Sunday, 26 May 2013

Masak Nasi Cara Alternatif

Katakan tiba2 periuk nasi anda rosak sewaktu hendak masak lunch..(perut pun lapar masa tuh).. hendak pergi restauran pun agak jauh kena naik kereta, malas pun yer jugak.. hendak masak guna periuk biasa, tak biasa..takut nasi tak masak atau terlebih lembik...jadi ade satu alternatif lagi boleh digunakan...

Memasak nasi Indian style. ..heheh. since dok sini banyak belajar cara masakan depa kan..heheh.. cara nie actually lebih senang dan praktikal dari cara masak dalam periuk biasa dan anggar air...

Kaedahnya :

  • Mencuci beras seperti biasa..kemudian masukkan air..pastikan air yang dimasukkan adalah 3 kali ganda (kalau beras suku..level air tuh mestilah lebih 3/4 daripada periuk..)..sebab kalau air sikit...susah lak nak buang air sebab nasi jadi pekat..banyak air lagi bagus..guna periuk besar sket...
  • Dimasak menggunakan api biasa..cuma keep checking ngan senduk samada beras dah cam masak atau tidak..boleh kaut sikit dan try makan..kalau masak boleh tutup api...

Salah satu tanda nasi dah masak juga adalah butir nasi kelihatan terbelah kebanyakkannya..tapi bukanlah pecah2...
  • Kemudian buang air yang bercampur ngan nasi sekering mungkin..tutup periuk untuk mengelakkan nasi daripada terkeluar..
Keringkan sekering mungkin

  • Lepas tuh..dah siaplah....tutup periuk dan biarkan 5 minit sebelum dihidangkan..

Sebenarnya banyak kebaikan masak beras camni walaupun tidak releks seperti masak ngan rice cooker..antaranya boleh mengurangkan kanji (starch) yang berlebihan yang terkandung dalam nasi dengan membuang air beras yg berwarna putih setelah dimasak. Nasi dengan kandungan kanji yg rendah boleh mengelakkan kegemukan..sesuailah untuk orang yg diet..

Satu lagi kebaikan cara nie adalah nasi tak melekat diperiuk ..senang nak cuci berbanding ngan nasi yang dimasak didalam periuk biasa dan meletakkan air.

Somehow..beras yang dimasak dengan rice cooker atau tanpa membuang air rasanya lebih sedap kerana kandungan kanjinya itu..so pilihlah cara ikut selerea..:)

30 comments:

  1. Assalamualaikum Ummu,
    Satu alternatif yg baik.. tapi K.Sham tak la serajin tu.. tambah pulak beras di sini semua jenis basmathi.
    Mmg langsung tak ada kanji. Berderai saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam k.sham..
      mmg kena asyik monitor tuh yg kita malas tuh kan..takper basmathi lagi elok..sedap lak tuh..:)

      Delete
  2. Ini style mat salleh masak nasi jugak ni, mertua saya pun guna cara ni hihihi. Tapi saya masak "ukur" air cara biasa jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo...MIL awak guna guna car nie jgk yer..hihihih..yg guna ukur air tuh ok kalau dah mahir..takder takut lembik atau keras kan..

      Delete
    2. My MIL mula2 pelik tengok saya duk tunggu air nasi kering hihihi (dia ingat saya tak pandai masak, memang pun).

      Nak ukur tu pun kalau dah biasa dengan jenis beras tu, kadang2 tak menjadi jugak ukuran saya ni hahaha. Ada tu berkali2 tambah air pun duk sebutir2 berasnya, tercabar jiwa.

      Delete
    3. tp senangnya masak ngan rice cooker jgklah..kalaupun tak cukup air atau terlebih ttp tetap jgk masak kan...:)

      Delete
  3. assalamualaikum ummu...perkongsian yang baik ni...:)

    ReplyDelete
  4. Wah.. Nice.. Blh try nnt.. Tpi kna la rjin tgk periuk tu kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kena rajin check nasi dah masak ke blom..

      Delete
  5. salam ummu...hahaha good idea...Tapi jangan lupa sudah..silap2 makan bubur nasilah pulak..kalau lah jadi bubur nampaknya kena lah tambah daging dan macam2 lagi ramuannya...tak jadilah makan nasi..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      heheh..pernah gak terjadi camtuh..kalau lupa mmg naya ngan banyak air gitu..hehe

      Delete
  6. ooo.... macam masak nasi kawah kenduri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh nasi kawah buat camnie yer..?

      Delete
  7. tengok nasi tu buat perut ni jadi lapar
    berkeriok2 ni
    sy mmg x reti sukat air beras..sllu masak nasi jd lembik
    tp bez apa mkn..sennag nk kunyah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh tgk tengok jenis beras jgk...cara camni selamat tp kena rajin check laa...

      Delete
  8. boleh cuba masak cara ni nti kalau tetiba takde letrik..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh atie..takder letrik leh guna cara nie..tp kena ingat kat kepala lah yer..:)

      Delete
  9. ilmu baru ni..... first time tahu cara ni....
    Tak membazir la kalau beras tak melekat kat periuk, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ..kalau msk biasa sll lekat kan nasi kat periuk..sbb kanji tuh..tp cara nie senang basuh periuk..:)

      Delete
  10. Dulu-dulu zaman Okje kecik...mak OKje mana ada periuk nasi UA...so mmg pakai dapur kayu....Mmg kena berjaga jaga sikitlah...takut hangus dan berkerak bawah periuk tu hehe
    Tapi kerak nasi tulah sedap kalau digoreng selepas dikeringkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh okje..zamankita kecik2 mmg guna kayu apikan..kerak tuh kalau yg panas2 mmg sedap..tp kalau dah sejuk..buat muka lah jwbnya..:)

      Delete
  11. Salam Ummuaidan,

    Memang haru sikit kalau eletrik takde dan kena masak nasi cara manual sebab dah terlalu biasa/manja dengan periuk eletrik. Mak Aji guna cara ukur ruas jari baik kalau guna periuk elektrik mahupun pakai periuk biasa. Tapi kalau guna periuk biasa kena tunggu tepi periuk takut hangus! Kaedah ni pun kena tunggu tepi periuk gak ni!

    ReplyDelete
  12. Biasa masak nasi camni dulu tp skg dah malas guna periuk letrik jak..hehe

    ReplyDelete
  13. tp mcm leceh skit cara ni UA...apepun memang bagus utk kesihatan sbb kurang kanji.
    Kalau PC ade pembantu rumah mesti suruh die buat mcm ni time masak,,,hihihi...kalau masak sendiri memang rice cooker la jwbnye;p

    ReplyDelete
  14. sy memang msk ns x guna rice cooker melainkan kalau ada tetamu dtg sbb kami berdua makan nasi sikit sgt...x berbaloi msk guna rice cooker...MIL saya ajar masukkan air kemudian sukat air masa kita sengetkan periuk waktu nak buang airnya...air pada mulut periuk ae searas dgn beras sebelah senget bhgian dlm periuk...setengah jenis beras kena lebihkan sedikit airnya...harap2 fahamla ni sy cerita hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...kalau mak saya srh ukur ikut gelang urat pada jari..ade level tertentu menentukan ngam ker taknya...:)

      Delete
  15. semalam aku test masak cara nie... tapi tak jadi.. skrg buat nasi himpit....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..actually air tuh kena 3 suku periuk bila beras dah suku..dah tuh bila nasik dah masak, cepat2 buang airnya..

      Delete
  16. saya dah cuba cara ni. memang menjadi. selalu masak nasi putih mesti lembik atau tak cukup masak.
    terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads