Saturday, 18 May 2013

Kerana Terlupa...

Proses membuat taugeh adalah pada hari jumaat yang lepas..alhamdulillah telah ready pada hari Isnin..actually buat taugeh kerana teringin nak makan laksa..hehehe.. dalam kurang dari secawan kacang hijau yang diproses tuh, banyak jugak yang terhasil...namun kurang puas hati sebab banyaknya pendek2...

So simpan lagi untuk sehari berikutnya ..mengikut perkiraan. Namun demikian dek kesibukan ngan persiapan baby lately..terlupa akan akan taugeh yang didalam teko yang diletakkan didalam kabinet dapur....


Maka setelah smalam baru teringat, dan dibuka tengok...inilah jadinya...



Rupa-rupanya taugeh tidak  buruk setelah seminggu dibiarkan..tetap hidup ngan saki baki air yang ade..namun kelihatannya sangatlah kurus dan panjang...tercapailah kan hasrat nak taugeh panjang kan..heheh .Tak dapeklah nak nolong dari jadi kompos..sori yer che taugeh kerana lupa....

30 comments:

  1. Hihihi.... ini dah terlebih panjang dah ummu. Macam dah nak tanam pokok kacang hijau dah jadinya:) Tak apa boleh buat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeheh...itulah..kesian lak taugeh tuh...:)

      Delete
  2. Salam Ummu.
    Alahai kesiannya.. terpaksalah buat lain tp tergelak sy baca ayat "tercapailah kan hasrat nak taugeh panjang" mmg jd betul2 panjang tu.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam eithusa...
      hehehe...tp tak sangka leh hidup jgk tuh dibiar gitu..:)

      Delete
  3. salam ummu...panjang ke pendek ke ianya tetap taugeh kan...cuma saiznya yang berbeza...hehe.Takpe2 bolih buat lagi...Apa2 pun selamat berhujung minggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti...
      betul tuh kak..cuma yg terlalu panjang camnie mmg tak sesuai utk dimakan kan..:)

      Delete
  4. salam UA….amboi slimnye taugeh dia. hehe, btw kami @Brunei pun layan laksa since semalam. for sure sambung harini mungkin smp ke mlm lagi (hehehe mood mommy malas).

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      ooo makan laksa jgklah dia kat sana..kita sempat 2 round jer..esoknya dah basi...:)

      Delete
  5. Assalamualaikum...
    selamat pagi sabtu makyong... sarapan apa? kami baru sudah makan pagi kat sini.. mr mama wat nasi goreng...
    dah jadi ke laksa tu? sian makyong teringin nak makan laksa sblm bersalin ye... kurus kering nampak taugeh tu.. tinggi lak tu.. hehe.. ingatkan dah mati belaka ye... ada rezeki lagi tu utk makyong nak makan... selamat berhari minggu dan take care..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani
      laksa tuh sempatlah buat last week..cuma ingat nak simpan kasi panjang kejap..terlebih simpan lak...hehehe

      Delete
  6. hehehe...nasib cik tauge!!!

    ReplyDelete
  7. I love eating sprouted veggies and herbs :)

    ReplyDelete
  8. eh... senangnyer buat taugeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg senang..tp kena sll ingat siramkan ngan air jer...

      Delete
  9. Hehe mmg suka ayat yg tercapai nak taugeh pjg tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cam betul2 dream comes true kan...heheh

      Delete
  10. assalam Ummu..
    kesian sang taugeh... terlupa ye tuan tanah nya..hehe..
    lain kali boleh buat lagi kan?..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      leh buat..tp cuma mls nak bg komitmen jer bila buat taugeh nie..huhuh

      Delete
  11. ingt dulu2 PC pernah rendam kacang hijau utk buat taugeh ni...tp sekrang ni beli kat pasar je..tu pun jrg2...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak senang n cepat beli kat psr jer kan..takder terlupa2..hehe

      Delete
  12. Ummu; makan ke taugeh tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dah Dr bila dah jd terlebih pjg tuh.heheh

      Delete
  13. KALAU DIBIAR LAGI MAHU JADI POKOK KACANG HIJAU..BOLEH LE BUAT BUBUR KACANG..

    RAJIN SUNGGUH UMMU NI..TABIK SPRINGLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kena tanam kat luar lak kak....:)

      Delete
  14. hihihi, bukan main panjang lagi taugeh2 tu... baik yg panjang dari pendek, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila terlebih pjng camtuh..baik pendek lak..heheh

      Delete
  15. hehe...puaslah makan batang taugeh ! haha

    ReplyDelete
  16. hehehe. sikit punya panjanglah taugeh tu !

    ReplyDelete
  17. ehhehhe!!dh lonjong gitu,kihkihkih!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads