Tuesday, 14 May 2013

Cooler Season Garden Updates - May'13

Alhamdulillah setelah En. Abuaidan merajinkan diri potong rumput dalam garden dengan mesin, orang suruh merumput, nampaklah sikit rupa kebun dan tidak malulah sikit untuk buat tayangan percuma..heheh..kalo tak macam kebun semak samun tak nampak ghupa...

Side look

View hampir keseluruhan garden under the old greenhouse

Kebun musim yang lebih sejuk nie untuk bekalan dalam beberapa bulan akan datang inshaallah bila mana kebun tropika tidak lagi functioning. Mari ronda2 tengok lebih dekat yang apa yang ade...

From right - Pak choy, cauliflowers, newly transplanted sawi and kailan (sharing the same bed).

From right - 2 months old Broccoli, cabbages...

Much closer look of Sawi Putih (still very small, direct sowing), coriander and broccoli..

From right - Mr. Cabbages and some cauliflowers and broccoli plants at the back, next to it 2 months old cabbages and 1 month old cauliflowers. 

Just transferred- 2 weeks old cabbage..rumput lagi obvious... 

3 months old tomato plants..fruiting

Recently transferred tomato plants from compost...maybe 3 weeks old.

Brokoli dan cauliflower tuh sebagai experimen, nak tengok berhasil ker tak..should be right on track according to the season..kalau tak berjaya maybe the variety factor..

Main plants seperti kobis, bunga kobis, brokoli dan tomato yang mengambil masa 4 months to matured cuma perlukan maintenance seperti watering dan weeding sahaja..juga baja once a while. Inshaallah dalam sebulan yang tinggal nie cuma tinggal nak tanam 1 more batch of cabbage..ngan sayur2 hijau seperti sawi sahaja inshaallah.

p/s ..masa berkebun selalu terngiang2 kata2 my mother jauh yg dimata..kalau buat kerja sikit dah cepat penat..bayangkan orng dl2 yang terpaksa buat kerja ladang yang berat2 wpun pregnant..yang ade yg kerja menoreh tuh kadang2 sampai tumpah susu getahnya dalam usaha mencari nafkah bersusah payah..ini cumalah usaha2 yang dibuat dalam mengisi masa & tanah lapang...kenapa perlu mengeluh??

35 comments:

  1. Assalam Ummu..
    kalau dibandingkan cara berkebun kita dalu & skrg mmg dah jauh beza kan Ummu?..betul kata mak Ummu tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      betul atie..orng zaman dulu lebih merasa keperitan berbanding ngan kita dizaman yg lebih canggih kan...:)

      Delete
  2. Kakak tak sabar nak tunggu cauliflower dan broccoli ummu berhasil. Kakak rasa masa tu adik aidan dah boleh senyum dgn abang dia kan baru berhasil.

    Org dulu tak makan semua fresh from the farm macam ummu ni. Jarang yg berchemical. Ayam pun bela sendiri tak adalah injek bagi cepat besar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. risau jgk kakak kalau tak menjadi..takperlah sekadar mencuba kan..

      itulah orng2 dl2 jrg dpt sakit cam kita kan...

      Delete
  3. cabbage ummu 2 months dah sebesar itu..sy dah sebulan baru keluar 4-5 helai daun..kecik cenonet lagi...rasa nya tak jd dah tu..lg pun daunnya mcm kuning2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya kobis kalau kena ngan cuaca cepat jer nadia mrk membesar..kalau cuaca panas mmg penat tunggu lah..:)

      Delete
  4. salam UA, tgk ko kebun sayur tu boleh pasar ke supermarket ni ummu...syoknye makan sayur tane sediri...organik & bebas racun

    ReplyDelete
    Replies
    1. takperlah cukup tuk supermarket ana..heheh..so far blom guna racun lagi..:)

      Delete
  5. assalam ummu...
    wahhhh.. cerah mata memandang kebun ummu ni.. memang luas.. banyak lak batas.. macam2 ada.. yg tomato nanti sebaris bila dah berbuah sure cantek je nanti.. suka tengok tomato kat pokok.. mmg cantek..
    >> betul tu.. kata mak ummu tu, org dulu2 mmg kerja kuat, nak mencari rezeki dulu lagi susah dari org skrg nak mencari rezekinya.. kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani.
      luas tuh yg nak ngurusnya bagai luas kaki2 tuh..heheh..tp bila musim sejuk mmg rs cam tak cukup tanah nak nanam...

      Delete
  6. sejuk sikit rasa tgk pic2 tanaman menjadi mcm ni even kat KL skang ni panas sungguh cuaca nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cuacanya pun dah sejuk sket skrang nie KA..:)

      Delete
  7. Menjadi sungguh tuu...
    geram nak makan rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah semoga betul2 menjadi semuanya..:)

      Delete
  8. harap-harap brokoli tu menjadi la.. nak sangat tengok pembesaran dan kejadian brokoli tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kak mar...tp tak berharap sangat..takut baka nyer yg kurang ngan jer...

      Delete
  9. Salam Ummuaidan,

    Cantik bersusun dan kemasnya kebun! Kira lambat juga tomato membesar ya! Mak Aji baru beli benih, semai belum lagi. Betul kata mak Ummu, kita ni bertanam untuk main-main je, bukan berharapkan makan daripada hasil tanaman, saja cari penat demi suka2 je, x macam org yang bertanam sebagai punca pendapatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      mmg lambat jgk tomato nak makan hasil..kat sini blom musim tomato lgpun..takder kat pasr yg local...

      Delete
  10. Assalam Ummu...
    Kalau menjadi semua tanaman tu, memang tak payah langsung ke pasar...dapat makan sayuran segar dari kebun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia...
      alhamdulillah...tp ade jgk terjadi keputusan bekalan kang kena gie pasar gak..:)

      Delete
  11. salam ummu...jeles..hahahaha,Betul kata emak ummu tu,,,emak kak siti pun cakap camtu gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak siti,..
      heheh akak nyer kebun pun tah2 lagi hebat,cuma akak tak tayang jer kan..:)

      Delete
  12. Salam kak,
    Bestnye tgok gram tgok mcm2 ade

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam athirah...
      alhamdulilllah ,,ade gak yg takder tuh..hehehe

      Delete
  13. Adoi....... UA......sedikit terasa disitu hehe samalah .... jugak ngan okje, buat keje sikit mengeluh yg banyak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..itulah kita okje yg tak nak berpenat2kan...orng dulu2 kena kerja penat sbb nak cari nafkah :)

      Delete
  14. salam UA..Kagum betul ros dgn usaha u. betul la pepatah ckp : berbudi kepada tanah lumayan hasilnya……..bestnye kalau dpt bercucuk tanam gak (xpe2, ros simpan impian dulu & belajar dr UA). heheh!!!

    ReplyDelete
  15. wahhh...best nyerr ada kebun sendiri..

    ReplyDelete
  16. betul kata mak UA tu.. kita ni memang terlalu manjakan diri sendiri... buat sikit dah rasa sakit badan(saya la tu)... hihihi

    ReplyDelete
  17. meriahnyaa! respek lah dik nur

    ReplyDelete
  18. Syoknya tengok all the greens. Bestnya tak de sape buat arts dekat daun-daunnya tu. Sini dah mula panas dan mengering pula.

    ReplyDelete
  19. aduhhh...siyess kagusm dgn kebun UA! Cuba duk bayangkan besar mana lah kebun tuuu. Bila tengok mcm2 sayur yg ditanam, rasa mcm kebun tu luas & besaarrr sgt!

    ReplyDelete
  20. akak dok rumah taman...blkg umah boh simen...semuanya-pokok kari,hlia,kunyit,pandan..tanam dlm pasu....tu pun masih mals nak buang rumput2 yg menumpang hehe

    ReplyDelete
  21. Wow! semua nampak sihat! beri inspirasi pada saya!

    ReplyDelete
  22. Along saya ambil sains pertanian tapi minat lebih ke bab it2 ni acaner tu !

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads