Friday, 24 May 2013

Fiji Islands tuh Kat Maner?

Ramai pembaca dan rakan2 blog bila masuk blog nie bertanyakan tuan tanah...Fiji Islands nie negara mana yer? kat maner yer? tak pernah dengarlah..takder dalam peta lah....memanglah ..sebab Fiji ne tak sefemes negara2 lain..kecik jer pun dunianya...:)

So dalam entri nie tuan tanah nak citer sikit kat mana letaknya negara Fiji nie berdasarkan peta lah..agar pengunjung2 blog mendapat sedikit idea..


Ini adalah peta yang agak familiar kan...boleh nampak kan dimana Malaysia, Australia dan America Selatan. Nampak tak tandah South Pacific Ocean? Yang tanda anak panah itu adalah lebih kuranglah dimana letaknya Kepulauan Fiji nie...mmg takder nampak dalam peta secara jelas..kena zoom kanta lagi...


Sebelah kiri kita adalah bahagian Timur Australia..nampak tak Queensland tuh dan sebelah tengah bawah tuh  sebahagian dari New Zealand...Auckland...Fiji yang terletak diatas dan ditengah..dalam circle merah tuh..


Zoom lagi dekat..kepulauan yang lain sekitarnya pun jugak kelihatan..tapi nama2 kepulauan nie mmg macam tak familiar pada kita kan...


Ok..zoom in lagi..inilah kepulauan Fiji yang meliputi beratus-ratus pulau2 yang kecil..pulau2 yang kecil kebanyakkannya menjadi lokasi pelancongan yang indah dan terkenal..virgin islands....anak panah menunjukkan kepualauan dimana tuan tanah tinggal..pulau yang dinamakan Viti Levu.


Zoom lagi..ikut anak panah yang bertanda Ba itulah city dimana tinggalnya tuan tanah bersama2 ngan keluarga bercinta. 


Ini pula gambar satelite..kiranya sesaper sesat di Fiji nie, bolehlah rujuk kat sini yer..leh datang umah untuk mendapatkan bantuan ..inshaallah..:)


Zoom lagi sehabis daya...lihatlah pada anak panah tu..itulah rumah tuan tanah. Nampak tak kat belakang tuh ade pokok2 ..heheh..itulah kebun kami...nampak tak Aidan sedang bermain kat luar tuh? tak nampak yer...kena cari alat canggih lagi utk zoom lagi...:) ..so sapa2 nak datang raya bolehlah, bawak rendang sekali yer....dijemput datang raya nie..peta dah bagi..hehehe..

45 comments:

  1. Wah...menarik2.
    Banyak dapat pengalaman hidup di bumi asing kan?...syoknya! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..adalah sikit2 pengalaman...kat tempat sendiri lg best..:)

      Delete
  2. Heheheh...tq. baru tau..so kalau sis nak bercuti ke new zealand n austria..kira lagi dekat dr balik malaysia la kan..kelas gitu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya australia ngan new zealand lag dekat..1 flight jerr..kalau balik m'sia kena 2 flight..:)

      Delete
  3. Salam Ummuaidan,

    Jom kita pakat gi raya ramai2 kat Fiji. Jangan lupa bawa rendang dll. ya!! :):) Baru terang dan jelas selepas beberapa kali zoom! Mak Aji nampak Aidan main kat kebun! Sapa yg tak nampak alamat umur pendek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      heheh...sangat2 dialukan..nanti makji bawak ketupat palas sama tau...:)

      Delete
  4. salam akk, sy pun memula baca blog akk ingatkan dekat jepun sebb mcm gunung fiji hihi...tapi lepas google dekat maps baru tahu dekt mana letaknya kepulauan fiji nie.....mmg fail goegrafi betul heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      ooo..biasalah bunyi dkt sama...heheh akak dulu pun kurang arif jgk tpt nie..:)

      Delete
  5. masa mula2 singgah blog ni tertanya2 gak fiji ni kat mana.. tp segan nak bertanya...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper..skrang tuan blog dah citer...:)

      Delete
  6. seriously akak teringin nak pegi tau.. wonder.. tapi naik MAS then ke mana ek? heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau naik MAS leh pegi kut sydney..ataupun melbourne..tp mahal sket..kalau nak murah yg biasa org m'sia guna..amek korean air..tp lama lah sbb transit kan..2 hari br sampai..heheh

      Delete
  7. hehehe.. bila baca n3 Ummu ni dapat gambaran lg jelas ttg Fiji ni.. atie sebenar nya pernah dengar ttg Fiji ni..tapi tak lah tahu sgt.. bila kenal blog Ummu ni, mmg dah tahu byk lah ttg Fiji..hehe..
    nak juga rasa nya melancong ke sana.. tgk negara org...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom lah atie kumpul duit byk2 dtg sini..heheh..leh dok umah sy...:)

      Delete
  8. Assalamualaikum ummu, hari tu waktu baru jadi friend ummu, nani dah search tenet, mana letaknya fijj, anyway, thanks a lot for this info... Sebelum ni wat tak kesah pun fiji kat ner, hehehe
    Tadi gi antar kimi ke pudu sentral, dulu nama pudu raya, huwaaaa, kimi orait je pun tapi maknye ni dah menangis teresak2 cam budak kecik tal dpt gula2... Huwaaa... sedey, skrg dah ok dah.. hihi, kimi pun jap gi dah sampai kg.. naik bas cuma kurang 4 jam perjalanan je... 2 nd time kimi berjauhan ni, festime waktu kimi bersunat umur 10 tahun.... Ok ummu, panjang lebor je nak mereport sini.. sekian dulu, cau ci cau... Take care yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani...
      hehehe..baguskan nani nie..sanggup bersusah payah nak kenal lagi dekat..hehe
      alaa..mmg sedey berpisah ngan anak wpun kejap .boleh paham tuh...len kali jgn antar kimi yer..antar heikal ..heheh

      Delete
    2. Hihi, skrg pukul 5 pm kat malaysia, kimi masih atas bas, sbb kimi cakap h.way jem giler.... Kete jln mcm semut je, bayangkan dari kl 10 am, 5pm atas jalan tu... Kesian tul dia dengan lapar nasi lagi tu... Bekfes dah makan nasi sblm bertolak...

      Delete
  9. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  10. salam UA, hrp bumi fiji lg meriah dgn kedatangan ummu + aidan...sayup mata mandang pulau fiji ni...ok UA tk cr

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.inshaallah ..semoga makin meriahlah hendaknyer fiji ngan kami kan..heheh

      Delete
  11. Fiji famous aper, lawa tu tempat. Yayyy nampak Aidan tu golek2 kutip terung hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiji femes ngan rugby..fiji7 ..pernah dengar? kalau tourism punyergak...orng western lebih aware psl fiji..

      Delete
    2. ha fiji memang femes rugby kan.. other than NZ.
      Lagi satu, dulu2 kalau sebut jer Fiji, mesti dikaitkan dengan kanibal. Mitos dulu2. Itu yang buat saya interested nak tau the real life over there, lucky got to know UA :)

      Delete
  12. orang2 yg istimewa aje duk kat fiji ni hehe..

    p/s: istimewa sebab ramai yg tak berapa familiar dgn fiji island. So, yg dapat menikmati kehidupan kat sana tu kira istimewa lah :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kehidupan yg natural kan..tidak bnyk gangguan ngan pembangunan dsbnya...:)

      Delete
  13. Mula2 baca blog ni terus google kata mana Fiji.. lepas tu terfikir2 sendiri Fiji ni bawah Aussie lagi ker...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kalau tak familiar susah sket nak cari...skrang dah tahu kan..hehhe

      Delete
  14. salam ummu..dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung...Walaupun dimana kita berada bumi Allah ini tetap sama..mudah2an ummu dan keluarga akan sentiasa damai disana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak siti..
      inshaallah kak dimana pun kita berada dibumi Allah ini..yg penting menjaga iman kita dr terpesong...:)

      Delete
  15. Assalammualaikum dik,
    nak bersalin ni, tak balik kelantan.Aidan dulu lahir dimana. Tapi kalau dah sarat kapal terbang tak benarkan, terutama airasia. Apa pun yang penting selamat dan bahagia disamping suami dan sentiasa hidup bersama.Salam mesra.Jaga diri k. Ikan masin nak lagi ke hehehe..bilis ada lagi, kopi segar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak...
      tak balik beranak..aidanpunberanak kat sini..inshaallah jimat belanja sbb tahun depan nak balik..tiket utk4 orng tuh..heheh
      masih cukup lagi kak stok ikan masin..ikan bilis..kopi..makan jimat2 semuanya..:)

      Delete
  16. Penerangan yang sangat detail... saya pun dah lama bercadang nak tulis entry kat mana Bradford sbb ramai juga yg duk tanya.... jangan marah kalau saya pun tiru idea UA.. hihihi

    btw, kalau ke Suva tu macam jauh juga la bari Ba kalau tgk dalam peta... dari hujung ke hujung gitu... Tapi kalau pulau tu kecil jer, satu hari pun dah boleh keliling fiji island, ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 pun sy google gak cr bradford tuh..hehehe...wpun britain tuh femes...dok tunggu entry psl bradford nie...hehhe

      mmg leh keliling island dlm satu hari pun..cam langkawi lah kot jrknya kan...

      Delete
  17. kalau tgk peta first tu mmg kecik secoit je fiji tu.hihihi..tp mmg kecik la jugak..agk2x same besar mcm pulau langkawi tak ek?tunggu ayut honeymoon ke fiji la gamak ye nk ke umah akak nnt :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak rs ade sebesar langkawi..cuma fiji byk pulau2 kecil lah...ayut dtg honeymoon kat sini yer..pastuh gie pulau ygbest2 tuh..hehh

      Delete
  18. Hehe...mesti tak terfikir dek akal UA nk bermastautin kat situkan satu masa dulu....
    Citelah macamana UA boleh berhijrah ke situ...teringin nk tau...ke dh cite dlm entrI dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh okje..tak terpikir pun sblm nie..tp dah takdir kan..
      heheh...nanti ade ms nanti UA citer yer..stay tune..!

      Delete
  19. huish!!!!details tu sampai blh nampak aidan main golek2 buah labu (eh, ada ke tanam buah labu?)……btw bila kenal dgn UA ros terus je teropong dgn google aritu. kaji jugak le sedara2 kita kat sana. btw jenuh la nak g Fiji. Aussie pun xlepas lagi ni. takat smp auckland je dulu2….ros tg UA & family jelah dtg raya @Brunei. syokk oooo blh dpt duit raya dr Sultan Hassanal Bolkiah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagusnya ros nie..itulah yg sepatutnya..sib baik UA dah kenal brunei...hehehe
      ooo...nanti kitorang dah balik m'sia nanti.leh wat trip hari raya kat umah sultan brunei kan..duit raya sultan tuh leh buat cover tiket kapal terbang tak..heheh

      Delete
  20. wah!!!mantap UA bagi peta untuk teman2 blogger dtg beraya...kalau sesat jugak tak tahulah nk jwb camne...hehehe;)

    ReplyDelete
  21. dikelilingi pulak jiran2 yang baik hati.. pasti moment yang indah kan.. ;)

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. waaaaa...bestyer..nak g umah UA lah kalau ke fiji..ade salji x?cuaca macam kat mesia je..tp garisan khatulistiwa kan jauh...

    ReplyDelete
  24. Salam perkenalan UA...teringin nak g Fiji...New Zealand saya dah sampai masa 2005...hopefully one fine day dpt g Fiji jumpa UA & family...

    ReplyDelete
  25. hahahaha..tuan tanah. mcm nak rabak peta tu di zoom sehabis2nyer yer..rasa jauh bebenor dari tanahair. sayupp je sesayup pandangan satelite. agak2nyerlah, orang yang macamana menduduki kepulauan tersebut? nak tau jugak tuan tanah..best ni kalau dijadikan modal cerita di blog. tq

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads