Saturday, 18 May 2013

Resepi Kuah Dhal

Pernah makan kuah dhal dengan nasi tak? Fr my own experience makan nasi ngan kuah dhal nie kalau pertama kali mmg jwbya suku pinggan jer lah boleh abes..lekat di tekak..namun kalau makan ngan roti canai mmg lajulah sikit...kan..?

Namun ditempat yg berbeza, gaya pemakanan yg berbeza..kita kena redhalah...kat sini mmg kalau dhal curry (diorang panggil) mmg popular..kira kalau gie umah orang hidang dhal nie mmg dah cukup bagus dah kalau takder lauk lain pun..sebab tu kena belajar sampai terer masak dhal nie..nanti bila takder lauk lauk ..hidang jer kuah dhal..habes cerita...

Ok..mari tengok cara orng sini masak dhal...


Dhal dimasak menggunakan campuran beberapa jenis dhal..iaitu Arhar dhal, Moong Dhal, Chickpeas dhal dan juga Urad dhal..itulah yang memberikan rasa yang sedap & unik..nak masak semua dhal sama banyak sukatannya pun boleh...nak masak banykkan Arhar dhaldrp dhal2 yang lain pun boleh jugak..ikut citarasa...Jika takder jugak kesemua jenis dhal tuh boleh guna chickpeas dhal pun dah cukup.

Resepi Kuah Dhal

Bahan-bahan:
- Kacang dhal dalam1 1/2 cawan
- 1/2 sk jintan putih, mustard seeds, halba campur 
-1/2 biji bawang besar
- 3 biji bwng putih + seinci halia tumbuk bersama2
-1 sk serbuk jintan putih
- 1 skserbuk kunyit
- 2 sb minyak sapi

Cara-cara:

  • 4 jenis dhal dicampurkan mengikut anggaran 2 genggam setiap jenis..kemudian dibasuh dan direndam sekurang-kurangnya 4 jam..biar kembang dhal tuh.. 
  • Gunakan periuk tekanan (pressure cooker), biar stim keluar dalam 6 kali ataupun kalau takder, rebuslah ngan slow cooker ataupun kalau guna periuk biasa..masak guna api kecik hingga semuanya hancur.
  • Panaskan minyak sapi barang 2 sudu, kalau takder boleh guna minyak biasa..bila panas gorengkan setengah sudu jintan putih, halba campur dan juga mustard seeeds ..(agak2 dlm setengah sudulah tiap satu)..masukkan setangkai daun kari.
  • Goreng bawang besar yang telah dimayang (dlm setengah biji).. halia dan bwg putih yang telah ditumbuk  (3 biji bwg putih,seiinci halia)..goreng sehingga kuning dan naik bau.
  • Masukkan satu sudu kecil serbuk jintan putih, serbuk kunyit..goreng kesemuanya hingga garing..tambah sikit air kalau kering..
  • Ambik sesenduk dhal yang telah dimasak, masukkan kedalam bahan2 yang ditumis tadi..goreng seketika hingga pekat & naik bau...
  • Tutup api...
  • Masukkan bahan2 yang ditumis tadi kedalam periuk yang mengandungi dhal yang telah dimasak. Masak sekali lagi..tambahkan air mengikut kepekatan yang ideal (tambahlah dalam 2 gelas air gitu)
  • Boleh masukkan ubi kentang ataupun carrot didalam dhal sebagai sayur sampingan..
  • Masukkan garam secukup rasa..masak dalam 15 minit menggunakan api kecil
  • Tutup api..sedia dihidang...masukkan sedikit daun ketumbar utk bau yg lebih harum..


So bolehlah dimakan dengan roti paratha ataupun roti canai dan sebagainya. Sebenarnya dhal ini banyak zat terutamanya besi..jadi elok dimakan..kanak2yang demam pun boleh membuka selerea mereka dengan kuah dhal ini...inshaallah.

20 comments:

  1. Salam Ummuaidan,

    Melihatkan kuah dhal ni terasa nak order - roti canai telur garing satu! Macam-macam jenis kacang rupa-rupanya ya! Mak Aji setakat ni adalah sekali-sekala masak lauk dalca, macam kat kampung tu, pakai kacang dhal aja. Kalau vegetarian memang inilah makanan asas mereka ya??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji,.
      kalau dalca tuh mmg biasa kan orng kita masak makan ngan nasi gitukan makji...
      mmg kalau nak jd vegeterian makanlah dhal selang 2,3 ari ..heheh

      Delete
  2. terima kasih ummu kongsikan resepi dhal ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama dok hutang PD resepi nie..heheh

      Delete
  3. saya biasa makan kuah dhal dgn nasik masa kecik2 dlu, mak sy masak, tp tak de la pakai minyak sapi

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai minyak sapi sedap lg rsnya...:)

      Delete
  4. betul la, rasa janggal pula kalau makan dhal dgn roti... kalau lawan dgn roti canai mmg laju jer :)
    kat sini pun saya erasan orang pakistan suka masukkan chicken peas tu dalam masakan... kalau anak2, mmg ratah macam tu jer chicken peas tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg btul tuh..dl mula2 makan ngan nasi rs nak nangis hehehe..lama2 tuh baru ok..:)

      Delete
  5. salam ummu...thanks recepi...Klau dhal ni memang kegemaran suami kak siti lah..Kalau makan capati ke roti canai ke takde kuah lain melainkan dhal..haha...Kalau suruh beli roti canai ke tentu kuah dhal aja yang dibawanya balik...kadang2 naik angin jugak di buatnya...Bila kita tanya kenapa tak beli kuah lain..jawapan ah....pedas...ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..
      oh yer ker..nanti bolehlah kak siti cuba msk sendiri kat umah kan..sy kalau roti canai suka lagi ngan kari ..lagi sedap kan..

      Delete
  6. suami knor mmg suka mkn capati,roti canai berkuahkan dhal..terbaik..tq for the resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh...hubby kat nir peminat capati yer...:)

      Delete
  7. Assalam makyong, gigih tul wat dhal.... Dah teror makyong masak dhal yer... Nani blom penah masak dhal even sekali,, biasa nak makan dhal ni ngan roti canai mmg laju mcam makyong ckp... Ngan nasi belum lg cuba... Hmmm ape pun thanks utk resepi... Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      dhal nie sekali seminggu mesti msk kat umah nie..dorang nie peminatnyer..heheh..makyong kalau mkn ngan asben jer mkn..kalau dia takder ..selamatlah..heheh

      Delete
  8. Hubby paling suka makan roti canai cicah kuah dhal....sedap katanya...thanks kongsi resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti canai ngan dhal sedap jgk..tp best lg ngan kari ayam kan..:)

      Delete
  9. sedapnya Nor..feberet k'imi ni..suka mkn lempeng n roti canai ngan kuah dhal ..kari agak kureng,ngehehe!!

    ReplyDelete
  10. Okje tak pernah masak DHAL, kalau ada pun sekali agaknya.... itupun duluuuuu lama dah! Sebab Okje kurang suka....so bila tukang masak kurang suka haruslah yang lain pun kena ikut selera tukang masak haha...

    psst.... FI suka dhal ni!...hoho Tapi menantu buat bodoh...malas nak masak! Terukkannn!!!




    ReplyDelete
  11. dgn roti mmg sedap ni, or lempeng pergh terangkat tu !

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads