Sunday, 12 May 2013

Bila Ade Kacang, Ade Terung, Ade Kaki...

Alhamdulillah rezki kacang panjang semakin melimpah2 lately..bekalan melebihi permintaan, blur jugak bila terpaksa makan kacang panjang dengan kerap nie..biasanya 1 cekak cukuplah untuk seminggu. Terung pun banyak berbuah jugak, namun nak memasaknya agak kurang kreatif ataupun tak kena selera. So bila ade kaki ayam dan tulang2 didalam fridge, tercetuslah idea untuk masak Dalca yang simple dan digemari seisi keluarga...praktikal kerana dapat pelbagaikan sayur..

Kacang panjang dan terung dari kebun, kentang dan carrot pula dari kebun orang lain. 

 Siap dalca yang ringkas dan sedap, alhamdulillah santapan seisi keluarga takyah nak masak pelbagai..

Lagi satu kegunaan kacang adalah kemestian dalam menggoreng ayam mahupun organ. Yang ini hati digoreng bersama kacang..mebeles!

Actually banyak lagi yang boleh dimasak bersama2 kacang selain dari buat fresh ulam juga boleh masak putih, goreng kunyit ker, masak kicap..anything ikut selera...

Happy mother's day yer kengkawan semua...salah satu tugas ibu yg takkan berhabisan adalah serving her family happily..in bad or good times..besar pahalanya kan..alhamdulillah..

29 comments:

  1. dalca..hhmmm sedapnya...akak kalau buat mesti bg kat jiran2 semangkuk sbb dapat byk bila dicampur berbagai sayur2 ,kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg leh jd makin byk bila campur bbrp jenis sayur kan..

      Delete
  2. sedap makan dalca tu. bagusnya tanam sayur sendiri.

    ReplyDelete
  3. Tadi pergi kenduri kahwin pun ade lauk dalca..
    Btw nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

    insanbiasabiasa.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for visiting..inshaallah

      Delete
  4. memang sedap!...td lunch pun sayo make kaki heheheheh....:D

    ReplyDelete
  5. sedapnya..terung tu buat pajeri punsedap..buat terung goreng kicap...kesukaan saya tu...hehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. goreng kicap lum pernah wat lg..pajeriselalu akak buat tak best lak rsnya..

      Delete
  6. As salam ummu,
    Menu yg last tu feberet saya. Guna keropeh ayam lagi best. Ummu ingat tak istilah keropeh ayam ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      ingat keropeh tuh..mmg sedap wat campur2..dlm teresek pun leh jgk..

      Delete
  7. UA, segarnya sayur2 tu... mesti sedap, kan?
    Dah lama tak makan dalca.. hati goreng dgn kacang panjang tu pun menggoda jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sedap..
      kalau goreng apa2 ngan kcg mesti sedap kan..

      Delete
  8. Tengok orang masak sumenya nampakmsedap. Kalau masak sendiri x denye makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..biasalah sbb byk pilihan kan..

      Delete
  9. salam UA, hepi mother's day...aidan u hv great n mebeles mom!

    ReplyDelete
  10. Assalam.. ayam goreng kunyit tu memang sedap goreng dgn kacang.. dah cuba rendang hati ayam dgn kacang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rendang hati ngan kacang pernah makan cuma blom pernah wat sendiri kak mar..:)

      Delete
  11. slurppppp..semua febret k'imi ni..dulu dalca time kenduri kahwin k'imi jd sebut2an sbb sedap :))

    ReplyDelete
  12. Sedapnya... sedapnya... kecur air liur.. yum yum...

    ReplyDelete
  13. memang mabeles sungguh, lebih2 bila ramuan hasil dr kebun sendiri. Mewah sungguh UA dengan sayur2 segar. Kelebihan org bertani gituu kan! Tumpang tengok sayur2 segar UA ajelah hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ngan rezki yang diberikan tuh..kdg tak der jgk..:)

      Delete
  14. memang cukup semua zat dalam satu...

    ReplyDelete
  15. Okje tak pernah masak dalca UA........ Sebab Kurang Suka..... Mereka terpaksalah ikut selera tukang masak hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..memilih gak okje nie yer...tp kalau kat kenduri makan jgkkan..:)

      Delete
  16. masak sayur ala dalca mcm ni mmg best sgt !

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum ummu..sedapnya tengok sayur2an segar dr ladang...:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads