Friday, 31 May 2013

Round the Island of Viti Levu - Part 1

Since pada trip ke Suva yang lepas telah membuat trip round the Island..pergi ikut sebelah barat..balik ikut sebelah timur..dapatlah melihat keseluruhan keadaan muka bumi pulau yang kami tiinggal ini iaitu Viti Levu...levu tuh pulaulah maksudnya... 

Maka setelah dikumpul2kan segala foto2 yang terbaik..alhamdulillah dapatlah dikongsikan disini untuk memberikan anda sedikit gambaran tentang tempat yang jauh beribu batu dari tanah air...:)

Peta Viti Levu..pulau yang terbesar di Fiji.. tuan tanah bertolak dari Ba melalui Lautoka - Nadi - Sigatoka - Navua untuk sampai ke Suva yang mengambil masa lebih kurang 4 jam..dalam 300km lebih lah... tuan driver pun biasa bawak tak lebih dari 80km sejam.takut kena tiket...huhhu

Perjalanan bermula dari Ba division..yang mana sepanjang perjalanannya di hidangkan dengan pemandangan ladang2 tebu..bukit bukau yang rendah lagi comel dan perkampungan2...

Atas bukit tuh adalah pokok2 pine yang mana salah satu ekonomi masyarakat tempatan melalui kegiatan pembalakan ini..

Pemandangan laut dari atas bukit yang lebih tinggi..nice view kan..

Bila menuruni bukit..

30 minit memandu sampai di bandar Lautoka..(entry about Lautoka town)


Sepintas lalu pemandangan bandar Lautoka..

Meneruskan perjalanan menuju melalui rain trees yang rendang2..redup sekejap..

Landasan sugarcane train...tiada keretapi penumpang disini..cuma tebu jer boleh naik...

Pemandangan sebuah gerai ditepi jalanan..banyak menjual sayur-sayuran..

Ini pula sebuah kuari dan tempat operasi Naim Construction...syarikat dari Malaysia..mereka nie buat jalan untuk sebelah timur fiji..big project jugaklah..

Pemandangan bukit yang berbatu batan lebih banyak di kawasan ini berbanding dengan sebelah kami..

Setengah kemudian dari bandar Lautoka sampailah bandar Nadi..hujan pada masa tuh.. (entry Nadi Town)

Pemandangan sebuah gerai promosi..


Nice view sepanjang jalan..kehijauan dan tidak begitu hutan belantara..masih banyak lagi ladang-ladang tebu dikawasan ini...

Juga pine trees..

Sejam kemudian dari bandar Nadi sampailah ke sebuah bandar yang lebih kecil iaitu Singatoka Town..

Sebuah jambatan lama yang runtuh..

Singatoka Masjid..tempat persinggahan yang mesti setiap kali membuat trip ke Suva...

Perjalanan diteruskan dengan masih ade 2 jam untuk sampai ke destinasi..banyak pemandangan2 yang menarik dihidangkan sepanjang jalan..antaranya...


So ikutlah part yang seterusnya untuk melihat lebih banyak pemdangan yang indah2 disekitar pulau...:)

41 comments:

  1. Assalam Ummu..
    dapat lah gambaran yg lebih jelas dlm entry ni.. klu ikut kan mmg bumi ny masih hijau.. belum banyak yg diterokai kan.. indah je pemandangan nya..
    **harap2 cepat2 lah internet tu OK ye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie.
      mmg bumi nyer masih blom banyak tercemar lagi...sebab itulah bumi masih hijau..:)

      Delete
  2. cantik-cantik pemandangan pulau ni... suka pemandangan jauh yang ada pokok pine tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun suka pemandangan camtuh kak mar..:)

      Delete
  3. sekali imbas tgk mcm pemandangan jln2 kt malaysia lak kak, bezanyer takdelah nampak hutan penuh pokok pine n nampak laut yg cantik tuh...

    tp pemandangan umah ngn pokok kelapa tuh lawo lah kak, ramai ke kak org islam kt bumi fiji tu kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. islam tuh cam minoritilah kat sana tp oklah masjid ade pd setiap bandar...

      Delete
  4. salam ummu...Alhamdulilah indahnya bumi ciptaan Allah...hargailah ianya sebaik mungkin..dan bertuahlah ada insan2 dibumi ini yang dapat menikmatinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      alhamdulillah ciptaan Allah mmg indah dan untuk kita semua tafakur dan berpikir akan ciptaanNya..

      Delete
  5. Hehe...Potong stim betullah UA ni .... graf baru nak naik tgk gambau last tu hehe...
    So UA gi bandar Lautoka jelah yeh kalau nak shopping barang dapur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade bandar yg dekat umah nie okje ..dlm 7km..

      Delete
  6. salam Ummu.....

    bestnya.....masih banyak kehijauan nanpak segar je.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yan..
      betul tuh masih lagi tidak terteroka..

      Delete
  7. Eh... tetiba habis. Baru kakak nak tahu tempatnya sebab ummu kata antaranya... tetiba dah habis hihi... tak apa kakak tunggu next N3.

    Kalau nama pun pulau memang cantik pemandangannya ummu. Kakak suka tengok pantai dan pokok dia nampak nyaman betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kakak..ummu pun mmg suka ngan pemandangan pulau sbb mcm mendamaikan gitu kan..:)

      Delete
  8. Salam Jumaat Ummu...
    Masih nampak kehijauan lagi disana kan....bandarnya pun tak berapa besar dan sibuk....nyaman jak tengo.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mia..
      bisalah masih belum giat membangun mcm m'sia kira nature tuh masih nyaman lagi lah...

      Delete
  9. Comey comey gambar..........sungguh tenang viti levu....

    ReplyDelete
  10. dr jauh zila dtg ni kak..assalamualaikum..salam kenalan kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenalan zila...tak dpt track blog awak!

      Delete
  11. salam Jumaat...
    wah...!! jauh perjalanan luas pemandangan.... sesekali cuci mata dengan kehijauan bagus untuk mata he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salamjumaat balqis
      betul tuh ..cuci mata hijau2 gini bagus..:)

      Delete
  12. assalamualaikum ummu...
    lambat maknani datang bertandang sini.. pagi tadi banyak keje.. wat claim bos... bos lak takde... cuma siapkan keje dulu.. :)
    skrg ni baru nak makan lunch... dah kul 2.45pm pun...
    jauh perjalanan hari tu ye... ke suva...
    kiranya camera makyong ni canggih.. dlm kete amik gambar sambil bergerak.. still gambar cantek2.. :) ok makyong.. take care.. seronok jamu mata dan baca info tentang perjalanan ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani...
      heheh..camera biasa jer tp kena amek banyak2 leh pilih mana cantek mana buruk..

      Delete
  13. salam UA, dlm masa sehari blh abih ke pusing sluruh viti levu ni ye..agknya lebih kurang pulau langkawi kot ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya lebih kurang kot..dlm kurang 10jam habeslah round kot luar..

      Delete
  14. Kat singa kota yang berkubah tu masjid kah? penuh kehijauan je pemandangan di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg berkubah tuh bkn tuh..masjid tak ader kubah besar kat sini..

      Delete
  15. Salam UA..

    wahhh cantik2 pemandangannya... walaupun tak dpt jejakkan kaki kat sana tapi info2 ni cukup membuatkan kita boleh kenal serba sedikit ttg viti levu.. thanks UA for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam liya
      thanks liya kerana sudi menjamu2 mata katsini...;)

      Delete
  16. Nampak sungguh nyaman kawasan ni, memang sangat selesa lah, jauh dari kesesakan yang boleh memeningkan kepala... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..tgk pemadngan bukit bukau kehijauan tuh rs cool jer..:)

      Delete
  17. Hi Ummu, some parts of the island looks like Pen. Malaysia about two decades back and perhaps many parts in E Malaysia. Reminds me of a sedate, serene and a gentle way of life, unlike the chaos of the traffic jams in the capital right now.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi tumit tinggi
      i think so..cause here not much development like in malaysia..town also not so big..so life more relax and enjoying nature ehh..:)

      Delete
  18. sangat 'menghijau' kan tempat die...nyaman sungguh...mesti kurang pencemaran kalau nak dibandingkan dgn msia kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..kalau bab pencemaran tuh rsnya mmg kurang...

      Delete
  19. salam ummu mlm2 macam ni bru singgah..suasana hijau tu yg sgt damai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenang kan ngan pemandangan bukit bukau kehijauan tuh...

      Delete
  20. Alhamdulillah cantiknya pemandangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...indahnya ciptaan Al Khaliq..:)

      Delete
  21. tq share info ni, satu family teruja baca hehehe

    ReplyDelete
  22. seronok jalan2 pusing2 fiji ye mak buyung :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads