun back up tuh mmg tak sempatlah sebab asyik tak cukup masa kerana sibuk manjang...


Menyiram tanaman, setidak-tidaknya sekali sehari..exercise berjalan2 kan dan jugak tanaman memang perlukan air terutamanya yang masih kecil lagi..



Untuk yang tidak preggy tapi excited nak tunggu kelahiran adiknya pun, pantang ade peluang untuk bermain dilaman mesti nak dipergunakan dengan sepenuhnya...tapi kerja yg dia buat tah haper2 kan..:)

Mungkin selagi termampu selagi tuhlah buat kan..cuma tidaklah berlebih-lebihan..rehat tetap rehat..sikit2 exercise tidaklah membahayakan..masa nak melahirkan Aidan dulu pun sempat berjalan2 disekitar rumah dan bandar malam2 sambil ambik angin..lps tiga malam round, balik2 meletup...:)



43 comments:

  1. take good care of yourself dik. akak doakan dipermudahkan urusan olehNya. Aidan nampak chubby lah.....

    ReplyDelete
  2. Betullah tu Ummu, bila bertenggong memang satu exercise sebab masa tu perut kita dah besar. Tapi ummu sebenarnya memang jenis yg rajin, kalau yg tak rajin duduk dalam rumah buat benda lain.

    Aidan pun mestilah happy peluang dia dpt bebas ke sana-sini bila ummu dia keluar, bila lagi kelak bila ada baby tak ada banyak peluang lagi dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp bertenggong tuh kan rs cam nak kuar 'something' kan..heheh

      heheh...aidan nanti kena dok dlm umah jer bila adiknya kuar nanti ...

      Delete
  3. betul tu...dibulan2 akhir ni..byk2akn regangan,exercise...berjalan kaki...
    alahai...Nor.akan pun mcm dah terasa keseronokan nak sambut baby...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..jln2 lebih pun takut jgk jd cam dulu..

      thanks lah akak pun tumpang excited tuh..

      Delete
  4. bestnya dapat berkebun... :)

    ReplyDelete
  5. Wah...lepas ni bolehlah tidur meniarapkan UA hehe....lama dah rasanya tak boleh meniarap!!!
    Syukurlah UA dapat beranak normal.... macam Okje ni 3-3 ceaser....Nak kata tak berjalan kuat juga jalannya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...betul tuh okje..lama tul tak tido meniarap..

      Delete
  6. salam ummu...perjalanan kehidupan harus di jalankan seperti biasa kan..cuma bezanya diri kita yang sarat dengan kewajipan...Penantian yang indah ini akan menjelma tidak lama lagi...masa tu tiada perkataan yang dapat di ucapkan melainkan melahirkan rasa kesyukuran yang tak terhingga dengan nikmat2 yang Allah kurniakan...mudah2an semuanya akan berjalan dengan lancar...Doa sentiasa buat kamu yang jauh di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      terima kasih kak atas kata2 semangat dan doa..semoga semuanya menjadi kenyataan inshallah..
      ibarat pejam celik pejam celik kan..lama2 sampai jgk ke destinasinya..inshaallah..

      Delete
  7. mmg betul tu, lagi nak dekat melahirkan lgi kita kena kekal aktif, sgt2 membantu proses kelahiran !

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan ..drp dok releks2 jer baik ber'exercise'...

      Delete
  8. salam UA, bagus tu ummu keep moving..adik aidan nanti bertambah cerdas...hope everything goes well...tk care

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      inshaallahselagi termampu..selagi tuh lah jgndok diam2..heheh

      Delete
  9. bulan2 terahkir nie....yang paling best nie....tak sabar rasanya nak tenguk baby baru Ummu...harap2 semuanya berjalan lancar insyaallah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh yan..mmg rs tak sabar...

      Delete
  10. Masa ni boleh berkebun juga tapi takleh terlalu aktif kan?.. insyaAllah lepas berpantang & baby pun dah besor sikit boleh lah teruskan aktiviti..hehe..
    Aidan rajin turun kebun, rajin menolong ye..hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 lps pantang nie dptlah beraktiviti lagi kan..bawak baby lak dok tepi2..heheh

      Delete
  11. Tak sedar kan Ummu....dah masuk bulan terakhir, dah nak dapat adik dah si aidan.....semoga semuanya dipermudahkan olehNya.....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh mia..bulan berganti bulan tgk2 dah nak sampai ms..
      thanks mia..

      Delete
  12. agak-agak dapat tak berpuasa nanti nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah ..habis pantang pada puasa ker 10 cam gitu...

      Delete
  13. seronoknya dapat bercucuk tanam macam ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dpt peluang kan..:)

      Delete
  14. Salam Ummuaidan,

    Punyalah cepat masa berlalu, dah dekat benar kita semua nak dapat anak saudara baru ya (kecuali Mak Aji kut, nak dapat cucu saudara baru), he he! Bab bertinggung tu x taulah pulak ya. Bab senaman tu memang ya, memang boleh memudahkan insya-Allah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      heheh..makji berganda lg happiness..kang nak dpt cucu kat sana lg kan..nak kena bersenam tuh jgk kan...

      Delete
  15. Luasnya tanah, Tedi punya kacang botol macam dah layu jer... panas kot? Master la tu taknak tolong siramkan. Sawi mati. Serai kena mesin dengan pemaju. Tomato hidup segan mati tak mahu, yang Tedi alihkan semua mati, tak alihkan, bantut la pulak. Cili tak besar2. Pandan je la nampak segar walaupun bantut.

    Melalut lak. Take care, aunty.. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak luas sgt tedi..tp bolehlah wat cucuk2..alaa keciannya tedi banyak yg malang..takper leh tanam lagi..cuba lg yer...

      thanks tedi..

      Delete
  16. Assalamualaikum.... Sori lambat sampai, sambil tgk buletin 8 pm ni, bw by phone jer, sbb mr mama pakai lappy, fiyya terbongkang sudah, seharian buat perangai kat rumah bs, sehat nampak sayor mayor makyong, geram tengok org ada byk tanah bercucuk tanam... Moga2 suatu hari mak nani pun dpt tinggal dlm rumah yg ada tanah, tetapi masih bersyukur punyai rumah sendiri walaupun berkongsi dgn burung kelicap... Hehehe.. ape pun dlm waktu berjaga2 harap makyong lebih berhati2 yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      alaa siannyer maknani bersusah payah berbw..
      inshaallah keep making doa..nanti bolehlah tinggal dirumah yg lebih ruang...

      Delete
  17. orang kata, sedang tunggu masa la ni...
    semoga semuanya dipermudahkan.... buat kerja ringan2 tak pe, nanti baby yg keluar nanti pun mesti rajin tolong mak ayah berkebun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nur..
      heheh tak jd cam abg aidan jgk..'musuh' kebun...:)

      Delete
  18. sedang sarat pun masih kuat bekerja. moga segalanya dipermudahkan nnt, insya'Allah :)

    ReplyDelete
  19. eheheh!!xsabar nk tgk reaction aidan dh dpt adik nti..ape2pun take care ye Nor..brhati2 waktu brkebun tu :)

    ReplyDelete
  20. take care... bawa-bawa berjalan disaat akhir.. dulu akak rajin sampai ke Semua House...

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah..kalau nampak lambat tuh mmg kena jln2 tuh..:)

      Delete
  21. saya bayangkan kalau time saya pregnant 7-9 bulan tu nak mencangkung dah tesekat perut hihii...Nak potong kuku kaki pun dah semput jenuh nak abiskan 10 jari. Memang time pregnant ramai kwn2 yg komen perut say besaaaarr. Mau tak besar tiap kali pregnant naik 20kg dr berat asal hehe..

    Cayalah UA boleh lagi mencangkung cabut2 rumput. Good exercise! Apa2 pun take a great care di 30 hari terakhir ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2...mmg susah nak mencangkung..tp sy gagahkan jgk..nak bangun pun satu hal..heheh..
      kalau bab potong kuku kaki mmg mencabar heheh..paham sangat..nak cuci 'poo..pooo' pun susah..hehehe

      Delete
  22. Memang nampak seronok sgt tu, Saya pun suka, selalu dgr cerita untie dari umi je !

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads