Wednesday, 29 May 2013

[ Wordless Wednesday] Tetap Melayu Dimana-Mana Pun..

Mana boleh dipisahkan dengan ulam, budu mahupun sambil belacan..

Ulaman segar,tuaian dari kebun -kacang botor, petola, kacang panjang dan ulam raja

Dinikmati bersama2 dengan budu cap ketereh...telur menjadi pelangkap..

43 comments:

  1. alhamdulillah.. semua ada ..tak la teringat-ingat kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah kempunan sangattuh kak...:)

      Delete
  2. Uish...kalau dengan nasi panas + ikan goreng pon dah sedap ni..Hehehe

    ReplyDelete
  3. Lama dah tak makan ulam UA....hehe
    Sebab belum ada Budu Cap Ketereh kot haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa...boleh buat (oppss..beli)sambal belacan okje...

      Delete
  4. Assalam Ummu..
    sedapppp nya ulam cecah budu... nyum! kecur liur...:)

    ReplyDelete
  5. ermm... nasi tambah 3 pinggan ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalaulah muat perut mungkin lebih kot..heheh

      Delete
  6. Tempat jatuh lagi dikenang inikan pulak makanan yg sentiasa terkenang2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh...makananlah yg paling dikenang2...:)

      Delete
  7. bestnya nie..cuma sy xmkn budu, ganti dgn sambal belacan boleh hehehehe

    ReplyDelete
  8. budu..makan bila ada adik beradik berkumpul...buatlah mcm2 budu..cencaluk,sambal belacan dan air asam...

    kat rumah ni tak ada gang nak mkn..beli pun kena sorok2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..makan ramai2 lg seronok...

      Delete
  9. salam ummu..Itulah kita yang dinamakan manusiakan....Walau siapa pun kita jati diri tidak akan hilang sama sekali...walau apa bangsa sekali pun...Jati diri juga secara langsungnya memperkenalkan sipa dan dimana kita berasal...selamat menjamu selera...Hari ini kak siti nak buat kerabu buah kuinin unutk santapan makan tengah hari...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      betul kak siti..jgn lupakan budaya,asal usul dan makanan wpun dimana kita berada berada...nanti blh diperturun pd anak cucu inshaallah...sedap tuh kerabu buah kuinin..:)

      Delete
  10. Ummu ni... buat kakak kecuk dipagi hari. Memang pelengkap makanan semua itu kakak suka cuma budu kakak belum belajar makan tapi sambal belacan favourite kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sy balik m'sia nanti ajar kakak makan budu yer..:0

      Delete
  11. assalamualaikum ummu...sedapnya..;)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum ummu...
    macam mana hari ni? sihat ke? tengah tido ke ni?
    sedap dan simple menu ni... tapi tetap marveles...
    hari ni baby fiyya tinggal dengan kakak sakinah kat rumah.. sblm nak hantar baby fiyya ke rumah BS, dah get ready nak kesana, tapi fiyya pulak buat muka kesian je.. nak tengok tv.. last2 sakinah bagi tau tinggal kat rumah je.. sampai je ofis terus call sakinah, baby fiyya tertido waktu sedang tengok cerita kartun kat rumah tadi.. hehe.. senang je kan.. sambil tengok tv dia tido.. :) ok lah makyong.. panjang lebor cerita.. :) take care..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      alhamdulillah dah boleh harap dah kan kinah jaga..tkperlah fiyya pun seronok dok umah sendiri tgk tv..heheh

      Delete
  13. Assalam Ummu..
    Wah sedapnya, walaupun simple tapi tetap menarik....

    ReplyDelete
  14. Subhanallah..
    Mcm ni punya pelengkap, bertambah-tambah nasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. badan pun sedap jer kan naik2...

      Delete
  15. amboi……teneeee (petola) celur ko mentoh tu?

    ReplyDelete
  16. Gulp... actually ni makanan paling banyak risiko ni UA, risiko seperiuk nasi tak cukup. Mujur budu sini snang dapat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kalau ade partner plak tuh makinlah bertambah2..stok budu dah habes tuh..heee

      Delete
  17. Orang kat Fiji makan lagi hebat daripada orang sini.. Hehehhe.. Ummuaidan bila due?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jrg jumpa kan nuda... due 20/6 inshaallah..

      Delete
  18. Salam Ummuaidan,

    Wah banyak betul jenis ulam tu. Mak Aji makan budu cap ketereh jugak, beli sedozen botol kecik simpan stok bila balik kg. Ni baru betul oghe Kelate pure!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      stok budu saya dahhabes dah makji..huhuhu..sib baik nak berpantang tak perlu pikir psl budu..hehe

      Delete
  19. Akak org Kelantan ka? Mommy tanya camna akak seludup budu gi Fiji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer tedi...ala budu tuh senang jer pos mcm biasa pun no prblm..

      Delete
  20. kcocng botor!!!my feveret tu...mkn mentah buat ulam...sayur lain mmg tak suke tp kcg botol ni mmg blh makan mentah...
    erm,tetiba ade telur kat tgh tu..allergic2...(ayat utk aliya;p)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh..allergik..allergik...kena cicah nhan ikan bakar lak..

      Delete
  21. tekak melayu kita, dpt ni pun dah sedap sngat hehehe

    ReplyDelete
  22. saya pulak tak pandai makan budu.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads