Tuesday, 21 May 2013

Our Tropical Garden - Updates May'13

Walaupun cuaca menuju kearah semakin sejuk sedikit lately, and soon tidak akan sesuai untuk tanaman tropika..namun kebun tropika masih lagi tetap menabur bakti kepada tuannya mengikut keupayaan mereka..mungkin sehingga sudah tidak mampu bertahan lagi dengan perubahan cuaca..wallahua'lam...

 Kebun tropika diluar greenhouse - usianya sudah menjangkau 5 bulan..dan mengecapi hasil pun sudah dalam 2 bulan ..alhamdulillah...

 Petola, masih berbuah walapun tidak selebat dahulu..selang 3 hari masih boleh lagi menuai hasil..biasanya bila cuaca lebih sejuk, petola akan menjadi dorman kemudian berbuah balik bila cuaca kembali panas.

 Ubi keledek ungu - memakan banyak ruang jalaran..nampaknya kena start digging tengok dah ade ubi ker blom.

 Kacang panjang galaxy - setia berbuah, boleh menuai hasil yang mencukupi 2 kali seminggu..tak payah beli kacang kat kedai..kacang panjang yg hijau biasa biasanya berbuah sekejap berbanding ngan jenis galaxy nie..

Terung - banyak berbuah dan berbunga namun ade 'musang' kepala hitam yang selalu menuai sebelum usia.

 Kacang botor - masih berbunga dan berbuah ..alhamdulillah

Kacang botor ditepi pagar didalam greenhouse..paling banyak berbuah berterusan..boleh petik hari2 jika nak..lebih banyak dr yg diluar.

 Patch all in one - keledek kuning, cili kecil, ulam raja dan roselle..nasib baik serai dah dibuang dari sini..

 Roselle yg masih berbuah. Ulam raja semakin meninggi..inshaallah will keep for seeds..


Tuaian pagi ini dari kebun tropika - ulaman untuk santapan hari ini - kacang botor, kacang panjang, ulam raja dan petola. Juga sedikit cili dan limau kasturi buat kawan2 dengan budu...:)

Tanaman2 tropika  bila dah matang begini tidaklah memerlukan penjagaan mana pun kecuali buang semak samun dan rumput jer..menyiram dan membaja pun tidak perlu lagi...boleh berehat2 sambil menikmati hasil...:)

Sekarang nie kalau kepasar pun yang dibeli cuma sayur yg tiada stok dikebun seperti labu, bendi serta buah-buahan. Jimat kan duit big boss ade bini rajin menanam gini ...hehehe (mari angkat bakul)

43 comments:

  1. setiap hari makan sayur2 yg dipetik segar la ya...bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ..bila dah berhasil nie gitulah nampaknya..

      Delete
  2. Bukan angkat bakul ummu tapi its reality.
    Bila musim dah sejuk pokok ini akan mati ke ummu? Atau dia terhenti dari berbuah. Macam sayanglah pulak kan.. Sebab kacang botor tu ummu tahan lama tau. Kadang macam dah tak ada daun tapi buah masih terus ada tak mati-mati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mati kakak tp mcm tak berbuah ngan kering gitulah..kalau kacang botor, kena tgk dl camaner..rsnya boleh survive kot..inshaallah

      Delete
  3. Hehe... betul tu UA...mmg beruntung ada bini rajin gitu, jangan jadi macam bini ni.... pemalas nak bercucuk tanam...sanggup tak makan sayur tak pe, kalau kena paksa bertanam hehe ( org macam ni pun ada UA )

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..bini nie dia rajin bab lain plak wpun rajin bertanam..:)

      Delete
  4. aduh..jeles tengok hasil tuaian tu...banyak yang boleh jimat kalau bercucuk tanam sendiri ni kan ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...kalau terus menerus berhasil kan..

      Delete
  5. Salam Untie. Terima kasih follow saya, Saya dah follow sini juga. Maaf lambat ke sini sebab sibuk minggu exam skang ni !

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam angah..takper...better concentrate on exam kay..

      Delete
  6. salam ummu...Alhamdulilah rezeki kurniaan Allah buat insan yang berbakti... kebun kecil kak siti tak kurang hebatnya....sawi tunggu masa utuk dituai...tomato dan bendi merah tengah berbuah dengan lebatnya...bunga ros kak siti tengah mekar dengan aneka warna....Ahhhhhh...bahagianya rase...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..teringin nak tengok kebun kak siti..mesti meriah kan..nanti emailkanlah gambar yer kak..poskad tuh dah ade cuma blom terpos2 jgk utk akak..sorry yer

      Delete
    2. Insyaallah..bagi ummu punya email..nanti kak siti antakan...Tak sabar ni nak terima poskad dari fiji..hehe..Tapi takpe jangan tergesa gesa pulak...pelan2 nanti ade rezeki dapatlah...jaga diri siap2kan barang2 keperluan untuk bersalin nanti...tak sangka2 kang meletup kelam kabut lah pulak...

      Delete
  7. salam UA, gud financial manager...hehehe...im sure abuaidan proud of u

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..nak kena claim kan patutnya..heheh

      Delete
  8. As salam ummu,
    Saya nampak ada besi penutup kipas angin kat trellis petola segi tu. Ada fungsi tertentu atau saja letak kat situ? Musang kepala hitam tu nak buat apa dgn putik buah terung? Kalau terung pipit blh juga buat peluru senapang mainan dulu2..

    Ubi keledek biasanya blh dituai dlm tempoh 4 bln selepas ditanam. Kacang botor saya dah byk yg tua kat pokok sbb terlepas masa sesuai utk tuai buahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      ooo kipas tuh yg buruk.letak situ sbb sayang nak buang..leh buat angkut rumput..hehhe
      musang tuh saja seronok2 mainlah..byk yg dicabutnya..
      kcg botor saya skrang tengah rancak lak berbuah..lahamdulillah

      Delete
  9. Assalam Ummu..
    Alhamdulillah..mmg banyak hasil yg boleh di tuai kan? tak perlu beli dah kecuali yg tiada dlm tanaman sndiri...
    sukaaa nya tgk ulam2 tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      alhamdulillah yg mana ade tuh selamatlah kan..:)

      Delete
  10. salam UA. lumayan!!!!!!alhamdulilah, jimat duit big boss. btw xnak bela ayam jugak ke UA. klu ros, jimat byk klu dpt bela ayam sendiri. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak sangat belanya ayam itik tuh ros...tapi big boss tak approved ..tuh yg tensi tuh..heheh

      Delete
  11. wah mmg rezeki ni . boleh jimat lagi hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..jimatlah sikit kan...

      Delete
  12. sini panas..mlm2 pasang penghawa dingin sampai pg.alhamdulillah
    tuaian tu nampak segar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..panas yer .. beza sikit kan..

      Delete
  13. aku ternampak penutup jaring untuk kipas angin...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh yg nak buang tak nak buang tuh..)

      Delete
  14. Memang sangat jimat....untung dapat bini yang rajin cam ummu ni...

    aku tolong angkatkan bakul sekali...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..thanks tolong angkatkan bakul aku..hihihi

      Delete
  15. salam.... dah beberapa bulan jadi silent reader (agak terlambat tau pasal blog ni..)
    baru ni nak komen.. he..he..

    suka betul baca blog ni.. cerita mereka yang menetap diluar negara lain dari yang lain.... kagum sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam balqis..alhamdulillah dpt gak dengar bicara silent reader nie...welcome :)
      biasa jer blog akak nie..bosan kan asyik cite psl tanaman2 jer...:)

      Delete
  16. Salam Ummuaidan,

    Bila cuaca sejuk tanaman tropika jadi dormant semuanya ke? Ada juga ke yg mati? Kita ni kat sini dok ada musim kemarau, musim hujan x taulah pula keadaan seperti di sana ya?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      mcm cili pun leh jadi dorman..tak berbuah..lama2 leh jadi mati gak kalau mcm kacang tuh..ade tp yg tahan...kalau hujan biasalah cam kat m'sia kan...

      Delete
  17. Salam UmmuAidan,
    best betul kan bila dpt ambik tanaman dr lading sendiri, memang save banyak :-).
    Kacang botol we all tak menjadi langsung sbb dah sejuk masa tu so dia terus mati. Sedih sgt2. Dpt 1 biji aje yg tumbuh.
    Musim sejuk kat Fiji slalunya sejuk sampai berapa degrees?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sis..
      betul tuh yg pentingnya..sayur2 yg takder kat sini kita dpt tanam sendri kat kebun kita...
      Alaa ciannya kacang botor..nak i tolong poskan seeds nyer..boleh jer...

      sejuk kat sini lebih kurang cam kat cameron jerlah, tak cam kat tpt u all..heheh..paling rendah dlm 14 degree waktu mlm..tak pernah lg below 10..

      Delete
  18. assalamualaikum ummu...
    nampak pokok ubi tu.. ummu belum gali? nanti dah gali wat ubi bakor ye.. sure sedap.. manisssss je kan.. sonok betul makan ubi bakar.. ala2 citer korea.. (kinah ckp) hahaha.. time preggy fiyya mak nani suka ubi bakar.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      gali nanti ingat boleh rebus ker..buat bubur ker..heheh..bakar tak suka sgt keledek tuh...

      Delete
  19. Assalam ummu...
    menjadi betul kebun ummu. tahniah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..
      alhamdulillah ..bolehlah sikit2 kan..

      Delete
  20. memang jimat la duit dapur big boss.... dah la sayur2 tu bebas chemical, bagus bagus :)
    tak pernah lagi makan keledek purple... boleh buat cek mek jugak ke kalau yg kaler purple?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg purple tuh sama jer ngan kuning kalau buat keledek..ttp sedap jgk...:)

      Delete
  21. Nak sambut bakul i ni sis, pls fill my basket full with ur harvest!

    ReplyDelete
  22. memang Ummu seorang yang rajin pun... bertuah tul En Suami tu..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads