Friday, 10 May 2013

Rezki dan Tensi Dipagi Jumaat

Inilah hasil tuaian dari kebun dipagi jumaat yang mulia ini...alhamdulillah.


Kacang botor yang lebih dari cukup untuk dibuat ulam, kacang panjang, petola dan juga sayur sawi yang kelihatannya  tidak berapa gemuk (maybe belum betul2 dalam musim kan). Petola ade sikit kesan serangan serangga entahkan burung entahkan kelawar..namun alhamdulillah rezki yang cukup untuk seisi keluarga.

Dah dapat rezki masih lagi tension? Tension dengan seorang perempuan yang selalu datang meminta2 kat umah kami nie..boleh dikatakan almost every week bila dia tengok kereta Abuaidan ade parking kat garaj mesti dtg untuk mintak some dollars. Actually she was a hindu converted to muslim, then last year her husband passed away..tubuh badan  sehat lagi..ada 1 son in primary school and a daughter yg dah quit school last year sebab tak mao belajar. Pompuan nie dapat pun bantuan kebajikan $60 permonth dari jab. kebajikan namun masih jugak kehulu hilir meminta sedekah dari pagar kepagar...

En.Abuaidan lak jenis cepat kesian, tiap kali dtg ade jer cerita yg orng nie dtg tinggal kat umah dia, tak cukup belanja gas, air kena potong, itu ini..dia bukannya percaya namun malas nak byk soal..bagi jerlah. Same like today, bagi sayur kacang yg actually planned nak bg kat orang lain, bagi materials yg tak guna, some dollars, buan nona dan juga air minum....bertuahnya kan dtg sini...huhuhuh..

Selalu gak cakap ngan Abuaidan tak bolehkah pompuan nie buat kerja2 housemaid drp dok meminta hulu hilir, berkebun ker kat umah jimat belanja sket..asyik dtg mintak duit jer mcm easy shortcut for her..bukanlah  kedekut mahupun jeles, cuma dengan layanan macam tuh mmg that woman will keep coming here...kalau sekali sekala tak mengapa..kalau dah tiap2 minggu kan....and berterusan gitu sampai bila2 ..taknak usaha sendiri...jalan senang kan mintak sedekah nie cuma tahan muka jer, duit inshaallah dapat...

Kalau ikut cara sahabat2 Rasulullah dahulu seperti Abubakar dsbnya, bila orang dtg meminta2 begitu..mereka bagi nasihat suruh usaha, mintak dari Allah dan bertawakkal..resultnya orang yg dtg meminta tuh berubah dan tidak lagi bergantung kepada orang lain...wallahua'lam....

43 comments:

  1. Assalam Ummu....
    Alhamdulillah rezeki tu walau sedikit....
    Itu lah kan Ummu kadang2 kita rasa serba salah bila bersedekah dengan orang lain dan orang itu pula mengambil kesempatan terhadap kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia..
      kalau sekali sekala takper..bila dah jadi tabiat, taksedap lah jgk kan..

      Delete
  2. Assalam Ummu..
    Ada juga rezeki sayur fresh dr ladang..Alhamdulillah..
    ttg wanita yg sllu dtg minta tu, susah lah kan..asyik nak mengharap belas ihsan org je..naik malu klu sy...huhu.. buat lah kerja yg dia mampu.kan?..kita plak bila asyik memberi mmg dia akan dtg sllu lah..sbb dia tahu, bila dia dtg kompom akan dpt something...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      itulah atie, boleh jer kalau dia nak kerja jd amah ker..nie nak mudah dtg mintak duit ngan abuaidan kompom leh dpt...

      Delete
  3. asslamualikum kak...lama tak meninggalkan coretan di dinding kak nie...jejalan pagi kat kebun akak..terasa sedap pulak nampak tuaian akak pagi nietetiba teringin pulak nak makan kacang botol masak sambal belanchan...
    kesian pulak dengar ceritha makcik yang datang kat rumah akak tu..rasenya boleh kut bagi dia penyapu lidi sebatang yang di "attached" kayu (macam style DBKL gitu)boleh upah dia sapu kat laman setiap jiran kat sekitar lama yang berdekatan..akak pun dapat benifit kan boleh tolong mengemburkan tanaman akak... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam zayri..
      sibuk pilihanraya yer..heheh..akak suka mkn ngan sambal belacan..
      bagus idea zayri tuh, apa terpikir kalau dia dtg lain kali mungkin suruh dia cabut rumput kat kebun..blh gak bg upah kan...

      Delete
  4. Huwala Ummu,

    jelous lah Ummu tengok sayur2 segar tu.. bila tengok kat blog Ummu, langsung membuak2 rasa ingin menanam sayur sendiri, tapi bila sampai kat rumah, hari dah senja, tak de le buatnya. Bila hujung minggu, hehehe... ada rasa malas.. konon mau rehat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takperlah..tak neympat tak best gak nak berkebun..

      Delete
  5. HUHUHUHU...tak suka kalau ada org macam tu.....tapi pandai pulak dia ya, datang mintak duit time abuaidan ada di rumah ja, mungkin dia tak berani nok mitok ngan nor terus dok.....

    keno ghoyak jugok tuh ko abuaidan, keno ajar dia kail ike, bukannya bagi ike free tiap2 kali......naik lemok nati nyoh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah dini..kalu saya meme tok laye sbb menjadi2 dio nie...

      goyak doh..tp gak biasolah oghre jate mudah si'e malah byk cerewet, wi jah..

      Delete
  6. Untuk makan bertiga kakak rasa dah terlebih sayuran itu Ummu.
    Soal si peminta itu memang kena ada penasihat - boleh memberi tapi seperti kata ummu dia kena cari jalan penyelesaian kalau tak sampai bila nak meminta-minta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tuh dah dpt bantuan tp tak cukup..blh jer kalau nak keja kat umah orng..

      Delete
  7. bestnyer dapat hasil makan hasil tangans sendiri. memang ummu tangan sejuk lah.

    ReplyDelete
  8. sayur2 yg cukup segar tu. samalah dgn en hubby dan anak2 cepat sgt kesian dgn orng yng minta2 sedekah, x pernah nak tanya or cakap apa2 terus nak hulur je !

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah KA..orng laki nie mmg tak berkira sgt..

      Delete
  9. assalamualaikum... makyong,
    dengar cerita macam sedikit emo pagi ni ye.. sabar makyong.. mak nani yang baca ni pun teremo skali, moga allah beri petunjuk utk dia untuk berusaha mencari mata pencarian keluarga bukannya asyik meminta.. insya allah..
    >> nani antar fiyya kat rumah jiran, block sebelah je.. jadi tak de la jauh.. mmg dia ngasuh budak lah.. setakat ni masuk fiyya dan haikal ada 4 org dia jaga lah.. alhamdullillah.. ok nampak gayanya.. orang klate, sama mu la.. :) cuma bila cuti skolah dia suka cuti skali.. sbb nya kata nak balik kg, so cuti skolah lama la dia cuti.. gaya2 cikgu skolah gitu.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani
      hmmm tuhlah emosi sbb bengang yg orng yg beriya2 memberi pun satu..hehehe
      ooo..oklah kalau orng tuh boleh dipercayai kan..tp cuti byk sangat tuh yg susahkan kita lak kan...

      Delete
  10. cantik2 dan segar2 sayurannya...memang menjadi tangan yg menanamnyer kan..

    ReplyDelete
  11. banyak tuaian nye itu,tp ada pula yang terpaksa di berikan ke org lain. Saya pun sependapat dengan awak,kalo nk meminta biarlah berpada2.......kalo banyak2 kali org pun tak suka. bukan kedekut......kene ingat jika kita nak sesuatu kita kene berusaha bukan meminta kan. ape kata lepas ni kalo dia datang awak offer benih ke dia. suruh dia tanam kat rumah. hehehe......

    kadang bila dah terlalu senang meminta maka dengan senangnya dia malas untuk berusaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh awak..dorang nie mmg cam cari jln mudah malas nak berusaha..terpikir lak saya nak suruh cabut rumput kat kebun tuh nanti sy bg upah..lagi bermaruah kan drp dok minta2 gitu...

      Delete
  12. alhamdulillah

    melimpah2 rezeki..tadi pg pasar beli sawi dgn bayam..kena lah membeli.

    kesiankan..

    ReplyDelete
  13. samapi bila dia nak meminat2...kita pulak yg serbasalah jadinya..sedangkan dia mcm amik kesempatan atas kemurahan hati kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak..kalau buat lembut2 gitu mmg sampai bila2 pun dia ngan muka tak malu ttp dtg memnta..

      Delete
  14. Nice one. Wah sis, dah berbadan dua, stock from kebun still non stop ah. Stop give her if she come everyweek. she macam used to it already. kalao once a while stil acceptable kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb i dah penat2 usahakan bf, that's masih ade stock ma..hehe..i can do that but not with mr abuaidan..tak sampai hati..:)

      Delete
  15. macam-macam ragam manusia. ingatkan tempat kita aje macam ni. kat sana pun ada juga yang macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..kena byk bersabar layan kerenah depa nie..

      Delete
  16. Salam Ummuaidan,

    Banyak tu tuaian! Yang kat rumah ni dah x banyak buahnya. Baja buah dah beli, bohnya aja yang belum. Harap lepas ni akan berbuah banyaklah lagi.

    Sama kes gak mcm kat sini. Pak Aji asyiklah dok melayan, mualaf gak, lelaki, sihat tubuh badan, ada2 aja alasan minta duit. Setakat ni memang diberi aja, itu yg asyik datang berulang. Serba salah dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      pokok yg nie takder pun buh baja mahpun siram, sebab lama sgt tunggu kan..tp alhamdulillah buahnya blh kutip tiap2 hari..

      orng laki mmg gitu kan..tak mau byk soal, terus bagi ..kita jer yg rs hangin...

      Delete
  17. wahh... cukup untuk disayur seminggu kalau aku la..
    syukur dengan rezeki tu.
    Kita tanam tapi Tuhan yang menumbuh dan mengeluarkan hasil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah mmg cukup..syukur sesangat..

      Delete
  18. Assalammualaikum ummuaidan.
    Alhamdulillah segarnya sayur tanam sendiri.Itu benih petola ayut ke?hehehe..
    Kalau abuaidan ada duit bagi je lah,jangan bagi banyak2..asal bagi dan dia tak hampa.Allah sedang menguji kesabaran dan kemurahan hati keluarga adinda.Ingat semua kita tak mampu ketawa mahu pun menangis, melainkan dengan izin Nya.Jom dengar irama dari syurga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak..
      itu petola yg baru tuh tp nampak cam kena makan ngan binatang jerr..

      betul jugak kata akak tuh..cuma tak boleh kah kita tolong mrk mencari rezki ngan cara yg lebih mulia...

      Delete
  19. Alhamdulillah rezeki ummu dipagi jumaat...betul jugak kalau every week..sy pun hangin...apa kata kalau upah wat kerja..kemas umah atau cabut rumpai..at least dia tak rasa senang sgt dpt duit free

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy terpikir gitu gak nadia..kalau upah dia barulah tak hangin sket..tp mesti en.abuaidan tuh lak yg tak setujunya...huhuh

      Delete
  20. Kacang botor tu..kalau dihiris nipis2 dan gaul tepung dan udang/ikan bilis ke..buat jemput2..sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringn gak nak masak camtuh..thanks bg idea..

      Delete
  21. Naik serba salah jugakkan kalau dah tiap-tiap hari datang mintak something gitu...Suh je dia buat apa-apa keje UA...
    bersihkan kebun pun ok kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rs kalau srh dia buat keje bg upah pun elok jgk..tp surenya che asben lak yg takkan setujunyer..huhu

      Delete
  22. suka tgk hasil tuaianmu dik. meriah.

    ReplyDelete
  23. haaaa...k'imi ada cdngan ..ape kata Nor suruh dia bersihkan kebun Nur..then dpt upah :)

    ReplyDelete
  24. psstt: Masih datang lagi ke perempuan tu..? moga dia berusaha untuk tingkatkan taraf hidup dia sendiri.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads