Wednesday, 22 May 2013

Bila 'Musang Kepala Hitam' Kena Kurung...


'Musang kepala hitam kecik' yang dikurung dalam rumah semalam..tak boleh kuar bermain dilaman kerana telah melakukan banyak kesalahan yang boleh menjejeskan kebun, mentang2lah maknya tak larat nak berkejar dan dibiarkan self service kat garden tuh...sebenarnya kawasan kebun tuh dah buat pagar untuk halang dari dia masuk..tapi telus jgk...

Diantaranya kesalahan2nya...


Mencabut buah2 terung dengan sewenang-wenangnya biarpun buah tu masih lagi kecil..pantang nampak buah, semua hendak diragutnya..tah apa yg interestingnya kan...bila nak amek masak.tgk2 buat dah habes kena kemas..huhuhu


Ini gara2 dah rasa advance sket dalam berkebun agaknya..guna spade, kaut tanah bakar, dikambusnya tanaman maknya yg masih kecil, terkejut bila melihatnya.....nie geram betul nie...


Lubang kompos.... lihatlah apa yg dimasukkah kedalamnya...pinggan kucing..kuali buruk yg tak terpakai ngan serta kayu yg besar..sebelum nie sibapa dah keluarkan sekali batu2 yg dibuangnya dalam lubang nie, boleh reput ker semua tuh? ..hmmm...sapalah yg rajin nak kuarkan balik...

Menjerit2 jugak nak kuar simusang kepala hitam kecik tuh ..dan berjanji 'i will not go to garden again...i will  not take the eggplant again...i will not throw stones again..", so whole day dia dok berjanji2 manis akan berkelakuan baik sekiranya dibenar kuar bermain diluar.....huhuhu..

Kerana cair ngan rayuan...pagi nie baru dibenarkan..hehheh..dengan pemantauan... dan amaran..:)

p/s - penggunaan 'musang' tu cuma main2 jer..tiada memberi sbrng maksud yg serius..:)

58 comments:

  1. Hehe ...tak hairannya OKje UA... budak lelaki memang cam tu..... ligat lebih sikit dpd budak pompuan hehe
    Bila dah terlepas dpd kurungan apa yang dak Aidan tu buat UA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stekat nie blom buat lagi tuh okje..sbb dok sebuk main ngan jiran sebelah umah...:)

      Delete
  2. Hehehe....sekali kena kurung, habis janji manis keluar ya...sian dia..tapi kesian juga kat terung tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sian sian jgk kan..tp kena bagi lesson jgk kan anak2 nie..:)

      Delete
  3. salam ummu...haha kelakar pulak tengokan apa yang telah dilakukan olih si kecik ..tu...Memang anak2 ni kalau benda yang kita tak suruh tu itulah yang dibuat nya sangat...jadi kitalah si ibu ni yang memainkan peranan tukang beritahunya yang mana bolih buat dan tak buat....kadang2 kena denda sesekali tu bagus jugak..lain kali dia ingat.. .Oh ya ummu kalau nak tengok kebun akak yang comel lote tu add je fb akaak at sitibaya@yahoo.com...jaga diri baik2,,bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak siti..kita kerap cakap ngan dia boleh tak boleh..tp anak2 kan selalu tak ambil kesah..bila lupa dia buat lagi..huhuh...

      alhamdulilah dah dpt tengok kebun akak yg comel n subur2 tuh..rajin tul akak bertanam kan..tahniah..!

      Delete
  4. Nor..akka tergelak sorg tgk apa yg telah dikerjakan Aidan tu...betul2 dia rajin 'berkebun' hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..itulah kak tiap kali main kat luar tuh ..mesti ade gak aktiviti 'berkebun' tuh...

      Delete
  5. Aha... itulah aidan kan dah kena hukum.

    Kelakar juga ummu sebab dia ingat macam nak main-main alkisahnya tak boleh. Belum faham lagi. Lepas ini tahulah dia benda tu salah. Sayangnya terung tu kalau dua biji utk ummu makan sekeluarga dah cukup benar kan...

    Cute pulak dia kena kurung - boringlah tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiap2 kali keluar main ..mesti dia nak pegi kwsn larangan tuh..senyap2..tgk2 ade kat situ...mcm2 aktivti dia kat siti..huhuhu

      Delete
  6. dia bosan la tu, nanti ada adik leh ajak main skali

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknyalah kot ..main tpt larangan lebih exciting...

      Delete
  7. hahahahhahahah...siye ko aidan keno kurung.....hehehehehhe

    kalu sini gak, ajwad ngan amzar tu, ghajin benar nok siram pokok.....kalu ghoyak kito siram doh pong, dio tetap la nok siram jugok......huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. siram pokok tuh tehe lagi..nie gak ado hati nok buh bajo lah tuh konon2 wpun tok tahu..hhuhuh

      Delete
  8. ahahha...kesin Abg Aidan... excited sgt kot kat Kebun tu..jadinya segala benda nak dibuat main.. ni klu geng dgn abg Pa'e ngam ni..habis semua benda di cabut...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm agaknya abg pa'e tuh disiplin sket kang ngan abg aidan nie...asyik lupa jer larangan2...

      Delete
  9. Dia dah boring tu sbb dy main2 kt kebun..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin lah kot ..kat luar tuh main sorang2...

      Delete
  10. panjang akal ni... dah nama nya anak lelaki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..asyik jer ade idea mainan dia tuh..

      Delete
  11. ahahhaaa...kelakar pun ada..

    ada adik nantik tak heran dah dia dengan benda2 ni semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..kang pantang tinggal berdua ngan adik lak ..leh harap ke..hehehe

      Delete
  12. alahai kesian nya...agak2 smpai bila hukuman tu? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lepas daa..cuma dlm pemerhatian..heheh

      Delete
  13. hehe klakar lak ngan dier...dia nak try berkebun tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya lah ..asyik tgk kitorang jer dok buat..:)

      Delete
  14. salam Ummu.....

    kesiannya tengok....buat muka sedih lah tu ye.....sabar je lah Ummu bila ada adik nanti mesti tak nak kelur rumah punya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yan...
      heheh..nanti adik ade mmg sah2 dah takleh kuar umah kan...

      Delete
  15. hahahah..aidan aidan!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. notty boy kan..always full with ideas...

      Delete
  16. salam UA, siye aidan...hehehe tp napok cool jer tu...cute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. awal jer memberontak..lps tuh cool jer lah kena kurung..:)

      Delete
  17. Assalam ummuaidan
    Belajar daripada pengalaman insyaAllah lebih berkesan. Tak mengapa; jelaas dia suka kawasan kebun sayur tu. Bila dia remaja nanti dan dapat "retrieve" blog ni, dia akan cerita kepada kawan-kawannya, masa kecil dia pernah menjadi musang, hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam paktemuk
      agaknya sebab dah sll exposed sgt ngan aktiviti berkebun nie kan..dia pun jadi budak kebun jgk..nak berkebun sendiri...hehehe
      heheh..musang kepala itam yg kena kurung ms umur 3 tahun kan...heheh

      Delete
  18. assalamualaikum...
    amboiii makin nakal aidan ye... moga aidan dapat belajar dari hukuman ini.. supaya tak di ulangi.. kesian tengok dia di dlm.. sempat lagi ibunya amik gambar tu.. :)
    kesian tanaman tu.. dah berbuah abis di cantas.. tak sempat makan terung kicap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani...
      terung tuh tak sempat2 nak besar..pantang dia nampak semuanya dipetik..hhuhuhu...takperlah..kejap jer bg hukuman agar dia learn a lesson kan..:)

      Delete
    2. ummu, selamat petang.. dah tido ke? hehehe dinner apa tadi? hehehe.. saja je nak balas komen kat rumah nani tu... nani dok Kenanga apartment... :) dekat trafix light...
      Ruvena Villa tu sebelahnya sekarang dah ada skolah kebangsaan Putra Perdana 2.. nanti haikal skolah kat sana.. sbb dekat dengan rumah... :)

      Delete
  19. Hahaha...

    Aku dapat bayangkan perasaan bila buah terung tu kena petik...
    masa kena memanglah geram tapi lama-lama bila dikenangkan balik terasa sweet je perangainya...

    tak percaya tunggulah nanti bila dia dah besar dan dia dah ada anak... simpan foto-foto ini untuk diceritakan kepadanya pada hari kemudian.... pasti sweet...

    Dan terasa semula nanti nak suruh dia nakal-nakal macam masa dia kecik-kecik seperti sekarang ni... percayalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya lg hangin yg sawi kena timbus tuh..heheh

      betul kata ko tuh..mmg ms kecik2 bila nakal kita rs tension jer kan..tp bila dikenang balik mmg very sweet...

      Delete
  20. Hehehe...ingatkan apa sebenarnya musang berkepala hitam tu...
    anak kecil memang gitu kan, ada saja benda yang nak dikacaunya....sian kena denda..
    Tapi bila anak dah merayu2 memang kita secara otomatik cair punya...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. denda yg kejap jer tuh..tau mesti bosannya dia kalau tak dpt kuar umah...heheh

      Delete
  21. hehehe... ok lah Ummu.. dia excited nak tolong emaknya je tu... at least memang nampak yang dia sebenarnya seorang yang rajin... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg yg terlebih rajin n tersalah cara tuh yg mentensionkan maknya..hheheh

      Delete
  22. Musang tak sesuai sebab dia kaco sayur jer, bukan ratah ikan, hehehe.
    Akak, ada x kawan2 yg tanam sayur dlm pasu jer? Tedi nak baca blog diorang & tiru apa yg patut utk tanaman Tedi.
    TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba tgk kat list gardening blog akak tuh...ade gak mrk2 yg berkebun dlm pasu..ataupun blog tanamsendiri pun byk gak panduan tuh...good luck yer tedi..:)

      Delete
  23. oh aidan terlebih rajin ye..nak tolong2 mummynya lah tu..terlebih sudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..betul tuh kak..mmg terlebih rajin lah tuh...:)

      Delete
  24. hahaha.. xpelah dia dah tunjuk minat tu !

    ReplyDelete
  25. Salam Ummuaidan,

    Comelnya 'musang kepala hitam' yang kena kurung tu!! Lepas ni serik sikitlah dia kut, he he!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      mungkin kejap jer kot serik..pastuh lupa wat balik...cam biasa lah kan..heheh

      Delete
  26. hihihi, cair juga ummi dengan rayuan si "musang" comel tu....
    Janji manis tu boleh pakai tak ummi lepas dapat pelepasan semula tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru 2 hari still ok..sbb ade kwn yg jiran sblh umah pun yer..sok lusa ntahla...hehe

      Delete
  27. hahaha musang ni terlebih rajin ni, semangat berkebun menebal dalam diri, tu yg tak nyempat eggplant nak membesar sumer. Adoi cair la gak kan bila musang berjanggut buat janji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg terung tuh kan sajer jer kan menyakitkan hati..bukan sebiji 2 malah hampir semua..huhuh

      Delete
  28. hahaa...itu rupanya keje si Aidan!

    Terpaksa lah kurung sbb ummi dah tak larat nak main kejar-kejar ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurung kejap kan..kalau berperangai baik bolehlah dilepaskan..hehe

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads