Thursday, 9 May 2013

Homemade Jus Roselle

Actually ini adalah kali pertama tukang kebun tanam roselle, pertama kali tuai dan pertama kali cuba buat jus. Masa kat tanahair dulu sumpah tak pernah minun mahupun tanam mahupun tengok buahnya...semuanya gara2 berblog..dapat pengetahuan  baru...sib baik Olive baik hati hantar seeds...thanks olive..:)

Kurang pasti  bilakah masa sesuai utk di tuai, namun tengok kepada buahnya, rasa tak akan menjadi lebih besar dari itu dah..tambahan pula takut jadi terlebih matang lak..

Selamat dituai dalam 12 biji alhamdulillah wpun pokok cengkeding2 bagai nak tertunduk gitu

Menggoogle jugak cara nak buat sbb have no idea..rupanya guna kelopak jer, yg buah boleh selamat jalan kan..letak gula ikut rasa, air dan selamat diatas api dalam 15minit..

Jus yang dah siap ditapis..pekat dan sangat manis..kena tambah air sejuk bila nak minum...

 Jus yang sedia diminum setelah ditambah air sejuk from fridge..masam, manis..sedap & nyaman gitu...:)

Baki kelopak yang ditapis..sebaiknya kisar dan disimpan bersama jus yang pekat..namun kerana malas makan jer gitu, sedap jugak..kalau rajin lagi leh proses lagi buat jem...

Agak2nya jus roselle nie ade tak dijual dikedai dan berapa harga yang biasa dijual di supermarket2 yer...

46 comments:

  1. salam ummu...jus roselle memang sedap dan nyaman..kat umah kak siti memang kegemaran anak2 tuh...Selalunya kak siti tak buat macam ummu buat...kak siti jadikan dia pati roselle..bila dah masak tu blend semua sekali taruh gula..kemudian bila nak minum taruh sikit je kemudian campurkan dengan air...macam kita buat sunquick tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti,
      sy nie sebenarnya main agak jer cara buat dia kak..yg akak buat tuh lagi bagus sebenarnya..boleh simpan lama kan...tak semoat bg aidan jus nie sbb dia batuk..takut jgk kan apa2 lak...

      Delete
  2. Replies
    1. laris jgk..cuma tak bg aidan sbbdia batuk..

      Delete
  3. salam UA, memang sedap jus rosele ni...warna pun sangat cantik..kaya dgn betakarotin plk tu...pucuk pun boleh dimakan buat ulam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      banyak khasiatnya kan...pucuk pun leh wat ulam jgk! dah bagus nie..

      Delete
  4. elok minum selalu.. ni bekalan vitamin c...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak.cuma stok tak byk..:)

      Delete
  5. Kalau kakak rebus dgn biji dia sekali ummu. Masa rebus kan lama-lama dia melted. Tapis baru buang biji. Sisanya bubuh gula, masak balik buat jem sapu pada roti masam-masam manis sedap kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..kakak buat gitu yer..next time nak buat gitu jgklah senang...:)

      Delete
  6. Salam Ummuaidan,

    Sedap nampak sirapnya! Mak Aji punya pokok dah sembah bumi. Kena cari ganti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji
      kena tanam cepat2 tuh..:)

      Delete
  7. salam UA….mmg kami pun suke sesangat jus roselle ni. btw kelopak yg dah di tapis tu jgn buang. keringkan jadi mcm asam. ros pernah buat, sedap!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      dah terbuanglah sbb tak abes makan gitu..hehe..next time simpan..:)

      Delete
  8. salam, kali pertama nk komen sini hihi...pernah jugak buat sendiri air nie, beli buah dia balik rebus, sedap rasa mcm air rebina pun ada...tapi nk tanam sendiri ermm, mak kata tangan sy jenis panas, tanam apa pun tk hidup hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh mcm air rebina pun ade jgk..sedap...heheh..agaknya belum kena caranya kot sbb tuh tak menjadi...:)

      Delete
  9. Dah boleh buat jus Ummu, rasanya last singgah sini Ummu baru tanam... Si Aidan suka tak minum jus ni Ummu... masam2 manis gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aidan tak sehat tuh yg tak bg dia minum jus nie..

      Delete
  10. dulu ada kawan anak bg bunga ni,satu plastik...akak tak tau nak buat jus camne..pakai blend ja hehe..sekuntum2 tu..rupanya amik kelopaknya ja ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kalau blend ngan buah2 agaknya jd lain kan rsnya..:)

      Delete
  11. sedapnye,kalo baki roselle tu buat jem lepas tu sapu roti atau makan dengan aiskrim mesti sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpikir jgk..cuma malas n tak larat jer nak buat lebih2..last2 buang ..huhuh

      Delete
  12. macam ribena kan ummu...kawan-kawan di pejabat ni ada yang rajin tanam, ada yang rajin rebus dan letak di pantry ofis...sapa nak minum ble la..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ..ade rs cam ribena jgk..:)

      Delete
  13. sy suka kelopak2 tu...besar2 jugak buahnya ummu...second round pokok sy berbuah tapi tak berapa cantik...ooo sy masak seketul2 mcm tu..bijinya masa nak mkn br buang..hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau besar lagi mmgbest nadia..sbb boleh beri banyak jus...masak seketul yer..ms sy kopek2 tgk bijinya takde kaler ..so sy agak2 kena buanglah jwbnya...:)

      Delete
  14. Sis, U are sgt sgt welcome. Finally, u hav roselle. Sis, don worry. it will not terlalu matang. ACtually if u keep lama sikit, you will be able to keep the seeds for yourself nextime. Sis, kat supermarket here, dah ada jual a lot of jus/kordial roselle. Yg fresh one, kat pasar pun ada dijual. but not sure how much.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i tak filter kelopak bunga roselle pun, jz cut into smaller pieces like u did, then drink together (malas punya pasal)

      Delete
    2. still few small fruits in the plant i'm keeping..maybe blh buat seed kan..ade jual yer..maybe last time i didn't notice kan.sbb tu tak tau.
      hehe drink together pun ok jgk boleh kunyah2..hehe

      Delete
  15. past...Mil suka ni....huhu, kang ada yg kena cari ni hehe...
    Okje pun mcm UA.....kalau duk oversea harus semua dimakannya padahal tak pernah sentuh pun sebelum ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak UA pos kan dari sini tak khas utk MIL okje..hehehe..
      betul tuh okje..maklumlah nak jgk connection ngan tanahair tuh kan..

      Delete
  16. Assalam Ummu..
    sy tak pernah minum/makan Roselle ni..pernah baca akan kebaikan nya.. sini pun mcm takde jual..:(
    nampak sedap & nyaman je jus tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie.
      tak pernah rs jgk yer...mcm ribena pun ade rsnya..:)

      Delete
  17. assalamualaikum makyong...
    Sempat berehat tak tadi? sedapnya tekak dapat menikmati jus masam2 manis ni.. kakak nani process wat jem.. so dia kasi satu bekas kat nani wat stok.. tapi anak2 lak tak suka makan.. waktu nani rajin membaking.. ada la kek rosselle yg nani letak jem tu.. dari biar membazirkan.. :) hmmm makan apa lunch tadi? abang aidan macam mana skrg ni, dekat2 adik nak kuar.. mesti bertambah manja cam haikal dulu.. ye dak.. ok makyong.. take care ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      sempat gak lah berehat 3 branak lepas makan tengahari hehehe..jus cuma dapat 2 gelas gitu..cam tak cukup kan..takperlah percubaan..
      aidan mmg makin manja, tiap2 malam mesti nak tido dilengan mak gitu..kebas2 tangan jadinya..takperlah kan peluang dia nie..td makan dalca ..heheh

      Delete
  18. amboi terliur lah pulak rasa nak minum air ni ! sedap sgt!

    ReplyDelete
  19. sgt2 berkhasiat ni utk ibu2 mengandung..tinggi kandungan vitamin

    ReplyDelete
  20. Jusnya ni memang sedap...masam masam manis....

    ReplyDelete
  21. hamboi UA .. lama liya tak singgah sini sekali tgk ada jus roselle nie .. sedap jus nie.. tapi liya mmg tak pernah buat sendiri ... beli je ... :)

    ReplyDelete
  22. sy pun suka makan kelopak yg dah masak tu begitu sahaja, sedap

    ReplyDelete
  23. saya pun suka ratah macam tu jer kelopak bunga roselle tu... mmg sedap!
    Air kegemaran saya tu UA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yer ker...rs cam ribena kan..

      Delete
  24. salam dik,
    wah dah dapat rasa sirap roselle ye..alhamdulillah.Akak tak pernah minum lagi, ada tanam tapi tak idup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..akak cubalah tanam lagi..inshaallah boleh hidup kot..sedap jus nie cam ribena gitu...:)

      Delete
  25. bestnye roselle fresh..pernah rse yang kordial je :)

    ReplyDelete
  26. sedaonya Nor..tetiba rasa dahaga :) bestnya klau dapat jus roselle ni basahkan tekak :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads