Monday, 13 May 2013

Bila Bapak dan Anak Demam....Home Remedies

Minggu demam seminggu ahli rumah kami alhamdulilah hampir berlalu. Sang anak kena kuarantin dalam rumah seminggu oleh bapaknya takut terkena cuaca panas dan sejuk diluar, so budak kecik tuh dok dalam rumah jerlah tak boleh keluar main2 mahupun mengikut kemana2...kesian kan....huhuhuh

Kemudian bapaknya pulak yang terkena demam selsema..

Sepanjang seminggu berdemam dua beranak tuh sibuk ber'steaming, berselimut tebal yang winter blanket lagi sibapak..malam2 tido no fan, all windows and doors closed..panasnya ya amat untuk mak buyung berpeluh2 nak tido takleh tido..tapi nak buat camaner kan demi  mereka berdua nie....huhuh..Alhamdulillah mak buyung terpelihara lagi .. kalau tak susah jugak ngan selsema & batuk tika sarat gini..mau terkencing2 kan...:)

Pastuh lak dengan over protective nya sibapak, yang sianak takleh mandi apatah lagi dibasuh kepala sebab takut demam makin kuat..kadang bila bapaknya kuar umah, tak tahan tengok anak berbau peluh badan melekit-lekit sang Omak pun curik2 jugak bagi light bath utk si anak..hehheeh

Sang anak terkena batuk jugak..tapi tak serius mana cuma malam2 bila sejuk sket mulalah batuk..so sebelum tido sapukan balm didada, belakang, leher dan juga kaki sebelum dipakaikan stoking. Sang anak nie walau sejuk macam manapun tak mau blanket nya ..mcam allergy semacam..bila sedar ade selimut kat tubuh terus buang...


Zandu balm nie sangat berkesan untuk melegakan batuk mahupun hidung tersumbat terutamanya waktu malam nak tido. Lebih berkesan dari Vick Vaporub dan sebagainya..diperbuat dari campuran herbs. Aidan kalau sapu nie kejap jer batuk lega dan boleh tido lena, same with adult too..

Orang2 disini menggunakan balm nie untuk steaming bila selsema..sapukan sikit dalam bekas, masukkan air yang mendidih berasap lagi tuh..kemudian tutup ngan selimut (masuk dlm selimut tuhlah)..seduplah stim tuh untuk beberapa ketika hingga berasa lega..berkesan jugak, tp kalau budak2 tak mau dorang steaming nih..panas dan sesak dalam selimut tuh...

Sebenarnya kalau kat sini, bawak jumpa doktor pun boleh jadi buang karan jugak kalau demam biasa2 jer..consult tak sampai 5 minit dah charge $10.00..pastuh ubat kena beli asing kat pharmacy.. prescription pun mcm yg kita boleh agak... lagi jimat gie pharmacy direct terus beli ubat ...


35 comments:

  1. Oh..maknanya yg $10/- tu cuma consultation aje Ummu. Ubat kena cari sendiri. Betullah jadi terus ke pharmacy lagi senang tak payah dua kali kerja. Mujur ummu sihat dapat jaga yg sakit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kakak..rsnya kalau kat m'sia tuh pun tota charges dah termasuk consultation fee kan..

      Delete
  2. gitu pulak cara kt sana..mcm cerewet lps jumpa doc..pastu nak ke pharmacy pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gitu nadia...tp leh jjimat beli beli ubat terus..

      Delete
  3. Semoga aidan n suami akak cepat sembuh ya

    ReplyDelete
  4. semoga cpt baik..keduanya..

    ReplyDelete
  5. Salam UA, nampaknye ummu kena jadi nurse la 2-3 ari ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dah ok dah depa nie ana..

      Delete
  6. salam Ummu.....

    kesiannya Aidan demam ye...!!!!!moga cepat sembuh ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yan..alhamdulillah dah makin baik dah tuh..

      Delete
  7. Kalau jadi Mak buyung ni memang memanjang panas
    .... Hehe biasalah tu
    Dah ok ker belum diaorang ni UA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dah ok dah okje..cuma batuk sikit2 jer..

      Delete
  8. Semoga semua cepat baik.....
    betul tu ummu...kadang2 kalau demam biasa aku tak pegi klinik just makan ubat...tapi kalau anak2 kecil aku terpaksa bawa juga sebab takut sikit walaupun demam biasa...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks mia..
      sini akak kecik bwh 2 thn ssh lak nak dpt ubat

      Delete
  9. assalam.. sekarang ni kalau demam panas doktor suruh mandi takut kena penyakit tarik....boleh efek otak kanak-kanak... kalau seminggu tak baik kena ambil darah untuk pastikan bukan kena demam denggi... tak apa kalau mandikan anak masa demam .. ada anak kawan akak demam suhu tinggi.. doktor bawa dia ke bilik air dan mandikan sampai dia sejuk bibir jadi biru.. lepas tu alhamdulillah... masa En Din kat hospital dulu doktor suruh letak ais disemua tempat yang panas eg dahi, ketiak dan segala pelipat.. huh jenuh juga .. tapi berbaloi ..baru boleh masuk OT..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak.
      aidan tuh demam selesema ..bapanya takut makindpt sejuk...
      yg demam panas tuh betul kak..sy pernah baca gak tipu..tp abuaidan ni kadang byk pantang larangnya,,

      Delete
  10. Moga semuanya cepat sembuh. Musim skrg ni. Kat msia pun sama

    ReplyDelete
  11. musim deman yer skang ni... moga semuanyer kembali sembuh yer !

    ReplyDelete
  12. anak demam,kita sbg mak mmg tak senang duduk dibuatnya...takut melarat,takut ada penyakit lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..sib baik aidan nie jenis tak 'ngerat' sgt..alhamdulillah

      Delete
  13. assalamualaikum makyong.. sihat?
    sib baik makyong pun tak terjangkit dik antibodi yang kuat lah tu... alhamdullillah...
    kalau dlm rumah nani lak.. skrg ni baby fiyya lak tengah demam... skrg ni fiyya kena makan antibiotik... sore throat.. kesian dia.. udah ler dia pandai memilih benor ler.. ubat je tak nak telan.. dok geli2 kat ujong lidah.. kesian sungguh sampai kena paksa.. antibiotik lak kena abiskan.. harap2 fiyya dpt abiskan.. dah 4 hari fiyya demam on and off.. walaupun dah bagi sirap pcm tu.. kesian betul lah.. cuaca kat sini sangat lah panas terik skrg ni.. even dah seminggu kot takde hujan.. setitik pun takde.. huhu.. harap2 allah turunkan hujan minggu ni.. kesian pokok cili nadia dah mati semuanya.. :( ok makyong.. mak nani datang lagi nanti...
    >> pstt.. sabtu ahad semalam tak sempat nak BW or apdet blog.. line tenet kat umah dah cukup koata.. dek penangan anak2 dok main game..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..alhamdulillah sehat...
      kesian fiyya kan..kecik2 dah ken amek ubat..sure fiyya cuak tuh ngan rs ubat2 tuh ..skrang musim kering lak yer kat sana..mmg senang dpt demam gitu...take care mak naninya..

      Delete
  14. semoga cepat aidan,supermom pun sama kene jaga diri baik2. :)

    ReplyDelete
  15. sendiri jadi doktor... hahaha

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum ummu...kesian nyer mkn ubat n cepat baik yer...;)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum dan salam kenal dari maklong.

    Semoga anak dan ayah semboh segera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam ..salam kenal maklong...
      thanks yer maklong...

      Delete
  18. mahal jugak consultaion kat sane ye...
    emmm....bile demam PC suka nasihatkan tepid sponging untuk anak2...caranya lapkan seleuruh badan dengan kain basah...kat ward nurse biasanya buat 2hourly bagi yg high grade fever utk bantu turunkan temperature.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads