Thursday, 30 May 2013

Barfi & Pera

Pernah dengar nama Barfi? atau Pera? mungkin tak pernah kan, tuan rumah pun sejak dok kat sini  baru kenal ngan nama2 nie semua. Kalau sebut Indian Sweets tahukan? alaaa yang tersangat2 manis selalu dijual ditepi2 jalan pada musim Deepavali. 

Kat sini indian sweets banyak dijual kedai2 sweets mahupun restauran tanpa mengira hari mahupun musim. Kalau musim perayaan tuh memang banyaklah yang dibuat dirumah2..hari raya pun lagi meriah ngan sweets nie.

Tak mao cerita tentang semua jenis sweets, namun cukuplah yang menjadi feveret kami jer.... :)


Yang selalu dibeli, yang warna susu tuh feberet En. Abuaiadan, yang warna kopi tuh my feveret dan yang bulat kecik tuh feveret Mr. Aidan. Yang Coffee Barfi tuh paling sedaplah since taklah manis seesssangat..ade rasa2 kopi dan kacang sikit didalamnya. Yang putih tuh lak..manis cam makan susu dah dan banyak rasa buah pelaga yang diparut. 


Yang bulat2 feveret Aidan tuh dipanggil Pera..dibuat dari susu, parutan buah pelaga, minyak sapi..rasa manis jugak cam coklat susu gitu..Aidan tiap kali bapaknya berpergian dia akan cakap "Please buy some Pera..".. sampai suatu ketika dl, cucu jiran sebelah umah yang baik ngan dia nak kuar dia suruh buat balik pera..heheh, muka tak malu budak kecik tuh...:) 

52 comments:

  1. Anak I yg eldest tu suka sgt2 barfi. Kat sini mahal jugak dia jual, $2 sekeping. Masa balik Msia hari tu, dia bantai makan banyak2 sbb murah, hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..kat perth mahal yer..takperlah at least dpt jugak dia makan sepuas-puasnya tuh..:)

      Delete
  2. Salam Ummuaidan,

    x pernahlah Mak Aji dengar nama barfi atau pera tu tp Indian sweets memang tahulah. Agaknya selera Indians dan org Kelate ni ada sama jugak ya, suka yg manis2, mungkin sebab itulah ramai Melayu (oghe Kelate mostly agaknya) dan India yg kena kencing manis! Apapun yg manis2 ni bolehlah layan sekali-sekala, xleh selalu, terutama Mak Aji yg ada keturunan kencing manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      betul tuh..katsini mmg ramai yg terkena kencing manis..depa nie sukat sgt ngan makanan manis2..cam ong kelate kito jgk..
      kalau sy tak suka sgt manis2..sekali sekala lehlah...

      Delete
  3. Wah! Di Fiji ada jual manisan? I suka makan jugak!;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. plenty kat sini manisan..only kat sini i belajar makan..heheh

      Delete
  4. Barfi dan Pera... hmmm 1st time dengar jugak ni.. tapi kalau manis dah akak akan jamah sikit je... nampak menyelerakan juga yang ada susu tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ade susu tuh rsnya mmg manis dan mcm susu lah kak..:)

      Delete
  5. seriously dok pernoh dengar barfi @ pera...hehehe..PC terliur nak rase yg bentuk bulat2 tu...cute je;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg bulat2 tuh cam coklat susu rsnya PC..:)

      Delete
  6. have no idea gapo dio…..tapi klu ladu org india tu ros pernah makan. ada kawan india bawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ladu tuh lain macam ros.. nie cam berketul2 sket...

      Delete
  7. Tak pernah makan lagi manisan India ni....
    Selalu nampak juga orang India jual kat tepi2 jalan kalau pegi KL..
    Kalau kat Sabah memang jarang jumpalah....
    Tapi macam nampak menarik juga rupanya... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak belajar makan kena belajar ngan kwn2 indian barulah pandai ...heheh..kat sabah kan kurang indian kan...

      Delete
  8. assalamualaikum...
    ummu, dulu waktu nani kerja tempat lama.. doktor sana balik kg kat negara dia.. india.. tapi doktor tu hindi gitu.. sekali dia balik malaysia.. mmg dia bagi sweet ni.. lupa apa nama dia cakap... tapi mmg sedap.. manis... and banyak rasa lemak2 minyak sapi dan mgkn buah pelaga yg ummu bagi tau tu..
    kalau kat kedai makan india.. mmg banyak jual sweet2 ni kan.. kalau nak senang cari.. gi je Brickfield.. sana banyak kedai2 india.. skrg orang panggil ape tah.. india town ke apa tah... (ala2 jalan petaling street tu, skrg dah tukar jadi china town) hmmm gitu la...
    >> budak kecik ni kadang2 diorang kan.. mmg kita tak terduga diorang akan cakap se-clever tu kan.. :P hehehe..
    >> hari2 haikal akan mintak nani bawa balik hadiah utk dia.. but hadiah dia is... keropok (jajan) atau gula2.. :) cuti skolah kan.. so boring dia kat umah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      agaknya yg nani rsnya tuh mmg indian sweets lah kalau ade lemak2 minyaksapi tuh..mmg kat brcikfield tuh rsnyaader..

      wahsedapnya heikal dpt hadiah kopok..heheh

      Delete
  9. Bentuk Pera yg Aidan suka tu macam tepung gomaklah ummu. Kakak tak pernah pulak rasa bila baca macam teringin pulak. Yg ummu dan en abuaidan suka macam kuih tepung talam pulak kakak tengok hihi... inilah sebab kakak tak pernah jumpalah ummu - lain kali kalau kakak jumpa kakak nak beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..bukanlah kakak..keras jgk tuh..bkn cam tepung...kuih talam pun lagi jauh..heheh..manisan nie cam berketul gitu...
      nanti kakak cuba beli kat indian shop..

      Delete
  10. Rasa pernah makan pera tu mak kawan buat... Sedap.. Teringat2 rasa dia sampai sekarang... Kalau kuih saya memang suka yang manis2

    ReplyDelete
    Replies
    1. pera tuh rs cam coklat susu sikit kan...
      akak manis tuh tak minat sgt...

      Delete
  11. salam kenal kak...

    suke lyn blog akak nih, suke tgk sayur2 akak yg mcm2 tuh... dana suke baca blog org malaysia yg duk di perantauan, nk pg sana ntah bile, dpt baca cite pun seronok...

    http://misshamakeupstore.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal norhidana..
      alaa..sama jer dok mna2 pun...inshaallah ade rezki dapatlah menjejak kaki jgk kan 1day/...

      Delete
  12. Assalam ummu..
    nampak sedap juga kan manisan tu.. mmg tak pernah dgr lagi.. klu manisan indian yg lain tu pernah juga makan masa duk semenanjung dulu sbb pernah kerja dgn indian people..:)
    Tumpis fiji tu terlebih peramah kot.. tu yg boleh pesan ngan kawan sebelah rumah tu...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      rsnya mungkin sama kot..cuma nama jer sebut lain..

      mmg tersangatlah peramahnya situmpis tuh...

      Delete
  13. prnah mkn indian sweets tapi yg nih rasanya belum lg kot... nampak sedapppp...yum3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg nie oklah rsnya taklah manis sgt cam yg lain2 tuh..:)

      Delete
  14. salam UA, macam penah tgk kuih ni....selalunya indian cookies ada minyak sapi kan ummu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..betul tuh..depa suka sgt letak minyak sapi nie...

      Delete
  15. Emmm...tak pernah rasalah UA...
    Yang ni dah belajar buat ke belum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum lagi tuh okje..kurang berminat sikit..hehe

      Delete
  16. ada beli kat sini..manis tahap kencing manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu pun ambik ms nak habeskan..

      Delete
  17. Replies
    1. sy kurang sket jelebi..masam manis gitu

      Delete
  18. pera tu macam biskut arab agaknya... tapi takde buah pelaga.. rupanya pun dah dekat-dekat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rs susu jer tuh nuda..mcm susu yg dikeraskan..bau2 pelaga sket2..

      Delete
  19. Wow! These cakes look so delicious!

    ReplyDelete
  20. yang bulat2 tu memang nampak comel dan mengiurkan.. kita pun suka makan yang manis2... bahaya jugak tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baek sy tak suka sgt manis2..hehe

      Delete
  21. saya suka yang putih tu.. mmg best rasa susu lemak2 manis gitu... Kat sini pun banyak jual, tapi tak selalu juga beli sbb anak2 tak yang makan... mau kencing manis kalau ummi yang bedal sorang2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..takleh makan kerap sangat tuh..kecuali bila rs tawar mulut kan..yg rs susu sgt tak gemar sgt sy...:)

      Delete
  22. So cute suka sangat Aidan dengan kuih pera tu ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau blh hari2 dia nak makan..kami jer kontrol..:)

      Delete
  23. aku pernah diberi makan manisan oleh kaum india muslim ketika di Pulau Besar, Melaka. Manis dan terasa minyak sapinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul..manisan indian nie mmg banyak guna minyak sapi...kalau tak biasa mmg tak suka baunya tuh..

      Delete
  24. assalamualaikum ummu...mmg sedap yg putih tu lg sedap...;)

    ReplyDelete
  25. menarik ni, mcm ala2 biskut arab yer

    ReplyDelete
  26. ada jgk kdg2 colleagues duk bagi indian punya manisan..tp k'imi xleh telan la :(

    ReplyDelete
  27. yang bulat tu macam biskut arab versi besar..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads