Friday, 17 May 2013

The First Term Memory

This entry specially dedicated to  Mr Abuaidan, the memory of your volunteer project during the first term of school 2013..

When a man wants to do something good voluntarily, does he need to ask his wife permission?
The answer from his wife would be- aaahh too much work,.. time consuming this .. and that...
If a man doesn't have lots of money to contribute to the society..
At least he still has passion, determination, energy and skills 
...and time that he negotiates with his family

The room, earlier

 Painting work in progress

 Computer table in the making


 Ready and varnished 

 Laminated flooring..when there's no one to help you..you've spent a week to complete this alone till late night..

 Flooring..ready

 Only twice you took us there...cause u wan to have full concentration and make it ready on time

 The small company who frightened too much of drill

 It took  more than 3 months for you to complete the works with little help of a friend..

 While you contributed yr skills, The Human Care society contributed the computers and limited fund for the project expenses.

 And the school fill up with chairs and tables around..

Computer lab project completed. Apart from the electrical wiring of the room, all other work you did... almost alone!

And now they are very happy with the result...
The sponsors, school managements, teachers, students and society...
Barakallahu feeka ya akhi..

How do you feel...?
If you or your partner has to spend most of the free time after work and in weekends......
Away from family.. for some volunteer work for the community
 While other people are having a good time with their family..

Surely you may feel sad and angry sometimes..
Somehow to go through the tough period, they'll be some sacrifices..
Therefore, Understanding and Patience should always be with us..

Some families have exciting memories like vacation or travelling....somehow for us, this project would be one the best memory that we would always cherish...:)

51 comments:

  1. Terharu baca entry ni..semoga keluarga akak happy2 selalu n dirahmati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks azlina ..doakan yer mudah2an...

      Delete
  2. speechless....proud of ur family. best example for ir kida!

    ReplyDelete
  3. Assalam Ummu...
    betul tu ummu masing2 ada kenangan manis tidak kira dari sudut apa pun....
    congrats to ur hubby....mesti ko bangga dengan dia.....pengorbanan yang berbaloi.... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia...
      alhamdulillah wpun seksa gak ms tuh bila tgk hasil rs hepi actually..

      Delete
  4. Semoga diberkati Allah... suka dan duka bersama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshalllah..semoga begitulah keakhirnya..

      Delete
  5. salam umm...Baik kenangan manis atau pun pahit ia adalah anugerah Allah buat makhluknya yang tidak ternilai harganya...Sesungguhnya tidak sekali pun kita kerugian jika kita berbuat baik....mudah2an akan sentiasa tersemat dalam hati kita ini ingin sentiasa berbuat baikkan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      kenangan yg kita lalui itu sebagai pengajaran buatkita dan orng2 yg sekitarnya kan..
      begitulah..amal ma'ruf ttp menjadi landasan kita sbg mukmin..inshaallah

      Delete
  6. Assalam Ummu,..
    sangat terharu dgn semangat utk membantu dlm jiwa Abu AIdan.. untuk Ummu pun sama..rela dengan pengorbanan suami..InsyaAllah ganjaran dr Allah itu amat manis nanti nya....
    dan ianya akan menjadi kenangan manis buat Family Ummu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      itulah dia kalau bab2 buat keje2 gini mmg minat..cuma kita kena paham ngan jiwanya..kalau tak asyik nak merajuk lah kan...hehehe

      Delete
  7. assalamualaikum...
    good job... tahniah abuaidan sebab menyiapkan keseluruhan dengan jayanya.. selesa sangat tengok.. senang anak2 nak belajar sana.. aidan bukan main enjoy tolong ayahnya ye... :) ummuaidan kan dah jadi mamarazi.. :) hehehe..
    tengah masak lunch ke? masak pe tu? sok cuti nak gi shah alam kejap atas urusan kat pejabat kwsp.. mil ada kat sini.. sbb ngasuh adik ipar baru lepas operate.. kalau ada masa boleh terus gi jumpa mil skali... insyaallah... anyway.. take care mak yong.. esok kalau ada masa nani masuk blog ye... tapi internet kat rumah slow... kalau menang dlm berebut kuasa laptop esok ngan haikal.. boleh BW tengok makyong yer.. :) bye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      alhamdulillah setelah 3 bln lebih bekerja keras akhirnya siap jgk..sian kat dia ngan tak cukup makan n rest ..heheh

      baru habes dinner ngan stir fry ayam ngan sayur ..heheh..berehat2 kejap sblm jd ular panjang hehehe..
      selamat berhari minggu yer nani..semoga selamat jumpa MIL nanti.kim salam yer...

      Delete
  8. Assalamualaikum Nor,

    Great job Mr AbuAidan, alhamdulillah. Walaupun abuaidan yang buat kerja tu, nor dan aidan juga dapat pahala sebab 'berkongsi' masa dengan kerja-kerja amal itu...insyaAllah....

    Nor,

    Kawe pehe sgt apo hok demo raso. Sebab hok kawe sini pong dok involve dgn kerja-kerja volunteer utk mualaf. Meme hujung minggu tok lekat dumoh laaa.....samo lah kito, mano ado nok gi cuti-cuti tiap2 kali weekend pong, dok dumoh jah nga anok-anok....nak cuti dale setahun pong keno kiro, keno plan molek....sebab hubby kijo ngan parents dio, sok tokleh tunjuk sgt yg muslim ni suko cuti jah...kade2 amik cuti sebab nok kelik kg jah ....teringin nok gi holiday tu meme lah ado, tapi gak nok wat guano dok....bersyukur jer laa nok sedapkan hati sendiri (kawe lah tu)...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam dini..
      gitulah..ms 3 bln mencabar jgk..dohla dok penat2 preggy nie kena handle seme kjo umah + aidan full time..nok bising2 pun tok gini..baik cubo pehe nge baik2 nge dio..keno byk2sabar kalau tidok meme ssh jgk tuh..

      ok kalu hubby minat kijo2 gitu..takdoklah gaul nge hok tok tetu pasal ke..takpolah dini..kito sama2 cuba pahami mrk, bersabar n beri mrk sokongan sebaik mungkin...:)

      Delete
  9. Tahniah...walaupun seorang diri, tapi hasilnya sangat cantik..kadang2 kita akan rasa begitu tapi sekurang2nya kita tahu ke mana dia pergi dan apa yang dibuat..bila hasilnya begini, kita pun turut bangga

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..kdg pun dok pikir gitu jgk..kurang2 bila dia busy ngan kerja2 yg berpaedah lebih baik dari dok buat buang ms tak tentu hala kan...:)

      Delete
  10. Congratulation abuaidan!!. Such a big charity done and believe that Allah watching on all what had happened. May not seen now but in the future. There is a lot peoples can gives money but NOT everyone can contribute energy like abuaidan, ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah ..bila kita buat ikhlas kerana Allah lain rsnya ngan buat kerja nak mengharapkan perhargaan mahpun pngiktirafan kan...

      Delete
  11. Emmm tak pe tak pe..... biar EnAbuaidan puas, sebab kita pun puas jugak bila dah dapat tengok hasilnya walaupun dalam pada nak melihat hasilnya ada kalanya 'bengkek' je hati tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..akhirnya berkat kesabaran..hilang segala yg bengkek2 tuh bila tgk resultnya...

      Delete
  12. alhamdulillah,..untung Nor ..abu aidan sorang yg suka berbakti..inshaaAllah pahalanya dapat sampai bila2 :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah kak imi...kita doakan moga2 bakti diterima Allah...:)

      Delete
  13. UA mailah cite...hainomharyani@yahoo.com!

    ReplyDelete
  14. Wah, kagum Tedi dibuatnya. Tadi harap Master akan ikut jejak langkah pakcik ni. :)

    ReplyDelete
  15. puas hati bila kita sendiri yang membuat dibantu dengan mereka yang dekat dan sudi membantu kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..mmg kalau abuaidan dia lebih prefer buatsendiri..:)

      Delete
  16. Sedih ada, gembira ada, teruja pun ada. we've got to lost some to get some...

    Moga kita terus berdiri memberi sokongan yang terbaik buat pasangan kita, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah MFM ..mmg kena korbankan sst utk dpt kan sst yg lebih baik kan...
      inshaallah sokonglah mrk selagi berada dilandasan betul..:)

      Delete
  17. Indeed, sumbangan abuaidan buat komuniti adalah pahala berterusan buat beliau. the sacrifice paid bila tengok hasil kerja yang di lakukan adalah untuk community. U are a proud wife,aidan is a proud son and we are proud on your effort for muslim in fiji. May Allah bless all off u. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh..ms awal2 rs cam tak yakin..boleh ker nie nak buat sorang diri..bila nak siap nie..bla bla..bla..namun melihatkan kegigihannya tuh kenalah beri sokongan padu...

      Delete
  18. wow kalau dinegeri aku, kerja2 abuaidan ni boleh buat duit yg.banyak, membaik pulih lantai, rak makmal, pusat sumber, rumah persenderian..tapi projek yg.ini, Abuaidan buat percuma je kan, kerana Allah. Allah sentiasa memberkati usaha murninya..amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..mmg boleh buat duit..tp dia mmg buat bkn mengharapkan pujian mahupun upah..cukuplah Allah shj yg membalas...

      Delete
  19. Allah jua yng membalasnyer kan ! In Shaa Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya balasan Allah jgk yg dihrapkan..:)

      Delete
  20. Assalamu'alaikum ummuaidan
    Wow, your dear hubby has done a really great job. That big task was certainly handled in a very professional manner. The outcome was just awesome. May Allah reward him with lots of happiness and a never-ending desire to help more needy people in the future.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk
      Dia actually did most of works by himself..bukannya tukang kayu mahpun buat rumah..cuma guna comman sense dan belajar bertukang sendiri sket2 ..mmg surprise jgk bila tgk result nya..bila bkn real tukang yg buat..alhamdulillah...

      Delete
  21. Alhamdulillah, saya yang tengok pun rasa happy, apatah lagi yang setia memberi sokongan sepanjang masa :)
    Insya Allah... UA pun dapat jugak saham tu, the time that you sacrificed without him :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..dlm pada kepenatan asyik kena tinggal,jrg2 dpt bersama.kesabaran jer nak akhirnya blh tgk hasil..

      Delete
  22. 3 bulan yg dihabiskan kat situ inshaallah ganjaranNYA berpanjangan. Frankly, kagum dgn effort, tenaga & masa yg abuaidan spent utk Itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan nak memuji tp dia tuh sanggup tak cukup makan& rehat nak siapkan projecton time...anak pun hardly ade ms utk bersama...

      Delete
  23. MasyaALLAH mulianya abuaidan…..semoga segala penat lelah & pengorbanannya dibalas ganjarannya di dunia & akhirat. amin3x……semoga UA & aidan juga dapat juga ganjarannya atas pengorbanan & kesabaran. btw N3 UA ni sedikit sebanyak memberi semangat kpd ros yg hampir terkulai ni sbb next mth (maybe the whole mth) daddy 3A akan full swing fr day to nite @plant handling task & most important for him to succes with his new task (yg ckp challenging since this is the 1st time ever will be doing worldwide). & my part definitely as a standby 24hrs driver & sparing partner to listen to his 'keluh resah'. worst still can't go anywhere during this coming school holiday even normal outing to town. huhu!!!sabarrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kalau tak sabar nak paham kerja yg mrk nak buat nie ros boleh jd tension dan upset bila selalu ditinggalkan n jrg dpt bersama..namun bila kita paham n redha..takperlah sikit ms yg ade manfaatkanlah btul2 ..jgn asik2 nak gaduh..awak nie takder ms utk family..heheheh..be strong yer ros..inshallah u would be able to go through the tough period...good luck...:)

      Delete
  24. Mr Abuaidan has done a great job of volunteerism. He has to be very skillful to have accomplished such a fine job. Beautiful and neat work. Did he did this all alone? Is there no one else to help him? Your sacrifice was amply rewarded and good blessings for you.

    ReplyDelete
  25. salam UA, u were bestowed with great hubby...n i strongly feel that he will able to show u n aidan the route to jannah... InyaAllah

    ReplyDelete
  26. wah!!!sgt kagum bace n3 ni UA!
    semoga kebahagiaan sentiasa menjadi milik UA sekeluarga:)

    ReplyDelete
  27. Abah saya pun suka buat kerja2 mcm ni, FOC lagi sebab kata dia ini antara amal jariah dier !

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads