Sunday, 19 May 2013

Selera Dari Pak Choy Yang Ditanam

Alhamdulillah rezki yang pakchoy yang ditanam sebulan lebih yang lepas. Actually sayur hijau yang ditanam sendiri adalah jauh lebih baik dari yang dibeli dari kedai kerana lebih fresh..kita tak letak sebarang racun, dan bila nak petik boleh petik anytime..masak yang fresh2 gitu...best kan..


Selain sawi hijau, tuan blog lebih suka pakchoy dari sawi putih kerana pakchoy lebih lembut dan tidak begitu berbau berbanding sawi putih..rsnya pun lembut..masak 10minit dah cukup. Biasanya selalu goreng ngan sos tiram letak sedikit potongan ayam..namun kdg2 nak lagi simple masak air jer...lagi terangkat...:)


Pakchoy yang dimasak dengan cuma bawang besar, bwg putih, udang kering dan letak sedikit suhun. Memang cukup menyelerakan dipadankan dengan ikan goreng mahupun ayam. Boleh bertambah nasi kalau makan ala sup sayur gini...

Selamat berhujung minggu untuk rakan2 semua...agaknya apa aktivit dihujung minggu nie yer...?

34 comments:

  1. Sedap dan puad hati kn bila mkn hsil tnmn sndiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ..dpt makan yg fresh kan..:)

      Delete
  2. salam UA, sedapnye sayur air tu....mkn dgn ikn goreng panas2...dah blh habiskan nasik seperiuk...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..betul tuh .kena ngan ikan goreng..habeslah...:)

      Delete
  3. As salam ummu,
    Memang puas hati bila dpt makan sayuran segar yg bebas racun. Kena pulak sayuran yg kita tanam sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      biasa pakchoy taklah byk serangan cam sayur hijau yg lain..mmg segar dan petik anytime bila nak kan..:)

      Delete
  4. Assalamulaikum makyong, selamat berhujung minggu, hari ni mak nani awal2 lagi brunch nasi semalam je... Kul 11.30 tadi baru makan brunch... Balance ikan temenung masak kicap and sayor air lobak putih... Buat telo dadar je.. simple.. sbb hari ni sebok nak dok depan tv macam2 program ahad... Especially jjcm & melodi, lepas asar layan nona.. hehehe.... X jadi jumpa mil, mr mama wat tak tau je.... Hehehehe....
    Sedap nampak sayor masak air makyong.. normally mak nani pun suka wat masak air ni... Mudah dan cepat.. kan.... Ok makyong, take care....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani...
      wah sedapnya ikan temenung tuh..makyong hny leh termenung jer lah..hehehe..wah smangat lyn tv yer mak nani kita...
      oklah selamat berhujung menggu yer nani..take care...

      Delete
  5. Slm..sy blogger br.tgh mninjau blog2 berkebun utk jadikan rujukan utk brkebun jgk.best bc entry2 akak ni.sdkit sbyk mmberi idea kpd sy utk tnm sayur2an.sy br je start hobi brkebun ni.sy ada tnm sawi,tp x mnjadi.tgk sawi akk subur,rs best sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..selamat berkunjung ke blog akak..biasa2 jer blog nie..heheh..sawi nie kalau tanam cuaca sejuk sikit mmg subur jdnya..kalau cuaca panas, mmg prblm lah sket dr ngalaman akak..

      Delete
  6. Teena x pernah pun mkn pakchoi..

    ReplyDelete
  7. Sedap...main rebus2 gitu..laju ja mkn nasi sambil hirup kuah

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mmg suka makan sayur air drp gulai lemak..mmg laju..:)

      Delete
  8. sedapnyaaa...plus makan dengan ikan goreng garing gitu. wallaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..kalau mkn ngan ikan goreng mmg superb!

      Delete
  9. Sayur ni memang sedap kalau buat sup macam tu saja....makan masa panas2 memang terangkat....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau malas nak msk gempak2 msk camni pun dah cukup kan...

      Delete
  10. bestnya buat sup sayur guna sayur yg ditanam sendiri,

    dijamin bersih dari racun!

    betul lah org kata, berbakti pada tanah ni, mmg elok!

    www.jaakechik.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..itulah kelebihannya..:)

      Delete
  11. UA, yang muda makan raw sebagai ulam pun sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh Dr Has..tp blom pernah cubalagi..:)

      Delete
  12. Assalam ummuaidan
    Pak Choy tanaman dan masakan sendiri kelihatan amat menyegarkan. Udang kering banyak digunakan orang di Fiji? Mahalkah? Kalau di Malaysia, yang Pak Temuk tahu, harganya antara RM35-50 sekilogram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk
      udang kering takder kat sini pak temuk..itupun yg mak kirimkan..kat kedai cina ade jual tp dlm 500g adalah dalam $8.00 kalau tak silap...mahal jgk yer kat m'sia..ingatkan murah jer...

      Delete
    2. Kalau 500gm berharga +-RM8 ok sangatlah. Tak tahulah kalau maksud ummuaidan U$D8. Mungkin harga udang kering tu lebih murah di Pantai Timur.

      Delete
  13. Puas hati makan hasil tanaman sndiri.. kalau dapat sup sayur gini makan nasi panas2 meang terangkat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan ngan ikan goreng..maunya pinggan taksedar2..heheh

      Delete
  14. Balik kampunlah UA hehe...
    Hari tu OKje pun beli jugak pakchoy ni UA.... kadang tu bila asyik sayur putih tekak ni teringin gak sayur hijaukan!!
    Tak lawankan sambal belacan ke?
    Tapi kalau setakat tekak OKje, malas gak nak buat sambal belacan hehe ...dasar pemalas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak membuatsambal belacan makan sorang2 ..UA pun malas gak okje..belasah gitu jer...hehe

      Delete
  15. mmg sedap kalau KA siap ketuk 4 - 5 biji cili api buh dalam hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umi memang suka yang pedas2 aje ! Tak pun mesti nak letak black pepper !

      Delete
  16. sedapnya pak choy sup tu..pekena ngan sambal belacan ikan kering nasi panas2..perghhhh :)_)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads