Thursday, 2 May 2013

Mee Kari Desperado..^-^

Semalam cuti hari buruh di tanahair, kami pun tetap cuti disini kerana cuti sekolah kan :). Somehow big boss tiba2 decided nak ke Suva atas satu urusan dan bermalamlah dia inshaallah, petang nie baru balik. So bila big boss takder, apalagi bini dia pun bereksperimenlah..heheh

Dek kerana banyak sangat tayangan di blog kawan2 tentang mee kari nie..sapa yang tak jumpa bertahun2 maunya tak tergoda..ditahankan jer keinginan sebab tak cukup bahan..dan yang pentingnya takder bahan utama iaitu mee kuning...hohohoh

Somehow kalau dah teringin kan mestilah kreatif dan redha walaupun limited bahan2 yang ada..so terhasillah mee kari yang mebeles nie..(izinkan tuan belog angkat bakul masuk sendiri yer..heheh)..


Percubaan buat mee kuning sendiri tak berjaya..huhuh..actually ms balik M'sia dl ade beli mesin pasta tp sebab tercicir handcarry bag kat airport yang ade mesin pasta dlm tuh..makan putih matalah...kat sini mmg takder jual mesin tuh. Cuba buat ngan acuan marukku lak pagi nie..hampeh..liat sangat nak kuar lubang..yang kuar pun rupa cam ulat gonggok jer...heee lupakan lah mee kuning tuh. So mee kuning diganti ngan spaghetti ..


Stock udang frozen pun takder kat umah..kerang jangan  mimpilah..tauhu, fish cake, fish ball semuanya jauh panggang dari api kalau nak ade..huhuhu. Sayur lak, sawi takder ditanam (takder benih) mahupun dijual yang ade cuma sawi putih jer..sib baik kan. Taugeh pun tak sempat  nak di homemade kan. Timun out of stock, cili besar merah, not available..Yang ade cuma ayam, telur ngan kentang jer..alhamdulillah kan..santan pun guna yang dalam tin jer..hhuhu

Somehow mungkin sebab kempunan kot nikmatnya tuh tiada tandingan walaupun tak cukup bahan (cam kat kedai dah dah..ngehngehngeh..)...spaghetti pun dah tak ade beza ngan mee kuning..hehehe..apapun alhamdulillah merasa jugak. Inshaallah nak buat lagi dengan lebih banyak sket bahan..cuma mee kuning tak dapat den nak nolong...:)..nie dok nulis teringin nak makan lagi tuk 2nd round..sayang cuma buat sikit jer...huhuhu

50 comments:

  1. takpo nor,

    sometimes hok tok cukup bahe tu lah hok sedak nyoh........

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh tambaoh kalu 'jella..'hehe

      Delete
  2. alahai ummu..walapun tak cukup bahan tapi berjaya buat sy terliur pagi2 ni...nanti 3 hari cuti boleh la berexperiment jugak guna speggetti..untuk naufal..sbb mee kuning tak elok sgt untuk budak2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat bereksperimen nadia..awak senang jer nak dpt semua bhn2 tuh...wat sendiri pun mmg sedap mcm yg dibeli...

      Delete
  3. Assalamualaikum... makyong mcm mana hari ni? masih ngidam nak makan mee kari ke? asben nani pun bukan main lagi.. baru baik demam skrg ni pun tengah ngidam nak makan mee kari.. tapi lom buat.. bila nani nak buat mcm2 alasan dia.. nanti ler.. lom urgent la.. esok2 lah.. mmmm.. so kita wat mana yg permintaan tinggi dulu.. anak2 nak makan apa.. smlm godak2 kat dapor wat nasi lemak utk lunch...

    kesian plak baca entry makyong hari ni.. ngidam nak makan mee kuning.. tapi camne nak tolong.. kalau mee kuning dah sampai sana nanti ade kulapok dah... mesin mee kuning pun nani tak de.. tak penah beli.. mesin apa yg makyong maksudkan tu? yg tercicir kat airport tu.. mesin yg boleh wat karipap tu ke? pasta mesin tu ke?
    sabar ye makyong.. rehat banyak2.. nanti ade masa godak lagi kat dapor buat sencond round..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam maknani...
      itulah kalaulah ade pasta mesin tuh mmg leh buat mee kuning..kuey tiaw, spaghetti dsbnya..hohoho...nanti nak buat byk sket bg cik asben mkn jugak rsnya dia suka jgk kalau taste gini..cuma kena kurang pedas jer lah...

      Delete
    2. oooo mesin yg sama nani maksudkan tu ye... nani pun tak penah buat mee kuning.. sbb selalu dpt stok mee sini kan.. senang je... :) biasa nani pun jarang makan mee.. suka bihun kari :D nanti en asben mesti suka.. owh. dia tak makan pedas ye..

      Delete
    3. kat sana senang dpt..sini kalo tak buat sendiri mmg tak dptlah..:)

      Delete
  4. salam ummu...percubaan akhirnya berjaya walapun serba kekurangan...nampak sangat menyelerakan...selamat menjamu selera..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak sti..
      cian kan orng yg teringin ..heheh..apapun alhamdulillah ade daya jgk nak buat wpun tak cukup bhn...:)

      Delete
  5. Apa pun kakak salute dgn ummu yg gigih. Kakak bahan banyak di pasar di sini pun kalau nak makan tunggu pasar malam aje, beli dan terus makan - sebab malas:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kelebihan dok ditanair kan kakak..takyah berusaha lebih2 ..ade dimana2 jer..:)

      Delete
  6. kalau ada kari, mesti jadi mi kari walaupun spageti hehe...kalau di perantauan kena kreatif dan inovatif la ye ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya yg penting kena kari tuhlah yg menjadi..bahan2 kalau makin byk makin sedap...

      Delete
  7. lazat..tak thn tgok lama2 godaan

    ReplyDelete
  8. Ooo... kat sana tak ada kerang eh...
    sebab tak ada lumpur pantainya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tah tahulah naper takder kerang ..tp ade jenis yg lain yg agak lebar sket bdnya..tp rs tak sedap cam kerang...

      Delete
  9. Salam Ummuaidan,

    Mi desperado ya, he he! Yang bagus tu dalam ketiadaan banyak bahan boleh jadi juga mi kari! Keluarlah segala idea yang kreatif dan inovatif tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      yg penting kari tuh nak kena jadi kan makji..bhn2 lauk tuh ikut ade shjlah..:)

      Delete
  10. Haha.....walaupun tak cukup bahan tetap jadi mee kari walaupun spegethi UA....hehe...janji kari ada....
    Tp betullah UA, kalau dah teringin, kosong cam tu pun sampai menjilat jarikan ...UA

    ReplyDelete
    Replies
    1. kari yg mesti jadi tuh kan okje..
      biasalah tak mudah n mewah cam kat m'sia kan..

      Delete
  11. sedap juga tu dh jadi ala2 laksa johor lah pulak yer

    ReplyDelete
  12. Assalam Ummu
    Takpelah janji dapat makan mee kari walaupun yang bukan ori..hehe
    Tapi dalam gambar tu nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mia..
      heheh..spaghetti kari kan bolehlah jugak...

      Delete
  13. bestnya. akak suka mee kari.. and akak mampu hanya buat mee kari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti sedap kan mee kari yg akak buat tuh..:)

      Delete
  14. Assalam Ummu..
    Sedap je Mee Kari yg Ummu buat ni..
    rajin Ummu masak..klu sy ni, erm! beli lah jawabnya..hehe...tapi kena belajar juga masak, sebab hubby suka mee kari...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam
      taklah susah sangat nak buat atie..kena rajin jer sket..hehehe

      Delete
  15. sedapnya nampak..takpe..spageti pun lbh kurang rasa dgn mi kuning hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak..kalau dah susah nak dpt tak der choice lah jwbnya..:)

      Delete
  16. wah sedapnye mee kari ni, lama dah tak makan..kongsilah sikit hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai lah sini kak ..sy belanja..heheh

      Delete
  17. Assalam, ummuaidan
    Memang kelihatan mabeles mikari tu! Pasti hebat rasanya, sehebat rupanya jugalah. Kira itu mikari versi Kepulauan Fijilah, ummuaidan. Baguslah kalau buat lagi dengan lebihkan jenis ramuan. Cuma, kata kawan Pak Temuk, kalau nak pastikan masakan kita sedap, antaranya caranya, jangan masak banyak-banyak, hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk...
      first of all gambar baru tuh mmg ala2 wakil rakyat gitu..heheh..nice,...kena cari ramuan dan plan dari awal barulah boleh letak byk benda sket kan pak temuk..
      betul tuh pak temuk ..kalau dah sikit mesti wpun tak sedap terasa sedap jgk..:)

      Delete
  18. In spite of all the constraints, your mee curry looks delicious. If I'm overseas, saya akan puas hati sangat dengan mi begini - order satu bowl please :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin rupa sahaja kot looks yummy..(but honestly taste good..hehehe).. at least better than nothing at all kan...1 mee kari ready for tumit tinggi..hehehe
      btw , changed name already err...:)..NICEYY

      Delete
  19. salam ummu, singgah makan mee desperado jap....eemmm so yummy..limau kasturi tu dari kebun ke ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Limau kasturi tuh pun ana yg last tinggal kat pokok..heheh

      Delete
  20. nampak sgt sedap sbb dihiasi herba yg pelbagai

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sbb takder byk sayur kan..letak herba jer lah...

      Delete
  21. Saya pun jadikan spaghetti pengganti utk semua menu mee kuning.. Bila dah takde pilihan semua jd sedaaap aje :D

    * salam ukhwah di alam cyber :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ukhwah lavender...
      mmg betul kalau dah terdesak tak cukup bhn semua pun jd sedap..:)

      nbtw ; tak dpt link ke blog awaklah..:)

      Delete
  22. I've became hungry by looking at your photos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. You should try this curry noodle one day..very tasty..:)

      Delete
  23. Dah lama mee kari simpan dalam wating list utk masak.. mmg selalu tertangguh sbb tak cukup bahan... mmg saya pun selalu ganti mee kuning dgn spagehti... sbb tu jangan pelik kalau laksa pun ganti dgn spagheti... ekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..rsnya kat tpt nur leh dpt byk bahan lagi kot...kalau dok m'sia mmg particular bab mee kari nie..nak yg sedap n byk bhn ajer..kat sini..hmm redha jer lah wpun ngan spaghetti..:)

      Delete
  24. amboi mee kari..memang bengkak je hati kan bila hati teringin nak masak tapi bahan xde..xpe sabar ye kak.dok di tempat orang mcm tu laa...ape peun yesss saya berjaya jd follower ke200 blog akak..meh jemput singgah ke blog saya yer..salam kenal ye kak ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks safiyya jd follwer ke 200 akak..:)
      hmmm..mmg dok kat m'sia jgk yg beruntung kan..nikmat makan melimpah ruah..:)

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads