Saturday, 11 May 2013

Free from Compost

Kebanyakkan benda yang kita buang dalam lubang kompos adalah buangan dari dapur kan, macam biji2 buah2an, sayuran dan sebagainya..wpun terkambus dan bercampur aduk, benih2 tuh tak reput atau dimakan tanah.

Hampir sebulan yang lepas ada keluarkan compost from compost pit dan dah diletakkan pada tanaman. Since last week we realised that banyak anak2 tanaman yang tumbuh daripada kompos yang diletakkan pada tanaman ..alhamdulillah semuanya subur2 belaka..diantara yang berguna adalah seperti yang dibawah nie..

 Pumpkin or labu, tumbuh sendiri..big boss macam tak nak cabut jer dan biarkan membesar kot..

 Anak betik, terlampau banyak tumbuh tapi tak tahu dr jenis mana..nie kena cabut sebab tumbuh kat wrong place..nak alihkan tanam tempat lain macam malas jer...:)

 Anak tomato yang memang banyak tumbuh..subur2 plak tuh..alhamdulillah takyah semai alihkan dari yang mana tumbuh ketempat yang lebih strategik..

Anak2 tomato yang dah dialihkan kerumah baru..ade lagi tuh lagi masih membesar kat tanaman lain..

Bayangkan berapa lama benih yang tersimpan didalam lubang kompos dan bila dikeluarkan, terkena siraman sewaktu menyiram tanaman dan mereka ini tumbuh ngan suburnya.cuma bila dah terlalu banyak tuh kenalah buang sebab blh jadi menyamak nanti..

19 comments:

  1. Kira dah macam hadiahlah pulak pokok ini tumbuh dengan sendiri ye Ummu..Subur pulak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a..betullah kakak..setelah membebaskan mereka2 yg tersepi dr lubang...:)

      Delete
  2. bertuah, tk payah susah2 nk semai

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 ..yg semai pun blom tentu tumbuh kan..

      Delete
  3. Assalam Ummu..
    wah! rezeki lah nama nya kan? tumbuh dengan sendiri..harap2 subur lah nti...
    selamat berhujung minggu abg Aidan! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      alhamdulillah rezki tanpa disangka..heheh..hepi weekend..

      Delete
  4. sukanya tengok...subur semuanya..takyah susah2 nak semai..nak belek hari2..tiba puff ada membesar dgn sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ..yg awalnya dok sibuk srh boss beli benih tomato..tgk2 yg tumbuh sendiri dah elok2 utk dialih...

      Delete
  5. nampak pucuk labu tu..alahai sedapnya dimasak lemak...

    ReplyDelete
  6. salam ummu....amboi seronoknya tak payah nak semai2kan,,haha...Apa2 pun harap dia orang akan membesar dengan baik...Nak tau ummu..tomato kak siti sedang berbuah dengan cantiknya,,,ada nampak sebuah dua yang sedang masak dengan cantik sekali...walaupun buahnya taklah sebesar yang dekat pasar tapi bagi kak siti ianya cukup membahagiakan...Alhamdulilah rezeki dari Allah...bye ummu selamat berhujung minggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak...
      betul tuh kak siti..tambah2 tomato..yg disemai sendri belum tentu boleh jadi sesubur tuh kan. alhamdulillah tomato akak dah berbuah..yg kita nyer pun br tengh2 belajar brbuah..:)

      Delete
  7. salam UA, mungkin ini yg dikatakan rezeki yg dtg dr arah yg tk disangka2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana, rnya begitulah istilah yg pling sesuai...:)

      Delete
  8. As salam ummu subur tanaman2 awak semua menjadi " rezeki yang terbaik adalah yang di tanam dengan tangan sendiri"

    ReplyDelete
    Replies
    1. semuanya dengan izin Allah kan...:)

      Delete
  9. mmg seronok bercucuk tanam ni kan!

    ReplyDelete
  10. kiranya yg tiba2 tumbuh tu ada yg mcm pucuk dicita ulam mndatanglakan...yg trpaksa cabut tu pesan kt dorang...jgn putus asa..sila cuba lg,eheheh!!

    ReplyDelete

  11. Composting is a great way to recycling your current biodegradable waste materials. Rather than losing your current kitchen waste in addition to backyard waste materials for being sent to the landfill exactly where it will advantage nobody, you may input it in the can that you just designed with
    Compost Bin Plans in addition to make it possible for our mother earth be able to work on creating your personal free of charge fertilizer. Obviously, this is often a good big bucks saver for the devoted garden enthusiast.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads