Monday, 27 May 2013

Fund Raising ...Sweat Raising...

Hari jumaat yang lepas big boss tiba-tiba cakap kena make something untuk dibawa kesekolah on Monday sebab ade fund raising..kelasnya punya turn untuk berjual mual..huhuhu..so nak bawak apa untuk dijual yer? blur jugak..bukannya pernah masak banyak2 untuk dijual mahupun berkenduri..

So dia cakap buat Bara (masalodeh) sebab pernah buat sekali jer then dia sangat2lah suka dan sedap katanya..heheh (angkut bakul indirectly)..and buat Gulgula  (ala2 jemput2 manis)..yg nie pun dia like so much tiap kali goreng..so kira yg dia approved lah tuh dicadangkan utk dibuat.. then cakap why not buat kerepek ubi..dia agreed tapi tak larat nak cabut serta cuci dan potong..huhuh

At the end..mendpt persetujuan tukang yg kena masak dan yg kena bawak kesekolah untuk buat just Bara dan Gulgula..kang buat karipap takut tak laku .tak pasal2 lak...:)..

Projek yang bermula pagi ahad lagi kena rendam dekat sekilo dhal .. lebih 10 jam jugaklah...sehingga kembang berganda dan lembut...kemudian petangnya sebelum maghrib blend guna food processor..

Kemudian campurkan ngan semua ramuan yang patut..daun ketumbar, daun kari hiris kecik2.. garam..bawang putih dan halia..simpan siap2 untuk digoreng pagi esoknya.

Pagi ini seawal kul 4.30am bangun..mix semua bahan2 untuk gulgula..ngan self raising flour,air, susu tepung..serbuh buah pelaga, gula dan buah kismis..biarkan rehat dekat sejam sementara habis solat subuh.

Proses menggoreng bermula kul 5.30am..menggentel bulat2..leper2..dengan2 buah kuali..big boss tolong  gentel dan goreng masalodeh..bos kecik pun bangun seawal pagi..tukang bercerita bertanya2 dan food tester...:). 

Dekat kul 7.00am siap kerja penggorengan, alhamdulillah..namun berpeluh-peluh dipagi hari tukang masak yang dah cepat panas dan berpeluh ...big boss keluar beli bread untuk breakfast...

Bara atau Masalodeh yang semerbak wangi dan sedap baunya dari jauh lagi..lebih dari 100 keping....mungkin 10 sen satu kot nak jual..

Gulgula atau jemput2 manis..rasanya lebih 150 biji kot..big boss kata nak jual 50sen tiga biji..

Semua pulangan dari jualan fund raising akan disimpan untuk kegunaan pihak sekolah katanya...takperlah..

By the time siap hantar dia kat pintu nak pegi kerja..terasa kepenatan dan kepanasan bagi nak pengsan..penat rupanya nak masak untuk berjualan nie kan. Next week katanya kena buat lagi...pengsan..pengsan...berpeluh-peluh lagilahlah jawabnya...:)


35 comments:

  1. Amal jariah yg teramat besar ini Ummu. Syabas dari kakak walau sarat tapi bantuan AbuAidan dan Aidan sebagai tester (hihi... kena bangun pagi lagi) insya-allah ianya jadi saham akhirat.

    Kakak suka masalodeh Ummu. Kalau di mekah pun ada org jual tau siap ada cili hijau mentah dia gigit makan sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulanya ingat tak larat nak buat tuh kakak..tp terpaksa gagahkan..kesian abuaidankalau tak tolong kan...

      taruk cili pun sedap kakak..cuma orng kat sini tak suka pedas sgt..:)

      Delete
  2. Tahniah Ummu... memang skill memasak Ummu dah sampai boleh buat berjual tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..skill main agak2 jer tuh MFM..:)

      Delete
  3. masalodeh tu sedap la..makan masa panas2..garing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak...dengan baunya yg semerbak kan..

      Delete
  4. Itu masalodeh ke UA? Bukan Wadey ke? OKje suka gak makan benda tu...letak bawang banyak2 rasa jintan, ketumbar dia...pergh! memang sedapkan!...hantarlah sini UA hehe....
    Hai untungnya Encik AA ni... dapat bini yg rajin berkebun, rajin masak...segala-galanya rajin hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahlah okje masalodeh ngan wadey tuh sama kot..orng sini jer panggil bara..lg sedap tak bubuh rempah ratus okje..UA suka taruk bawang jer..mkn yg org buat gitu sedap...
      melampau lah tuh okje rajin segalanya..heheh

      Delete
  5. salam ummu...Takpe2 ...Insyaallah setiap kebaikan kalau dibuat dengan hati yang ikhlas akan dibalas jua dengan kebaikan...mudah2an.Lagi satu kita dapat satu pengalaman yang sangat beharga...bagini rupanya jika ada insan dibumi ni mencari rezeki dengan berniaga menjual berbagai jenis kuih muih barulah kita tau betapa susahnya kan...janganlah kita pandai merungut jika mereka menjual dengan harga yang agak mahal sikit kan...hehe.Apa2 pun ummu tahniah dari kak siti kerana berjaya menyiapkan semuanya dengan bagitu lancar sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      bila kita lalui sendiri pengalamangini tahulah kan susah payah orng yg mejual..modal lagi..masa lagi..tenaga lagi..mmg patutlah depa letak mahalkan kak siti..
      alhamdulillah jika tau apa yg kena buat..mmg plan awal2 lg bagus..:)

      Delete
  6. assalamualaikum...
    mak nani kena tinggal datang menjenguk makyong ni.. :P *tak abis2 sedey ye.. sampai bengkak2 mata nangis.. hahahahahaha.. cit poraahhhh...
    >> wahhhh bertungkus lumus makyong siapkan hasil untuk di jual ye... berkat tu.. hidangan dari mak buyong...
    betul tu ummu, dulu time (mak) nani wat nasi lemak dan kuih utk jualan pagi, mmg bangun dari kul 4am lagi.. sampai kul 6am siap bungkus dan goreng kuih tu... kami yang anak2 pulak turn gi hantar ke kedai makan edar2kan kuih.. sblm subuh... lepas tu baru siap gi skolah.. tu lah rutin nani waktu kecik dulu.. since umur 7 tahun dah tolong mak edarkan kuih ke kedai2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam nani..
      itulah kan bila kita lalui apa yg mrk lalui tuh ..br rs bagaimana susah payahnyer kan..ngan rezki yg bukannya besar sgt pun...

      Delete
  7. Salam Ummuaidan,

    Dalam pada memboyot sempat lagi bantu untuk fund-raising, tabik spring Mak Aji untuk Ummuaidan serta bos besar (dan kecik juga)! Ramai yang akan beroleh manfaat daripadanya nanti! Mak Aji suka masalodeh tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      hehe..kenalah support kan aktiviti2 big boss..wpun terpaksa berpenat lelah sikit..heheh

      Delete
  8. wah sarat pon larat lagi memasak utk fund raising.....alhamdulillah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. si'e lah ko cik asben kalu tok tulung..heheh

      Delete
  9. hoi sis, u sgt hebat yehh! go rest rest rest! but the way your Masalodeh look so sedap yeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..small job only maa...have u eaten masalodeh before..? next time i'll cook for u..

      Delete
  10. assalamualaikum ummu...wah sedapnya tengok...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mama..
      alhamdulilah ..

      Delete
  11. Wah...akk smpai berjual 2...msti sdap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..makcik kantin amatur...:)

      Delete
  12. Yumyum. InsyaAllah murah rezeki tukang masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..mudah mudahan..:)

      Delete
  13. Assalamualaikum Ummu,
    Suka K.Sham baca entry mcm ni.
    Very energetic.. w'pun dh sarat mengandung.
    Semoga Allah menjaga kesihatan Ummu dan kandungan.

    Barakallah kheir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak sham..
      thanks k.sham..biasalah bila jadi surirumah cam kiter nie kena rajin2 kan selagi termampu..sian lak cik asben kalau kita tak dapek tolong kan...

      Delete
  14. salam UA……amboi kuatnya mak buyung ni jadi makcik kantin plak. pepepun klu utk welfare berbaloi penatnya tu. lagipun kerja kuat2 senang sikit baby nak keluar nanti pastu rajin mcm ummunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      hehe..makcikkantinbuyung..harap2nya baby mewarisi ketidakboleh duduk diam (ygbaik jerlah)maknyer kan..

      Delete
  15. salam UA, superb! dalam keadaan mcm tu pun masih gigih...setiap keringat yg gugur tu ada ganjarannya nnti...InsyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ana..
      alhamdulillah selagi ade kudrat selagi itulah kita berbakti kan..:)

      Delete
  16. assalam Ummu..
    wah! dapat juga Ummu siap kan ye..banyak juga tu..klu sy pun mesti penat.. tapi takpe, berbaloi kan dapat juga tolong AbuAidan..
    sedap je nampak semua tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      heheh ..penat tuh penat tp leps dpt rehat secukupnya oklah kan ...

      Delete
  17. terbaik..masak penat lelah ganjaran pahala..

    ReplyDelete
  18. Banyak nya buat dari malam ke pagi, mau tak penat, tak fengsan pun kira mujur sangat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..nak kena buat pg isnin depan lak nie..tp tak tahulah..skrang dah mula semput nafas ..huhuh

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads